Saganov šov drugič zapored (foto in video)

Saganov šov drugič zapored (foto in video)
13.02.2013 AVTOR: D. Z.
Peter Sagan je dobil tudi tretjo etapo na dirki po Omanu. V skupnem seštevku je tako še povečal prednost pred zasledovalci.
Peter Sagan je že na lanski dirki po Omanu prav v tej etapi slavil zmago. Traso je tako dobro poznal, obenem pa mu je bil tudi zaključek pisan na kožo. Na startu etape je bilo 146 kolesarjev, ki so se podali na s 190 kilometri najdaljši etapo dirke. Že po kilometru vožnje so se v pobeg podali trije: Delle Stelle, Jang in Hatanaka. Kasneje se jim je pridružil še najbolj borben kolesar prvih dveh dni Traksel.

Ubežniki so si po 37 kilometrih dirkanja privozila največjo prednost, ki je znašala več kot devet minut. Od takrat naprej so v glavnini nadzor prevzeli kolesarji Cannondalea, ki so branili majico vodilnega v skupnem seštevku. Na prvem vzponu etape je ubežnike napadel Delle Stelle in proti cilju nadaljeval v samostojni vožnji. Na vrhu vzpona je imel dve minuti in pol prednosti pred glavnino, vmes so bili še Traksel, Jang in Hatanaka. Jang in Hatanaka sta kasneje ujela Delle Stelleja in skupaj so prednost pred zasledovalci povečali na dobre štiri minute.

A pobeg je bil obsojen na neuspeh. Zadnji, ki se je predal je bil Hatanaka. Glavnina ga je ujela 18 kilometrov pred ciljem. Sedem kilometrov pred ciljem je napadel Lancaster, a osem sekund prednosti, ki si jo je privozil, je bilo premalo. V ozadju so tempo samo še stopnjevali. Predvsem po zaslugi članov Cannondalea in Skyja. Zaključek pa ni bil povsem ravninski, ampak se je cesta rahlo vzpenjala. Sprinterji so odpadli, Sagan pa je spet pokazal, da je v takih zaključkih nepremagljiv.

Napadel je še pred pravim sprintom – osemsto metrov pred ciljem. Čeprav so ta napad lahko vsi pričakovali, pa mu ni mogel nihče odgovoriti. Veselil se je lahko druge zmage v dveh dneh. Drugi je bil Van Avermaet, tretji Gallopin, četrti pa Contador. "Ekipa je bila popolna. Moja zmaga je nagrada za njihovo delo," je priznal Sagan in opisal zaključek:

"Zaključka sem se spomnil še od lanskega leta. In o tem napadu na zadnji vzpon sem ves čas razmišljal. Vseeno. Tukaj je veliko šampionov in zato veliko takih, ki bi lahko poskusili s podobnim napadom, kot sem ga sam načrtoval. Visok ritem v zaključku je onemogočil vse napade in prav to mi je najbolj pomagalo. Zadovoljen sem tako z zmago kot z načinom, kako sem do zmage prišel."

Sagan je povečal tudi prednost v skupnem seštevku. Zdaj ima 16 sekund prednosti pred Gallopinom in 26 pred Van Avermaetom. V četrti etapi se bodo med sabo udarili tudi tisti, ki računajo na zmago v skupnem seštevku. Etapa se bo namreč zaključila s slabih šest kilometrov dolgim vzponom na Zeleno goro. V povprečju je ta vzpon kar 10,3 odstoten.


Dirka po Omanu, rezultati etape
1. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling
2. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
3. Tony Gallopin (Fra) RadioShack Leopard
4. Alberto Contador (Špa) Team Saxo Tinkoff Bank
5. Marco Marcato (Ita) Vacansoleil-DCM
6. Andrea Pasqualon (Ita) Bardiani Valvole-CSF Inox
7. Philippe Gilbert (Bel) BMC Racing Team
8. Rinaldo Nocentini (Ita) Ag2r-La Mondiale
9. Peter Velits (Svk) Omega Pharma-QuickStep
10. Nacer Bouhanni (Fra) FDJ

Dirka po Omanu, skupni vrstni red
1. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling 12:59:43

2. Tony Gallopin (Fra) RadioShack Leopard 0:16

3. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 0:26

4. Martin Elmiger (Švi) IAM Cycling 0:30

5. Nacer Bouhanni (Fra) FDJ 0:31
6. Marco Marcato (Ita) Vacansoleil DCM 0:32

7. Alberto Contador (Špa) Saxo Tinkoff Bank isti čas
8. Vincenzo Nibali (Ita) Astana 0:33
9. Peter Velits (Svk) Omega Pharma Quick Step 0:35
10. Andrea Pasqualon (Ita) Bardiani Valvole CSF Inox isti čas
51. Borut Božič (Slo) Astana 2:33
60. Luka Mezgec (Slo) Argos-Shimano 2:57
77. Kristijan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling 3:34
86. Blaž Jarc (Slo) NetApp Endura 4:08
105. Marko Kump (Slo) Saxo Tinkoff Bank 6:51

Krajši povzetek dirke

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ