Saganov šov v zahtevni etapi

Saganov šov v zahtevni etapi
13.10.2020 AVTOR: DZ, foto: RCS Sport

10. etapo na dirki po Italiji, ki je v zaključku potekala po kratkih, a strmih vzponih je po samostojni vožnji dobil Peter Sagan. Favoriti skupaj, stik je izgubil Jakob Fuglsang.

Po prvem dnevu počitka je bil na dirki po Italiji čas za zahtevno etapo. Ne ekstremno zahtevno, a vendarle zelo nepredvidljivo. Bolj kot z etapo se je celotna karavana pred začetkom ukvarjala z izvidi testiranj na Covid-19. Okuženih je bilo osem osem, od tega dva kolesarja - Steven Kruijswijk in Michael Matthews.

Jumbo Visma in Mitchelton Scott - tu so bili kar štirje člani osebja pozitivni - sta zapusila dirko po Italiji. Ostalih 146, tudi oba Slovenca nadaljuje. Larciano je gostil start, cilj pa po 177 kilometrih Tortoreto. V prvem delu je bil na sporedu vzpon četrte kategorije. Sledil je vmesni povsem ravninski del in vzpon na Tortoreto (2,3 km, 8,3 %). Od 132 kilometra naprej pa so se zvrstili kratki, a strmi vzponi.



Za konec so morali kolesarji po 165 kilometrih spet priti na vrh Tortoreta. Tokrat z lažje smeri, saj je bil tu klanec dolg 1,9 km, povprečni naklon pa 7,4-odstoten. Etapa je bila po meri ubežnikov, zaključne klance pa so imeli v mislih tudi kandidati za rožnato majico. Do pravega pobega pa dolgo ni prišlo. Po kaotičnem začetku, polnem napadov in izjemno hitrem ritmu so se v begu izoblikovale in izmenjevale številne skupinice.

Potem pa je vendarle prišlo do pobega. Po 55 kilometrih so v ospredju moči združili: Peter Sagan, Filippo Ganna, Ben Swift, Simon Clarke, Jonathan Restrepo, Dario Cataldo, Davide Villella, Ignatas Konovalovas, Giulio Ciccone, Nicolas Edet in Stéphane Rossetto. V glavnini so se v lov za Saganom podali kolesarji Groupame, saj se Arnaud Demare bori za ciklamno majico. A po 30 kilometrih truda so obupali in Sagan je šel v lov na točke.

Sedmerica ubežnikov si je privozila pet minut prednosti. Potem so v glavnini ritem pričeli narekovati kolesarji UAE. Sagan je dobil leteči cilj po 109 kilometrih in tako pomembnih 12 točk. Razlika med ubežniki in glavnino se je v nadaljevanju hitro zmanjševala, prišlo pa je do prvih napadov med vodilnimi. Poskušali so Cataldo, Restrepo, Villela … Sagan je na nekategoriziranem klancu spet napadel, sledil pa mu je lahko samo še Swift.



Vse do zadnjega vzpona 13 kilometrov pred ciljem. Iz ozadja se je v lov za njima podal tretji v skupnem seštevku Pello Bilbao in zdelo se je, da bo ujel tudi vodilna, a takrat je Sagan spet pospešil. Le kakšen kilometer do vrha klanca je ostal sam in bil tudi na spustu prepričljiv. Zaključne kilometer je Sagan prevozil v samostojnem pobegu in na koncu se je veseselil zmage. Prve na Giru! Postal je stoti kolesar z zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah.

To je bila njegova prva zmaga po lanski v peti etapi dirke po Franciji: "Kaj naj rečem. Zelo sem vesel. Končno. Trudim se že od samega začetka. Velikorkat sem bil na odru, a zadnjič sem zmagal že pred časom. V pobegu smo bili ves dan. Imel sem dobre noge in na vzponu sem lahko šel sam. Zmagal sem v svojem stilu. Pripravil sem šov." Ostali ubežniki so bili ujeti, dobre štiri kilometre pred ciljem tudi Bilbao.

Poleg Bilbaa sta predtem na vzponih s pospeševanji poskušala tudi Kelderman in Pozzovivo. Na zadnjem spustu je imel Fuglsang težave s kolesom, tako da je do cilja izgubil več kot minuto, večina ostalih je ostala skupaj. Drugo mesto je z napadom v zaključku osvojil Brandon McNulty, tretji pa je bil Joao Almeida, ki je po zaslugi bonifikacij v skupnem seštevku prednost pred Keldermanom povečal na 34 sekund. Bilbao zaostaja za 43 sekund. Pozzovivo za 57, Nibali pa za 1:01.



Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ