Samo Adam Yates boljši od Tadeja Pogačarja

Samo Adam Yates boljši od Tadeja Pogačarja
25.02.2020 AVTOR: DZ, foto: LaPresse

Tadej Pogačar se je znova izkazal. Tokrat z drugim mestom v gorski etapi dirke UAE Tour. Boljši je bil zgolj Adam Yates, tokrat preprosto premočan za konkurenco.

"Morda bi mu lahko na začetku sledil, vendar pa je bil Yates močnejši in bi zagotovo zmagal. Morda samo razlika ne bi bila tako velika."
Tadej Pogačar o Yatesovi premoči

Na dirki UAE Tour je za kolesarji tretja etapa, prva gorska. Po zmagi v drugi etapi je majico vodilnega nosil Caleb Ewan, a je bilo jasno, da je ne bo mogel ubraniti. Tretja etapa je bila dolga 184 kilometrov. Al Qudra Cycle Track je gostil start, cilj pa Jebel Hafeet.

Govorimo o 10,6 km dolgem klancu s sedemodstotnim povprečnim naklonom. Do klanca je bila bolj ali manj ravnina, tako da se tudi dogajalo ni nič posebnega. Hribolazci so se pripravljali na boj na klancu - med njimi je bil tudi Alejandro Valverde, ki je na tem klancu zmagal v zadnjih dveh letih - ubežniki pa so poskušali presenetiti glavnino."Približal se mu je na 15 sekund, vendar pa ni mogel bližje. Ne gre za to, da bi Tadej slabo odpeljal klanec, Adam je bil pač boljši."
Neil Stephens, športni direktor pri UAE Team Emirates
Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling), Umberto Marengo (Vini Zabù-KTM) in Stijn Steels (Deceuninck-QuickStep) so se podali na misijo nemogoče. Imeli so tudi že sedem minut prednosti, vendar pa so se potem v lov za njimi podali kolesarji moštev Mitchelton Scott, UAE Team Emirates in Trek Segafredo. Ubežnike je glavnina ujela ob vznožju zaključnega klanca. Hitro je zaostal Chris Froome, ki je po poškodbi daleč od prave forme.

Prvi pravi napad je izpeljal Victor de la Parte, ki je pospešil 7,5 km pred ciljem. Dobrih sedem kilometrov pred ciljem je v skupini z najboljšimi kolesaril še vedno tudi Luka Mezgec, ki je takrat predal plastenko s pijačo kapetanu Adamu Yatesu. Ta je šest kilometrov pred ciljem prvič ostro napadel. Sledila sta mu samo David Gaudu in Aleksej Lucenko. Tadej Pogačar je nekoliko počakal in pet kilometrov pred ciljem se je Yates otresel še preostalih dveh zasledovalcev.Pogačar se je v lov za njim podal prepozno. Sicer je tudi on hitro ostal sam. 2,8 km pred ciljem je za seboj pustil še zadnjega zasledovalca Lucenka, a Yatesu se ni uspel približati. Takrat je zaostajal za dobrih 40 sekund, na koncu je ta razlika znašala 1:03. Yates - zanj je to prva dirka v sezoni - je dobil etapo in prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Drugi je bil Pogačar. 1:30 so zaostali Lucenko, Gaudu in Majka.

"To je moja prva dirka v sezoni, tako da nikoli ne veš, kako dobri so drugi. Želel sem preizkusiti noge in videti, kje sem, tako da sem morda napadel nekoliko prezgodaj, vendar pa sem se na koncu dobro počutil," je dejal zadovoljni Yates. Pogačar pa je priznal: "Morda bi mu lahko na začetku sledil, vendar pa je bil Yates močnejši in bi zagotovo zmagal. Morda samo razlika ne bi bila tako velika." Novo priložnost za napad bo na istem vzponu imel že v peti etapi:"Seveda bom poskušal, vendar pa je v zelo dobri formi. Naredil bom vse, da ga napadem." Yatesu je premoč priznal tudi športni direktori pri moštvu UAE Team Emirates Neils Stephens:

"Nismo pričakovali, da bo tako ostro napadel. A, ko je napadel, je to naredil zelo odločno. Ne gre za vprašanje, če bi morali tako za njim ali ne. Morali bi se odzvati. Takoj sem spoznal, da si je privozil prednost. Najprej pa sem rekel, ostanimo mirni za sekundo. Poskušali smo ga ujeti, a nam to ni uspevalo, tako da smo potem naprej poslali Tadeja."

Pogačar je sicer uspel ujeti in prehiteti Gauduja in Lucenka, Yates pa je bil takrat že predaleč: "Približal se mu je na 15 sekund, vendar pa ni mogel bližje. Ne gre za to, da bi Tadej slabo odpeljal klanec, Adam je bil pač boljši. Samo to lahko rečemo. Tadej je odlično opravil z vzponom, a ni bilo dovolj." Nova priložnost bo v peti etapi in to na istem vzponu. Tri etape bodo imeli na voljo sprinterji. Tudi Luka Mezgec, ki pa ima v sprintih na letošnji dirki izjemno konkurenco.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ