San Juan: Padci, sprinti, zdravstvene težave in izjemni mladenič

San Juan: Padci, sprinti, zdravstvene težave in izjemni mladenič
30.01.2020 AVTOR: DZ, foto: Maximiliano Blanco / Getty Images

Na dirki po San Juanu smo že v prvih štirih etapah videli veliko dogajanja. Vodi pa mladi zvezdnik Remco Evenepoel, njegov klubski kolega Julian Alaphilippe je zaradi težav z želodcem odstopil.

Dirka po San Juanu spada med dirke s kratico Pro. Na dirki v Argentini se vsako leto zbere lepo število zvezdnikov, ki želijo sezono začeti že januarja. Nekateri so v tem času še na pripravah, nekateri v Avstraliji, nekateri pa izberejo prav San Juan. Na sporedu je sedem etap, po štirih pa je celo dan premora. Na startu pa zvezdniki, kot so Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Fernando Gaviria, Remco Evenepoel, Filippo Ganna, Oscar Sevilla …

Zdaj so za kolesarji štiri etape, tako da jih čaka dan premora. Že v prvi etapi s startom in ciljem v San Juanu smo videli dramo v samem zaključku in tudi presenetljivega zmagovalca. Nepreviden gledalec je nekaj več kot tri kilometre pred ciljem poskrbel za pravi kaos. Številni kolesarji so padli. Tudi Remco Evenepoel, ki je na cilju zaostal, komisarji pa so vpletenim v padec vseeno priznali čas zmagovalca. To je postal Rudy Barbier, sicer član moštva Israel Start Up Nation.

V drugi etapi s startom in ciljem v Pocitu so jo skupili nekateri ubežniki, saj se je mednje pognal pes. Do hujših poškodb ni prišlo. Videli smo zelo dolg sprint, ki ga je po 165 kilometrih dobil Fernando Gaviria. Z dirke pa je odstopil Alaphilippe, ki je imel zdravstvene težave. Sledil je posamični kronometer od Ulluma do Punte Negre. Dolg je bil 15,2 km. Kolesarji so ga odpeljali z običajnimi kolesi. Prvi del je bil povsem ravninski, drugi pa nekoliko zahtevnejši.

Izkazal se je komaj 20-letni fenomen Remco Evenepoel. Belgijec, ki je že v lanski krstni sezoni med elito – predtem je bil še mladinec – blestel, je očitno odlično pripravljen že na začetku sezone 2020. Šele drugo sezono vozi pri članih, a že lani je med drugim postal evropski prvak v vožnji na čas, na svetovnem prvenstvu pa je osvojil srebrno medaljo. Progo je tokrat premagal s povprečno hitrostjo 47,34 km/h. Čas pa 19:16.

Filippo Ganna na drugem mestu je zaostal za 32 sekund. Tretji je bil Oscar Sevilla, ki je izgubil 1:08. Evenepoel je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Naslednji dan je majico uspešno branil s pomočjo pomočnikov pri Deceuninck Quick Stepu. Na 186 kilometrov dolgi etapi od San Jose de Jachala do Ville San Agustin je bilo nadvse pestro v prvih 80 kilometrih, saj do pobega kljub številnim napadom ni prišlo.

Potem so se stvari umirile. Kljub vmesnemu vzpon prve kategorije, smo videli sprint velike skupine kolesarjev. Najboljši je bil še drugič v štirih dneh Fernando Gaviria. Skupni vrstni red pa ostaja podoben. Prvi Remco Evenepoel, ki ima pred dnevom premora in najtežjo etapo dobre pol minute prednosti pred Ganno.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ