San Sebastian: Grega Bole v pobegu dneva, najmlajši v World Touru za zgodovino

San Sebastian: Grega Bole v pobegu dneva, najmlajši v World Touru za zgodovino
03.08.2019 AVTOR: DZ, foto: David Ramos/ Getty Images

Remco Evenepoel, najmlajši kolesar v World Touru je dobil zahtevno klasiko v San Sebastianu. Grega Bole v pobegu dneva.

V San Sebastianu so izpeljali 39 dirko, ki spada med prestižnejše enodnevne klasike. Predvsem pa je namenjena kolesarjem, ki so odlični na vzponih. Na startu so bili tudi Slovenci. Tadej Pogačar se je vrnil na dirke, pa Jan Polanc in Grega Bole. Kolesarji so morali v 227 kilometrih premagati sedem kategoriziranih vzponov. Najtežja vzpona sta bila kmalu po polovici dirkanja – Jaizkibel in Erlaitz.

Potem sta sledila še dva vzpona druge kategorije. Najprej Mendizorrotz (4 km, 7,5-odstotni povprečni naklon). Zadnji vzpon dneva pa je bil Murgil-Tontorra (1,9 km, 10,8-odstotni povprečni naklon). Pobeg dneva je uspel deveterici kolesarjev, med katerimi je bil tudi Grega Bole. Najdlje pa je izmed teh ubežnikov zdržal Fernando Barcelo. 70 kilometrov pred ciljem je ostal sam, medtem ko so kolesarji Movistarja narekovali oster ritem v vse manjši glavnini.

Ob vznožju predzadnjega vzpona so se v ospredje podali še kolesarji ekip CCC, Deceuninck Quick Step – na dirki je nastopil tudi francoski junak Toura Julian Alaphlippe – in UAE Team Emirates. A Movistarjevi kolesarji so s pospeševanjem poskrbeli za veliko selekcijo. Mnogi so dobrih 30 kilometrih pred ciljem popustili, nekaterim pa se je na spustu uspelo vrniti v prvo skupino.

Nekaj manj kot 20 kilometrov pred ciljem sta taktiziranje in pripravo na zadnji vzpon znala izkoristiti Remco Evenepoel in Tom Skujins. Napadla sta in takoj sta si privozila 45 sekund prednosti. Na začetku zadnjega, 1,9 km dolgega vzpona sta prednost še nekoliko povečala. Sledil je najstrmejši odsek tega vzpona in Evenepoel, ki je bil še lani mladinec in je tako najmlajši kolesar v World Tour ekipah je prvič napadel.

Skujins mu je še uspel slediti, medtem ko so se v ozadju pričeli vrstiti napadi, vendar pa sta imela ubežnika že kar lepo prednost. Mladi Belgijec je vendarle zlomil Skujinsa in na vrh vzpona prišel s prednosti 42 sekund pred skupinico z najboljšimi, med katerimi je bil zelo aktiven Alejandro Valverde. A to je bilo premalo, da bi lahko ujeli mladega Evenepoela. Pet kilometrov pred ciljem je razlika znašala še 35 sekund in Evenepoel je zdržal vse do cilja.

"Večino časa se danes sploh nisem dobro počutil. Vedel pa sem, da lahko na vzponu potresem Skujinsa. Neverjetno. Ne morem verjeti. Pošteno povedano. O zmagi na tej dirki sem vedno sanjal, vendar pa si nisem mislil, da mi bo to uspelo tako hitro. Nisem pričakoval tega," je dejal Evenepoel. Postal je najmlajši kolesar, ki je kdajkoli dobil World Tour dirko.

Skupina 11 kolesarjev se je udarila za drugo mesto. Sprint z 38 sekundami zaostanka je dobil Greg Van Avermaet, ki je prestal vso selekcijo. Tretji je bil mladi, komaj 20-letni Marc Hirschi. Sledili so Gorka Izagirre, Bauke Mollema, Patrick Konrad, Jelle Vanendert, Enric Mas, Michael Woods, Alejandro Valverde, Giulio Ciccone in Rudy Molard. Jan Polanc je bil 53., Grega Bole in Tadej Pogačar sta odstopila.

Pri ženskah BTC City Ljubljana do četrtega mesta
Na dirki v San Sebastianu so se merile tudi ženske. Pomerile so se na 126 kilometrov dolgi progi. Premagati pa so morale štiri vzpone. Tudi v ženski konkurenci je zmagovalka imela dovolj časa za proslavljanje zmage, saj je po samostojnem pobegu do zmage prišla Lucy Kennedy, sicer članica moštva Mitchelton Scott.  Druga je bila Janneke Ending, tretja pa Pauliena Rooijakkers. Odlično četrto mesto je osvojila Rusinja, sicer članica moštva BTC City Ljubljana Anastazija Chursina. Hanna Nilsson je bila deveta, Eugenija Bujak 14., Urša Pintar 24., Urška Žigart 34., Špela Kern 46.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ