Sanchezu etapa, zaznamovana z neumnostjo gledalcev

Sanchezu etapa, zaznamovana z neumnostjo gledalcev
16.07.2012 AVTOR: D. Z.
Zmagovalec zahtevne 14. etape na dirki po Franciji je Luis Leon Sanchez, medtem ko je Bradley Wiggins zadržal rumeno majico. Brajkovič ostaja osmi.
Dobrih 190 kilometrov dolga etapa je imela dva gorska cilja prve in enega druge kategorije. Do poskusov pobega je prišlo že takoj po startu in kmalu se je v ospredju izoblikovala skupinica treh kolesarjev. To so bili Kruijswijk, Paulinho in zelena majica Peter Sagan. Kasneje so se jim pri tem poskusu pridružili še Casar, Gilbert, Martin Velits, Moinard, Vorganov, Izagirre, Sanchez in Gautier.

Prednost teh ubežnikov se je hitro povečala in ko so si privozili že več kot deset minut prednosti, je postalo jasno, da bo zmagovalec postal eden izmed kolesarjev v tej skupinici. Ubežniki so med sabo najprej obračunali na zadnjem, proti vrhu zelo strmem vzponu prve kategorije. Potem, ko so se še spustili v dolino, je v ospredju ostalo samo še pet kolesarjev, Casar, Sanchez, Sagan, Gilbert in Izaggire.

Prišlo je do taktiziranja in 11 kilometrov pred ciljem je spogledovanje izkoristil Sanchez, ki je odločno napadel. Španec je v samostojnem pobegu nadaljeval z izjemno hitrostjo in vse do cilja je uspel zadržati skupino, kjer je večji del lova na Sancheza padel na ramena mladega Sagana. Sanchez se je lahko veselil nove zmage, sprint za drugo mesto pa je dobil Sagan. Casar je bil tretji, Gilbert pa četrti.

Glavnina v ozadju se z lovom na ubežnike ni ravno obremenjevala. Kljub temu pa smo pričakovali, da se bodo tudi najboljši v skupnem seštevku na zadnjem vzponu udarili med sabo. Nazadnje pa so neznanci poskrbeli za pravo zmešnjavo. Nekdo je na cesto vrgel žebljičke, zaradi katerih so imeli številni kolesarji, pa tudi avtomobilisti in motoristi ogromno težav.

Izpostavimo lahko Cadela Evansa, ki je dobil defekt, vendar je moral dolgo čakati, da se je do njega pripeljal klubski kolega, ki pa je imel ravno tako defekt na zadnjem kolesu. Na koncu je moral Evans počakati na spremljevalni avtomobil. V nadaljevanju je imel Avstralec nov defekt in njegovi nesreči kar ni bilo videti konca. Vendar pa se je v ospredju nosilec rumene majice Bradley Wiggins odločil, da Evansove nesreče ne bo izkoristil. Skupina z najboljšimi je tako čakala na nesrečnega Evansa, le Pierre Rolland tega ni upošteval in je v spustu napadel.

Vendar je bil njegov napad na koncu izničen, ko je vodilne ujel še Evans, pa so se prav kolesarji BMC postavili na čelo glavnine. Pomagal jim je tudi Kristjan Koren iz Liquigasa. Glavnina je v cilju za zmagovlcem zaostala za dobrih osem minut. V tej skupini sta se pripeljala dva Slovenca. Koren je bil 18., Jani Brajkovič, ki je ravno tako imel defekt pa 33. V skupnem seštevku tako ni prišlo do sprememb. Vodi Wiggins, ki ima dobrih dve minuti prednosti pred Froomeom in skoraj dve minuti in pol pred Nibalijem. Jani Brajkovič ostaja na osmem mestu.

 

Rezultati
1. Luis Leon Sanchez (Špa, Rabobank 4:5029

2. Peter Sagan (Svk, Liquigas-Cannondale) + 0:47
3. Sandy Casar (Fra, FDJ-BigMat)
4. Philippe Gilbert (Bel, BMC Racing)
5. Gorka Izaguirre (Špa, Euskaltel-Euskadi) vsi isti čas
6. Sergio Paulinho (Por, Saxo Bank-Tinkoff Bank 2:51
7. Sebastien Minard (Fra, Ag2r-La Mondiale) isti čas
8. Martin Velits (Svk, Omega Pharma-Quick Step) 3:49
9. Edvard Vorganov (Rus, Katjuša) 4:51
10. Steven Kruijswijk (Niz, Rabobank) 4:53
18. Kristjan Koren (Slo, Liquigas-Cannondale) 18:15
33. Jani Brajkovič (Slo, Astana vsi isti čas
102. Borut Božič (Slo, Astana) 28:18
138. Grega Bole (Slo, Lampre-ISD) isti čas

Skupni vrstni red:

1. Bradley Wiggins (VB, Sky) 64:41:16
2. Christopher Froome (VB, Sky) + 2:05
3. Vincenzo Nibali (Ita, Liquigas-Cannondale) 2:23
4. Cadel Evans (Avs, BMC) 3:19
5. Jurgen Van den Broeck (Bel, Lotto-Belisol) 4:48
6. Haimar Zubeldia (Špa, RadioShack-Nissan) 6:15
7. Tejay Van Garderen (ZDA, BMC) 6:57
8. Jani Brajkovič (Slo, Astana 7:30
9. Pierre Rolland (Fra, Europcar) 8:31
10. Thibaut Pinot (Fra, FDJ-BigMat) 8:51
105. Kristjan Koren (Slo, Liquigas-Cannondale) 1:54:52
146. Borut Božič (Slo, Astana) 2;23:24
156 Grega Bole (Slo, Lampre-ISD) 2:33:33

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ