Sanje o Giru in olimpijskem odličju niso več iz trte izvite

Sanje o Giru in olimpijskem odličju niso več iz trte izvite
26.02.2020 AVTOR: Nejc Grilc

V minulem tednu dni je Remco Evenepoel s predstavami na Portugalskem spet polnil naslovnice medijev. Nadaljevala se je renesansa Naira Quintane, Luka Mezgec pa je enakovreden tudi šprinterski eliti.

Remco Evenepoel se navaja na odpiranje šampanjca tudi na najvišjem nivoju. Kako se bo znašel na svoji prvi tritedenski dirki? Foto: Deceuninck QuickStep

Po nekoliko bolj »počasni« prvi polovici februarja v kolesarskem koledarju se je dogajanje povsem razživelo, največja imena so dirkala v Španiji, na Portugalskem, v Franciji in tudi v ZAE, slovenski kolesarji so svoj pečat pustili še v Turčiji. V tokratni izvedbi Hudičevega jezika smo zbrali pet dogodkov, ki so zaznamovali minuli teden dni.

Remco Evenepoel premagal tudi svetovnega prvaka

Belgijski fenomen je sezono začel s skupno zmago v San Juanu, odlično formo pa je prenesel tudi na ceste Algarva, kjer ga je čakala precej težja trasa in tudi močnejša konkurenca. A se Evenepoel izziva niti slučajno ni ustrašil, v prvi gorski etapi njegovemu pospešku 500 metrov pred ciljem nihče ni bil kos, rumeno majico vodilnega je zadržal tudi v najtežji gorski etapi, čeprav je pozneje priznal, da ga je zmagovalec etape Miguel Angel Lopez s silovitim tempom spravil pošteno v težave.

Ni bilo presenečenje, da je na razgibanem posamičnem kronometru na zadnji dan dirke po Algarvu (2.Pro) Evenepoel potrdil skupno zmago, precej bolj impresivno je bilo, da je 20-letni Belgijec uspel zmagati tudi na kronometru. Glede na to, da govorimo o evropskem prvaku v vožnji na čas, to morda niti ni tako presenetljivo, a je Evenepoel za 10 sekund ugnal tudi ta trenutek verjetno najboljšega kronometrista sveta Rohana Dennisa, ki nosi mavrično majico kronometrista številka 1.

Remco Evenepoel na Portugalskem. Foto: Deceuninck QuickStep

Glavna cilja sezone Evenepoela sta jasna – spomladi bo to nastop na Giru, ki bo njegova prva tritedenska dirka, poleti pa cilja na OI v Tokiu. Evenepoel sicer zagotavlja, da se bo na Giru le učil, a glede na prikazano niti slučajno ni izključena Pogačarjeva zgodba z lanske Vuelte, ko se je po prvem tednu iz »vajenca« prelevil v kandidata za zmagovalni oder (in ga tudi dosegel).

Izbrane besede mu je namenil tudi Eddy Merckx, s katerim Remca največkrat primerjajo: »Če bi me vprašali pred sezono, bi rekel, da nima možnosti, zdaj pa ne vidim več ovir za to, da bi bil Remco dober tudi vse tri tedne. Seveda mu ne bo lahko, a je takoj jasno, da ima Remco v svojih nogah ogromno smodnika.«

Če bi v Italiji skočil na sam vrh, bi postal prvi belgijski zmagovalec rožnate pentlje po daljnem letu 1978 in Johanu de Muyncku …

Quintana nadaljuje z izjemno pomladjo

Pravi mali čudež je uspel vodilnim pri francoski Arkei Samsic, saj so po nekaj izgubljenih letih očitno vrnili Naira Quintano na pota stare slave. Zmaga na dirki v Provansi ni bila slučaj, na kar je nakazoval rekord Quintane do dvorca Reynard na Mont Ventouxu, zmagoviti niz je Kolumbijec nadaljeval na tridnevni dirki prve kategorije Tour des Alpes Maritimes et du Var. Morda vam ime ne pove veliko, a so bila na štartu velika imena francoskega kolesarstva, pa tudi Richie Porte in še nekaj svetovnih zvezdnikov.

Quintana si je majico vodilnega privozil na ciljnem vzponu na Col d'Eze v drugi etapi, kjer je ponovil vajo iz Provanse in z zajetno prednostjo sam prečkal ciljno črto, tudi v nedeljski zadnji etapi Quintana ni imel nobenih težav in druga skupna zmaga v sezoni 2020 je pristala v rokah Kolumbijca. Drugi je bil Romain Bardet, tretji pa Porte. »Spet dirkam z iskrico v očeh, od prvega dne se z ekipo razumemo odlično, tudi vodstvo mi konstantno daje vedeti, da mi zaupa. To je zame zelo pomembno in vesel sem, da smo sezono začeli tako dobro,« je bil vesel Quintana.

Zmage na spomladanskih dirkah so dobra popotnica, a uspešnost sezone Quintane in Arkee Samsic bodo (zahtevni) francoski mediji ocenjevali po julijskih predstavah na rumeni pentlji …

Kot bi spet sedel v šolske klopi

Na dirki po Združenih arabskih emiratih (UAE Tour) se je po hudi poškodbi v karavano vrnil Chris Froome. Britanec je že pred dirko izpostavil, da se nikakor ne bo kosal z najboljšimi, da ima desno stran telesa zaradi poškodb še vedno precej šibkejšo in da bi bil zelo vesel, če bi mu uspelo končati dirko.

Chris Froome se je vrnil v peloton v ZAE. Foto: UAE Tour

Po prvi etapi je Froome žarel v cilju: »Res, res lepo je spet biti del pelotona. Zjutraj sem se počutil kot šolar, ki prvič sede v šolske klopi, ali pa kot takrat, ko sem prvič prišel na profesionalno dirko. Zame je bila velika zmaga že to, da sem si lahko zapel številko in se boril v pelotonu za položaje. Lepo je bilo videti tudi vse dobre želje kolegov, ki sem jih deležen v teh dneh.«

Pred Froomom je še veliko preizkušenj, preden bomo Britanca lahko šteli kot resnega kandidata za peto rumeno majico na Touru, kljub vsemu pa mu je ogromen korak že uspel. »Zame je zmaga že to, da sem lahko tukaj in pomagam ekipi po svojih najboljših močeh. Ne slepim se, da še nisem v tekmovalni formi, a sem nekaj mesecev nazaj komaj hodil brez pomoči, zato je dejstvo, da sem nazaj v svetovni seriji, že samo po sebi velika zmaga.«

Po takšni nesreči, kot jo je Froome doživel na kriteriju Dauphine, ko je pri več kot 60 kilometrih na uro priletel v betonski zid, je vsak nastop na dirki res zmaga že sam po sebi. Tudi če Froome nikoli več ne bo stal na najvišji stopnički.

Mezgec premaguje velika imena šprinta

V stolpcu zmag Luke Mezgeca v sezoni 2020 je še praznina, a je glede na predstave Kranjčana le še vprašanje časa, kdaj bo stopil na najvišjo stopničko. Prva etapa dirke UAE Tour je bila nov korak v pravo smer, v ZAE so se zbrala skoraj vsa največja šprinterska imena na svetu in šprint v prvi etapi dirke je bil zagotovo najtežji v tej sezoni.

Luka Mezgec ni mogel iz zavetrja Pascala Ackermanna. Foto: UAE Tour

Dobil ga je Pascal Ackermann, Mezgec pa je končal na zelo visokem petem mestu. Nekaj imen, ki so končala za njim – Max Walscheid, Sam Bennett, Arnaud Demare, Mark Cavendish, Elia Viviani, Fernando Gaviria …

O mestu Mezgeca med šprintersko elito zdaj res ne bi smelo več biti nobenega dvoma.

Solidna uvertura Adrie Mobil v Turčiji

Sezono začenjajo tudi kolesarji slovenskih ekip. Prvi bi morali biti kolesarji Ljubljane Gusto Santic, a je dirka po Hainanu zaradi širjenja koronavirusa odpadla, tako da je ta čast pripadla kolesarjem Adrie Mobila.

Drugič zapored so nastopili na etapni dirki po Antaliji, ki je letos spadala v kategorijo 2.1 UCI. Lani je najbližje zmagi prišel Dušan Rajović z drugim mestom v prvi etapi, tudi letos je bilo drugo mesto najboljši rezultat, v prvi etapi je uspel »dolenjski puščici« Marku Kumpu.

Veliko je od boja v skupnem seštevku pričakoval tudi Jani Brajkovič, a vzpon v kraljevski etapi ni bil dovolj selektiven, v šprintu do ciljne črte pa Belokranjec ni imel možnosti, kljub temu pa je bila njegova predstava vzpodbudna.

Marko Kump je moral v prvi etapi priznati premoč je Mihkelu Raimu iz Israel Start-Up Nationa. Foto: Tour of Antalya

»Rezultatsko smo mogoče v skupnem seštevku pričakovali malo več, a tako pač včasih pride, tukaj ne moremo narediti nič. Zelo zadovoljen sem, ker ekipa deluje povezano, fantje so bili tokrat agresivni in nismo čakali le na šprint, zato lahko optimistično pričakujem nadaljevanje sezone,« je uverturo ocenil športni direktor Branko Filip.

Za Adrio Mobil se bo sezona nadaljevala, za preostale slovenske ekipe pa začela z enodnevnimi dirkami v Istri na začetku prihodnjega meseca.

Naslednji torek, ko bomo že zakorakali v marec, bo nazaj tudi Hudičev jezik.

Značke: Hudičev jezik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ