Sanjski dan za Dance in Astano dopolnjen v Švici

Sanjski dan za Dance in Astano dopolnjen v Švici
17.06.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Ne samo na Criterium du Dauphine. Tudi na dirki po Švici so imeli Danci razlog za zadovoljstvo. Pa tudi Astana.

Na dirki po Švici so kolesarji opravili z drugo etapo. Start in cilj je gostil Langnau im Emmental. Na 160 kilometrov dolgi krožni dirki so morali kolesarji premagati šest vzponov druge kategorije. V vsakem krogu po dva. Prvi je bil Schallenberg (8 km, 5,1 %), drugi pa Chuderhusi (3 km, 9,3 %). Etapa tako ni bila pretirano zahtevna in mnogi so pričakovali, da se bodo mojstri za klasike, pa tudi nekateri sprinterji udarili za zmago.

Po zmagi na uvodnem prologu je majico vodilnega branil Rohan Dennis. Pri tem je pomagal tudi Matej Mohorič, eden izmed dveh Slovencev na dirki. Tu je namreč tudi Simon Špilak, ki je to dirko dobil že dvakrat. Pobeg dneva je po desetih kilometrih dirkanja uspel četverici: Guillaume van Keirsbulck (CCC Team), Gavin Mannion (Rally UHC Cycling), Claudio Imhof (Švica) in Fabien Grellier (Total Direct Energie).

Imhof pa je preostalo trojico napadel že na prvem vzponu in nadaljeval je v samostojnem pobegu. Privozil si je več kot dve minuti in pol prednosti, medtem ko je glavnina, v kateri so ritem narekovali kolesarji Bahraina Meride preostalo trojico kmalu ujela. Etapa je bila zelo mirna. Tudi Imhofove težave s kolesom in menjava 42 kilometrov pred ciljem niso predstavljale nobene težave. Sledil je zadnji krog in zadnja dva vzpona.

Ob vznožju prvega so pobudo pri narekovanju ritma prevzeli kolesarji Astane. 37 kilometrov pred ciljem so najprej ujeli Imhofa. Sledil je napad Omarja Fraila. Na spustu sta se mu pridružila še Aksper Asgreen in Roland Thalman. Pred začetkom zadnjega vzpona na Chuderhusi so imeli 20 sekund prednosti pred glavnino, ki pa jih je ujela tik pod vrhom strmega klanca. Sledilo je zadnjih 18 kilometrov. Najprej spust.

Potem pa je 11 kilometrov pred ciljem napadel Luis Leon Sanchez, ki je izkoristil pravi trenutek. V glavnino so takrat, potem ko so na vzponu popustili, ravno vračali nekateri sprinterji in mojstri za klasike, kot so Sagan, Matthews in Van Avermaet. Sanchez si je hitro privozil pol minute prednosti, medtem ko se zasledovalna skupina pri lovu ni organizirala dovolj hitro. Ko so moči združili kolesarji CCC in Sunweba je bilo že prepozno.

Sanchez je lahko slavil zmago s šestimi sekundami prednosti pred glavnino. Drugi je bil Peter Sagan, ki je dobil sprint pred Matteom Trentinom. Simon Špilak je bil 40., Matej Mohorič pa 73. Astana je tako slavil drugo zmago v nedeljo, saj je dirko Criterium du Dauphine dobil Jakob Fuglsang. Fuglsang prihaja z Danske in iz tam je tudi Kasper Asgreen. Slednji je namreč prevzel vodstvo v skupnem seštevku dirke po Švici. Z istim časom je na drugem mestu Peter Sagan. Rohan Dennis je zdaj tretji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ