Sanjski dan za Slovence! Primož Roglič dobil klasiko!

Sanjski dan za Slovence! Primož Roglič dobil klasiko!
04.10.2020 AVTOR: DZ

Primož Roglič je zmagovalec klasike Liege-Bastogne-Liege. Drugi Marc Hirschi. Za popoln slovenski dan še tretji Tadej Pogačar in četrti Matej Mohorič!

Liege-Bastogne-Liege. Velika klasika, La Doyenne. Najstarejša klasika. Vsekakor gre za nadvse prestižno preizkušnjo, na kateri so tokrat nastopili štirje Slovenci. Matej Mohorič, Jan Polanc, Tadej Pogačar in Primož Roglič. Dirka je potekala po pričakovanjih. Prvi del dirke so zaznamovali ubežniki, tudi po obratu v mestu Bastgone ni prišlo do resnejše akcije.

Potem pa je glavnina vendarle pospešila, upočasnila, ko je prišlo do padca. Na tleh se je znašel tudi Julian Alaphilippe. Svetovni prvak je moral zamenjati tudi kolo in se je dolgo vozil v ozadju, pri avtomobilih. Po padcu sta odstopila Adam Yates in Greg Van Avermaet.

V ospredju je izmed ubežnikov najdlje vztrajal Michael Schar, medtem ko je dobrih 40 kilometrov pred ciljem na čelo vse manjše skupine pomočnike poslal Tadej Pogačar iz ekipe UAE Team Emirates. Veliko dela so pred tem opravili tudi kolesarji Deceuninck Quick Stepa in Trek Segafreda.


37 kilometrov do cilja je sledil znameniti dva kilometra dolg vzpon na La Redoute in tam so Schara ujeli. Roglič in Pogačar sta se že vozila v ospredju. Tudi Marc Hirschi, pa Mathieu Van der Poel. Dries Devenyns je nudil pomoč Alaphilippu. Pričakovali smo izjemen zaključek. Na vrhu Redouta je bila skupina sicer zelo razpotegnjena, a do večje selekcije ni prišlo.

Sledil je boj za pozicije in posledično vse večje hitrosti. Sledil je napad Michaela Albasinija, ki se poslavlja od profesionalne kariere. Prvi je začel predzadnji vzpon Cote des Forges. Ta je dolg 1,3 km, povprečni naklon pa je 7,8-odstoten. Iz glavnine je napadel Luis Leon Sanchez, medtem ko je imel težave s kolesom eden izmed skritih francoskih adutov Benoit Cosnefroy.

Ne na vzponu, ampak na odseku med predzadnjim in zadnjim klancem so kolesarji pričeli z napadi. Alaphilippe, Costa, Hirschi ... Začelo se je taktiziranje, pred kolesarji pa je bil po 241 kilometrih samo še vzpon Cote de la Roche aux Faucons. Ta je dolg 1,3 km, povprečni naklon pa je 11-odstoten.

Izmed Slovencev so bili v ospredju še Mohorič, Pogačar in Roglič. Sledil je Faucons. Tom Dumoulin je narekoval ritem. Očitno tako hiter, da nihče ni napadel. 13,8 km pred ciljem je pospešil Alaphilippe. Takoj je naredil selekcijo. Hirschi in Roglič sta se mu hitro pridružila, Pogačar in Kwiatkowski sta stik ujella na spustu proti mestu Liege. Kwiatkowski je na krajšem vzponu dokončno odpadel.

Vzponov ni bilo več, a tudi vodilni so začeli taktizirati.etverica je pričela taktizirati in kljub napadom je postalo jasno, da se bo četverica pomerila v sprintu. Iz ozadja je tik pred sprintom po izjemno odpeljanem spustu vodilne ujel še Matej Mohorič, ki je nadaljeval z napadom. To je bila voda na mlin Julianu Alaphilippu, ki se je takoj odzval.

Potem pa je spremenil smer in skoraj podrl Marca Hirschija. Sprint je bil zato nekoliko drugačen. Alaphilippe je bil prepričan v zmago in je že dvignil roke, a je iz ozadja priletel Roglič in Francoza ugnal na ciljni črti. Sledilo je čakanje na fotofiniš. Rogliča so razglasili za zmagovalca. Kasneje pa so Alaphilippu zaradi nepravilnega sprinta postavili na peto mesto. Drugi je tako bil Marc Hirschi, tretji Tadej Pogačar in četrti Matej Mohorič. Za sanjski razplet.Zadnji kilometer

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ