Sanjski dan za slovensko kolesarstvo!

Sanjski dan za slovensko kolesarstvo!
12.03.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Brez besed. Ponosni. Še kaj bi lahko dejali. Tadej Pogačar in Primož Roglič sta na največjih kolesarskih dirkah v tem trenutku dobila etapi in potrdila naziv vodilnih.

Tirreno-Adriatico
Na dirki Tirreno-Adriatico so se kolesarji spopadli z zelo zahtevno etapo, ki so jih tudi dejali etapa zidov. Razlog je zelo preprosto. Šlo je za preizkušnjo s številnimi kratkimi, a strmimi klanci.

Organizatorji so pripravili tudi krožno progo, tako da so gledalci kolesarji lahko videli večkrat. Na startu v Osimu jebilo 161 kolesarjev in takoj je po pričakovanjih prišlo do napadov. V ospredju se je izoblikovala sicer večja skupina kolesarjev, a tudi v glavnini so se kolesarji Jumbo Visme, ki je branila majico vodilnega organizirali in narekovali ritem. Pri tem so jim pomagali še kolesarji moštev Bora Hansgrohe, UAE, Ineos in Trek Segafredo.

Roglič pa je branil vsega štiri sekunde prednosti pred Lennardom Kamno. Znotraj ene minute zaostanka je bilo kar 15 kolesarjev, tako da bi lahko prišlo še do velikih sprememb. V zaključne tri kroge je ubežn skupina prišla s prednostjo 2:45. Kasneje se je med vodilne iz glavnine preselil Santiago Buitrago, a takrat je bila razlika že manja od minute.

Roglič je po 152 kilometrih imel dva pomočnika manj, saj je Wilco Kelderman grdo padel, odstopil pa je tudi Dylan Van Baarle, a imel je izmenega Koena Bouwmana, ki je dolgo lahko narekoval ritem. NJegovo delo sta kasneje nadaljevala še Valter Attila in Wout Van Aert. V zadnjem krogu je bilo tako 22 kolesarjev v igri za etapno zmago, pa večji del teh tudi v igri za skupno zmago. Roglič je znal izkoristiti tudi delo moštva UAE.

Bora Hansgrohe je poskušala izkoristiti številčno premoč in Aleksander Vlasov je napade 28 kilometrov pred ciljem. Sledil Muro di Costa del Borgo, kjer se je naredila dodatna selekcija, potem pa še spust in kratek, a strm ciljni klanec po tlakovcih do Osima. Samo osem kolesarjev je bilo še v igri za zmago in tu je imel Roglič v modri majici vse pod nadzorom.Roglič se je v zadnjih petsto metrih postavil v ospredje, potem pa sta Mas in Tao Geoghegan Hart pospešila in Roglič ju je lepo pričakal.

V sprintu je bil spet najmočnejši. Prišel je do tretje zaporedne zmage, obenem je povečal vodstvo v skupnem seštevku. Geoghegan Hart je bil drugi, tretji Joao Almeida, četrti Enric Mas, peti Mikel Landa … V skupnem seštevku ima Roglič zdaj 18 sekund prednosti pred Almeido, 23 sekund prednosti pred Geogheganom Hartom. Zadnja etapa na dirki je ravninska in potega v San Benedetto del Trontu. Roglič ima tudi majico najboljšega po točkah in najboljšega na gorskih ciljih.

Pariz-Nica
Tadej Pogačar je po nenapovedanem prostem dnevu - zaradi premočnega vetra, predvsem sunkov vetra - v sobotni sedmi etapi branil šest sekund prednosti pred Davidom Gaudujem in 46 pred Jonasom Vingegaardom.

Pred kolesarji pa je bila 143 kilometrov dolga etapa od Nice do vrha vzpona Col de la Couillole. To je bila tudi prva vroča etapa. Vmes so morali kolesarji premagati še vzpon prve kategorije, ki je bil na sporedu že po 45 kilometrih dirkanja. To je bil Cote de Tourette du Chateau. Kljub vetru so imeli kolesarji moštva UAE vse pod nadzorom. Ubežna skupina ni bila posebno nevarna in tako smo po pričakovanjih videli boj najboljši na zadnjem vzponu.

Govorimo o 15,8 km dolgem klancu prve kategorije z 7,4-odstotnim naklonom. Če so bili okoliški višje ležeči prelazi še zasneženi, je bil ta obsijan s sonce. Cilj pa je bil na 1676 metrih nadmorske višine. Ob vznožju je pobudo prevzela Jumbo Visma, ki je pripravljala teren za Jonasa Vingegaarda. Zelo dolgo je ritem uspel narekovati Tobias Foss in dobrih šest kilometrov pred ciljem - ko je skupina že ujela vse ubežnike - je napadel Vingegaard.

A Danec ni bil dovolj močan. To pospeševanje je bilo zgolj poligon za Pogačarjev napad. Pogačar je pospešil in nadaljeval v samostojni vožnji, a v ozadju sta Vingegaard in Gaudu v svojem ritmu uspela Pogačarja ujeti. Potem pa je Gaudu napadel in Vingegaard se je spet znašel v težavah. Gaudu je nadaljeval z napadom, ko pa je videl, da se Pogačarja ne bo otresel, je nekoliko upočasnil.

V zaključku so se tako v dolge sprintu udarili najmočnejši trije in tam je Pogačar spet pokazal svoje mojstrstvo. Prišel je do nove, že druge etapne zmage na tej dirki. Drugi je bil Gaudu, tretji Vingegaard. Pogačar ima pred zadnjo, nadvse zahtevno etapo 12 sekund prednosti pred Gaudujem in 58 pred Vingegaardom. Sledijo Simon Yates, Gino Mader, Neilson Powless, Romain Bardet … Pogačar je najboljši tudi po točkah in med mladimi kolesarji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ