Sanjski začetek Tadeja Pogačarja

Sanjski začetek Tadeja Pogačarja
15.02.2023 AVTOR: DZ, foto: UAE Team Emirates

Začela se je dirka po Andaluziji in že takoj je na sceno stopil Tadej Pogačar. Po napadu na zadnjem klancu je dobil etapo in prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Dirka po Andaluziji se je začela z zelo zahtevno etapo. Puente de Genave je gostil start, cilja pa Santiago de la Espana. Vmes je bilo nadvse zahtevnih 179 kilometrov s petimi kategoriziranimi vzponi. Zadnji trije so bili prve kategorije. Ubežno trojico je skupina z najboljšimi ujela tik pred začetkom zadnjega vzpona dneva na več kot 1500 metrov visoki Despiernacaballos.

Na tem klancu so kolesarji UAE Team Emirates pokazali pravo moč. Predvsem Tim Wellens je bil zelo močan. 12,5 km pred ciljem pa je Pogačar napadel. Sprva mu ni sledil nihče, potem pa se mu je pridružil Santiago Buitrago. A kolesar Bahrain Victoriousa ni zdržal prav dolgo.

Že ob naslednjem pospeševanju je zaostal, Pogačar pa je lahko nadaljeval sam proti vrhu vzpona. V ozadju so moči združili Mikel Landa, že omenjeni Buitrago in Carlos Rodriguez, medtem ko je imel težave s kolesom Enric Mas. Trojica pa je na vzponu postopoma izgubljala stik s Pogačarjem, ki si je na vrhu, dobrih osem kilometrov pred ciljem privozil 45 sekund prednosti.

Sledil je spust, potem pa zaključni klanec. Ta je bil dolg nekaj manj kot kilometer. Pogačar je imel dovolj prednosti pred ostalimi, da se je lahko mirno pripravil na slavje. Zaslužene zmage se je lahko veselil. Že druge zapored na dveh dirkah v tej sezoni.

Na koncu si je privozil 38 sekund prednosti pred Lando, Rodriguezom in Buitragom. Z več kot minuto in pol zaostanka so sledili Geoghegan Hart, Sivakov, Caruso, Mas, Haig in Cepeda. Matej Mohorič je bil 83. Po bolezni se je vrnil Domen Novak, ki je po opravljenem delu osvojil 115. mesto.

Na Jabal Al Akhdharju se je končala peta in obenem zadnja etapa dikre po Omanu. Na zadnjem vzponu je Američan Matteo Jorgenson uspešno branil majico vodilnega v skupnem seštevku. Na koncu ga je v boju za etapno zmago ugnal Mauri Vansevenant, Jorgenson pa se je veselil končne zmage. Vansevenant je napredoval na drugo mesto. Zaostal je za vsega eno sekundo. Sledili so Geoffrey Bouchard, Rein Taaramae, Diego Ulissi ...

Začela se je tudi dirka po Algarvu na Portugalskem. Prva etapa od Portimaa do Lagosa je bila namenjena sprinterjem in sprint glavnine je dobil po 200 kilometrih dirkanja dobil Alexandre Kristoff. Jordi Meeus je bil drugi, tretji Soren Waerenskjold in četrti Fabio Jakobsen.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ