Sastre zahteva več pozornosti

Sastre zahteva več pozornosti
21.07.2009 AVTOR:
Aktualni zmagovalec Dirke po Franciji Carlos Sastre je razočaran, saj vsi veliko več pozornosti kot njemu namenjajo Albertu Contadorju in Lanceu Armstrongu.
Vas zanima, zakaj je bil jezen? »Zato, je bilo prvo vprašanje, ki so mi ga postavili novinarji, kaj si mislim o Armstrongu in Contadorju. Menite, da je to vprašanje spoštovanja vredno,« je svojo jezo in razočaranje obenem pojasnil Carlos Sastre, ki je poudaril, da ga mediji, še posebno španski, preprosto ne jemljejo kot branilca rumene majice: »Več spoštovanja mi pokažejo gledalci, kot pa vi novinarji.« 34-letni kolesar je v hotelu Mercure v Martignyju še dodal, da je s svojimi predstavami zadovoljen, čeprav zaseda šele 11. mesto v skupnem seštevku in da nad letošnjo traso Toura ni prav nič navdušen. »Dirka je vse od začetka ista. Vseskozi se bojujejo eni in isti kolesarji, ostali pa so brez možnosti za zmago. To je dolgočasna dirka od zunaj in od znotraj.«

Seveda so mu novinarji takoj postavili vprašanje, kaj zanj pomeni beseda dolgočasno? »Kaj je dolgočasnega tukaj? Ni nobenih napadov, posebnih taktik, nič ni. Tu je samo ena močna ekipa, en močan kolesar, ki je eden najboljših na svetu in ki bo na koncu tudi zmagal. To je vse. Kolesarstva sploh ne razumem več. To je moja 21. tritedenska dirka, vendar iz leta v leto to kolesarstvo manj razumem.« Sastre je vseeno ohranil nekaj optimizma, saj je tudi na tej novinarski konferenci poudaril, da se dirka zaključi v Parizu, vse do takrat pa je vseeno še vse odprto.

»To sem povedal že, ko smo imeli prvi dan počitka. Sam že pred startom dirke nisem imel velikih ciljev. Sem nisem prišel z namenom, da premagam Contadorja. Tukaj sem, zato, da sem prisoten. Lastnik Cervela Gerard Vroomen je že pred startom dejal, da smo zmagali že samo zato, ker smo bili sem povabljeni. Seveda imamo svoje cilje, vendar od mene nihče ne zahteva vrhunskih rezultatov. To je drugačna ekipa, kjer vlada drugačna filozofija. Zadovoljni so že s podobo te ekipe. Vesel sem, da imam ob sebi te kolege. Že takoj po prvem dnevu počitka sem jim dejal, da so prosti, da se lahko borijo za etapne zmage in da lahko počnejo, kar hočejo.«

Sastre se vseeno še ni predal. Prav vse pa bo očitno stavil na predzadnjo etapo, torej na vzpon na sloviti Mont Ventoux: »Poznam svoje meje in poznam tudi sposobnosti skoraj vseh konkurentov. Nisem razočaran. Zame bo etapa na Ventoux najpomembnejša.« Sastre je za konec še poudaril, da je zanj pomembnejše, da lahko pomaga ljudem, ki so v stiski, kot pa dosega vrhunske rezultate: »To je pomembnejše. Ko sem zmagal Tour, nisem občutil nič posebnega, ko pa pomagaš nekomu, ki je potreben pomoči, takrat prejmeš veliko stvari. Ni treba, da si zvezda, biti moraš zgolj oseba. Srečnejši sem, če lahko pomagam takim ljudem, ki potrebujejo pomoč.« Kakorkoli že, na Mont Ventoux se nam obeta prava borba, očitno tudi s Sastrejem v prvih vrstah.

(dč)
vir: cyclingnews.com in tuttobiciweb.it
slika: http://www.cervelo.com
Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ