Saudova Arabija: Sezono začenjata Jan Tratnik in Grega Bole

Saudova Arabija: Sezono začenjata Jan Tratnik in Grega Bole
03.02.2020 AVTOR: DZ, vir: Bahrain McLaren

Dirka po Saudovi Arabija se vrača na velika vrata. 18 let je ni bilo. Zdaj pa bodo na njej nastopili nekateri zvezdniki. V karavani pa tudi Jan Tratnik in Grega Bole.

"Treningi so pokazali dobro formo in upam, da jo bom lahko izkoristil na dirki."
Jan Tratnik


Dirka po Saudovi Arabiji – začela se bo v torek – je dirka prve kategorije. Govorimo o petdnevni preizkušnji, ki se po 18 letih vrača. Prvič so jo organizirali leta 1999. Sledilo je leto premora, potem pa so dirko izpeljali še leta 2001 in 2002. Zadnji dve izvedbi je dobil Ghader Mizbani. Zdaj se dirka vrača, na startu pa bo nekaj nadvse zanimivih kolesarjev.

Številko ena bo nosil Mark Cavendish, ki je letos okrepil moštvo Bahrain McLaren. Prav dva slovenska predstavnika te ekipa bosta na tej dirki tudi začela sezono. To sta Grega Bole in Jan Tratnik. "Želim dirkati na generalno razvrstitev, saj mi profili etap ustrezajo. Pripravljenost je zelo dobra, saj sem res veliko in dobro treniral v decembru in januarju. Verjetno največ do sedaj. Treningi so pokazali dobro formo in upam, da jo bom lahko izkoristil na dirki," je na facebooku zapisal Jan Tratnik.

Omenimo še nekatere druge kolesarje na startni listi: Rui Costa, Nacer Bouhanni, Enrico Gasparotto, Roman Kreuziger, Niki Terpstra … Kakšne pa so etape? Štiri so kar razgibane, zadnja pa je povsem ravninska. Dirka se bo začela v Riyadhu. Prve etape bo konec v Jawwu. Dolga bo 173 kilometrov. Zaključek bo dovolj razgiban, etapa pa se konča s kratkim vzponom. Naslednja, 182 kilometrov dolga etapa je bolj razgibana v osrednjem delu.

Na cilju v Riydahu pa bi prav lahko na svoj račun prišli sprinterji. Tretja etapa do Al Bujairija bo dolga 119 kilometrov. Zaključek sicer ni povsem ravninska, a tudi ne pretirano zahteven. V četrti etapi bodo kolesarji v zaključku morali premagati dva kroga. V vsakem pa 3,5 km dolg vzpon s 6,6-odstotnim povprečnim naklonom. To bo tudi največja ovira na poti proti cilju. Zadnja etapa do Al Masmaka bo ravninska.

Dirka po Saudovi Arabiji, 5, etap, 755 km
1. etapa, 4.2.2020: Riydah – Jaww, 173 km
2. etapa, 5.2.2020: Sadus Castle – Riydah, 182 km
3. etapa, 6.2.2020: Riydah – Al Bujairi, 119 km
4. etapa, 7.2.2020: Wadi Namar Park – Al Mazuhimiya, 137 km
5. etapa, 8.2.2020: Princes Nourah University – Al Masnak, 144 km
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ