Sava d. d. se po 45 letih umika iz kolesarstva

Sava d. d. se po 45 letih umika iz kolesarstva
25.10.2013 AVTOR: D. Z.
Že dlje časa je jasno, da se bo Sava po 45 letih umaknila iz kolesarstva, Franc Hvasti s sodelavci pa novega večjega sponzorja še ni našel.

Sava d. d. ne bo podaljšala pogodbe
»To je težka situacija za naš klub. Ni pa se začelo že zdaj. Če se spomnim. Pred 15 leti, ko je Goodyear vstopil v Savo s polovico lastništva, je prišlo do prve razlike pri sponzoriranju. Takrat so nam proračuna zmanjšali za 50 odstotkov, « je dejal predsednik kolesarskega kluba Sava Kranj Franc Hvasti, ki je pojasnil, da so pred dvema letoma sponzorska sredstva pri Savi d. d. še zmanjšali. Na manj kot sto tisoč evrov letno.

»Sava je želela prekiniti pogodbo, vendar smo se zmenili, da bi to naredili bolj mehko in tako smo se zmenili še za dve leti s še polovičnim zneskom. Pred dvema mesecema pa sem dobil sporočilo, da Sava d. d. ne bo podaljšala pogodbe, « je še pojasnil Hvasti. Seveda bodo zato posledice kar hude.

Če ne bo članov, ne bo vzornikov
Čeprav so se po zaslugi Mateja Mohoriča v zadnjih dveh letih veselili dveh naslovov svetovnega prvaka, čeprav so v preteklosti blesteli na številnih dirkah in imeli številne šampione, se zdi, da članske ekipe v naslednji sezoni ne bodo imeli. Osredotočili se bodo predvsem na delo z mlajšimi kategorijami.

»Reduciramo vse, kar lahko. Zdaj bodo več stroškov morali nositi udeleženci sami, tekmovalci, starši in tako naprej. Kontinentalne ekipe zaenkrat ne bo. To je prva višja stopnja članov. Če teh ne bo, potem se tudi ostali ne bodo pokazali v taki liči, ko so se do zdaj. Jasno je, da vzori vlečejo. Če ne bo vzornikov, bo padel vpis v klub in posledično zanimanje za kolesarstvo v tem okolju. Potem je to životarjenje, « je bil jasen Hvasti.

Pogovori vseskozi potekajo
Dodal je še, da še vedno aktivno iščejo novega morebitnega sponzorja, ki bi prevzel ime kluba z izjemno tradicijo. Sava je ta klub podpirala dolgih 45 let. »Pogovarjamo se na vseh straneh. Upamo, da bomo našli koga. Ne mirujemo. A situacija je, taka kot je. «

Vsaj za število mladih jim zaenkrat ni treba pretirano skrbeti. Imajo jih namreč okrog 40, kar je zares neverjetna številka. Eden izmed najbolj izpostavljenih trenerjev v mladih kategorijah pa je brez dvoma Matjaž Zevnik, ki je v zadnjih letih med drugim skrbel tudi za Mateja Mohoriča.

"Stremeti k temu, da vzgojimo novega Mohoriča"
»Velikih sprememb ne bomo delali, ker se je to pokazalo za dobro. Poskusili bomo dobiti čim več mladih v kategorijah dečkov. Spet bomo poskušali vzgojiti kakšnega šampiona. Imamo kar nekaj dobrih mlajših mladincev, pa tudi že pri starejših se kaže, da naslednje leto lahko dosegajo vrhunske rezultate. Verjetno je v taki meri kot Matej, me pa ne skrbi, da ne bi še koga vzgojili, « je najprej pojasnil Zevnik, ki se bo zdaj poslovil tudi od Mohoriča.

Ta namreč odhaja v Cannondale. »To je za vsakega trenerja težka izkušnja. Da ti najboljši kolesar gre. Ampak, to je povsem življenjsko. Moramo stremeti k temu, da vzgojimo novega Mohoriča. In tudi naslednji bo šel. «

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ