Schelling za nekaj centimetrov ugnal Mezgeca

Schelling za nekaj centimetrov ugnal Mezgeca
16.06.2023 AVTOR: Uredništvo, Foto: Sportida.com

V dramatičnem zaključku etape od Grosupljega do Postojne je slavil Nizozemec Ide Schelling (BORA – hansgrohe), za le nekaj centimetrov je prehitel Luko Mezgeca (Jayco AlUla).

Prvih 15 ravninskih kilometrov je bilo le ogrevanje za zelo zahtevno etapo, na kateri so morali kolesarji najprej premagati Rakitno, nato pa še dva kategorizirana vzpona in vrsto manjših nekategoriziranih, kar je ob visokem tempu tudi poskrbelo za veliko dogajanja v zadnjem delu dirke. Pobeg semerice v kateri so bilo znova dejavni domači kolesarji je bil pričakovano nevtraliziran, predvsem ekipa Jayco AlUla pa je naredila vse, da se v boj za novo etapo zmago poda Dylan Groenewegen, zmagovalec prvih dveh etap. Nad kolesarji pa je v zaključku prežala tudi nevihta in številne ceste je dež tudi zmočil. 600 m pred ciljem se je zgodil šok, ko se je skupina kolesarjev na krožnem križišču razdelila, številni iz samega ospredja so zavili desno in izpadli iz boja za etapno zmago, med njimi je bil med drugim tudi Groenewegen. Ker je prišlo tudi do padca so se sodniki odločili nevtralizirati zaostanek in Dylan bo v zelenem še vsaj en dan.

Luka Mezgec je tako ostal sam in se je podal v boj za etapno zmago, presenetil pa ga je Ide Schelling, ki ga je z veliko hitrostjo prehitel in Luki je enostavno zmanjkalo metrov. Schelling je tako vpisal novo zmago, letos je med drugim že zmagal etapo v Basiji in bil odličen v Kataloniji. Nizozemec je zdaj drugi v skupnem seštevku.


Ide po zmagi razumljivo ni bil razpoložen, saj je v času etape kolesarski svet presenetila novica o smrti Gina Mäderja. Redkobeseden je razložil, da se je kilometer pred koncem odločil, da je bilo zaradi dežja in spolzkih cest nevarno in se ne bo boril za zmago, nato pa je po nesrečnem križišču pristal v idealnem položaju za zaključek in je vendarle pritisnil in osvojil etapno zmago.




Dylan Groenewegen je obranil zeleno in rdečo majico, slednjo bo jutri nosil Schelling. Raul Garcia Pierna (Equipo Kern Pharma) ostaja v belem, modra majica pa ima novega lastnika, oblekel jo bo Viktor Potočki (Ljubljana Gusto Santic), zmagovalec vzpona na Rakitno.


Sobotno etapo bo karavana začela v Ljubljani, zaključila pa 167 kilometrov kasneje, pred ciljem pa se bo dvakrat povzpela na Kolovrat. Kraljevska gorska etapa bo najverjetneje odločila o končnem zmagovalcu dirke.

Značke: Dirka po Sloveniji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ