Scott Genius 930

Scott Genius 930
19.07.2019 AVTOR: Vladimir Pakrac, foto: Tit Košir

Ko človek v dobrem letu dni pod noge dobi že tretjega Geniusa iste generacije, se vpraša, kaj novega sploh še lahko odkrije.

Klišejsko bi zvenelo, če bi napisal, da veliko, a so si modeli 750, 730 in 930 med seboj vseeno tako različni, da nastane zanimiva zgodba.

Še posebej to izpostavljam zato, ker so si preizkušani modeli kronološko sledili po zaporedju, ki bi mu v sodobnem razvojnem žargonu rekli “user journey”, kar lahko v materni jezik slabše prevedemo kot “uporabnikovo popotovanje”. Poenostavljeno gre za model, ki ga sodobna podjetja uporabljajo kot pomoč pri razvoju proizvodov, pogosto pa tudi zato, da razvrstijo kolekcijo modelov po ceni, karakteristikah in podobno. Lahko bi rekel, da sem s preizkušanjem različnih modelov Geniusa prehodil pot, ki bi ji lahko sledil (vse)gorskokolesarski uporabnik. Začelo se je lani na osnovnem modelu Genius 750 (njegov letošnji ekvivalent je preimenovan v 760), ki ima v primerjavi z bolje opremljenimi modeli tudi 10 milimetrov manj hoda (140 mm). Sezono sem zaključil na najbolje opremljenem aluminijastem 730, ki s skupino XT in Foxovim vzmetenjem ni mogel razočarati. Na vrhu mojega vsegorskega popotovanja na Geniusih pa me je pričakal karbonski 29-palčnik. Genius 930 je vrhunsko kolo, a Scott ponuja še kar štiri višje uvrščene “karbonce” – vse do Geniusa 900.Trenutek do preobrazbe

Scottova prepoznavna ročica Twin Loc na levem delu krmila ostaja enaka za vse modele, najsi gre za osnovno izvedbo ali za Geniusa 900 Ultimate. To je pohvalno, a še vedno pri kombinaciji vseh treh ročic pogrešam malenkost boljšo ergonomijo. Delovanje sistema je odlično, pri čemer gredo pohvale tudi potopni sedežni opori, ki je plod razvoja Scottove znamke Syncros. Prek ročice se Genius v trenutku prelevi iz udobnega spustaša v kolo za učinkovito premagovanje (pre)dolgih vzponov, ki pa kupcem takega kolesa gotovo niso prioriteta.

Vse bovdne so elegantno speljali po notranjosti okvirja. Poglobitev, v katero je usidrana glava amortizerja tik nad gonilnim ležajem, je potencialno zbirališče blata in malce nepriročno mesto za upravljanje z nastavitvami, a Fox Nude T v kompaktnih merah (185 × 55 milimetrov) deluje v skladu s pričakovanji. Odlično! Enako velja za vilice Fox 34, ki s kartušo GRIP in nastavljivo hitrostjo vračanja zadovoljijo vse razen petičnežev. Nastavitve vzmetenja s Twin Locom so enake na vseh modelih: zaprta, nekoč smo ji rekli “lockuot”, polodprta in odprta. V polodprtem načinu se hod zadnjega amortizerja zmanjša na 115 milimetrov, kar kote krmilne in sedežne cevi ohranja v bolj plezalno naravnani geometriji. V idealnem svetu bi se hkrati vsaj malo skrajšal tudi hod vilic oziroma razdalja med osjo in krono (ATC), kar bi taki dvoživki še bistveno izboljšalo plezalne sposobnosti. Zato pa k udobnemu vzpenjanju pripomore Sramov prestavni sklop NX Eagle, ki z 12 prestavami in zadnjim verižnikom 11-50 deluje kot po maslu. Omeniti velja še plašče Maxxis Rekon dimenzij 29 × 2.6, od katerih sem pričakoval nekoliko bolj suveren oprijem na mehki listnati podlagi. Zavoljo širine in gosto posejanih nizkih čepov bodo največ podpore nudili v zavojih na suhi in zbiti podlagi.Več hitrosti kot na seriji 700

V zvezi z obema prejšnjima preizkušenima Geniusoma sem ocenil, naj se vsi, ki na spustih iščejo več hitrosti, ozrejo po 29-palčni različici. Po primerjavi obeh serij lahko rečem, da to velja za suverenejše spustaše, ki bodo iz kolesa sposobni potegniti največ. Devetindvajsetica se na ožjih plaščih večjega premera bolje obnese pri obvladovanju naglih sprememb terena in stabilnosti pri višjih hitrostih. Čar Geniusa pa je, da si ga lahko vsakdo ukroji po svoje. Za dirke in občasne skoke v parke bi za 930-ico sam izbral malenkost ožje in višje profilirane spustaške plašče. Nekdo drug bo iz kolesa naredil spodobno trail-kolo za vsakodnevne “pošihtarske” ture, ki na plaščih širine 2.2 ne bo videti smešno. Na drugi strani bo serija 700 s plašči 27,5+ najboljša izbira za vse, ki suverenost in oporo pričakujejo od kolesa samega.

S serijo Genius so pri Scottu svojo nalogo “uporabniškega popotovanja” opravili z odliko. Izmed 15 modelov bo prav vsakdo našel idealnega vsegorskega partnerja.

Značke: Gorsko
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ