Še en peklenski dan v Pirenejih

Še en peklenski dan v Pirenejih
06.07.2023 AVTOR: N. Gr., foto: PCS

Dirka po Franciji se nadaljuje s še eno težko etapo v Pirenejih. Danes se bodo kolesarji povzpeli tudi na mitski Tourmalet, nato jih čaka še 16 kilometrov dolg ciljni vzpon.

Med najbolj znane in največkrat obiskane vzpone na dirki po Franciji sodi Tourmalet, najvišji prelaz v Pirenejih, kjer so se pisale mnoge legendardne zgodbe na Touru. Letos se bodo tudi na ženski dirki po Franciji, predvsem pa nas že danes čaka nov obračun najboljših hribolazcev. Po včerajšnji simultanki Jonasa Vingegaarda je pred Tadejem Pogačarjem le ena naloga - poizkusiti omiliti izgube in ostati z Dancem, če bo to le mogoče.

Najprej nas čaka vzpon na Col d'Aspin, ki je ponavadi uvertura v Tourmalet. Ta vzpon v Pirenejih (na vrhu bodo prvemu podelili 5000 evrov nagrade, poimenovane po Jacquesu Goddetu) je dolg kar 17 kilometrov s 7,4-odstotnim povprečnim naklonom. Kot smo vajeni v Pirenejih, ta naklon ni konstanten, nenehno se spreminja in kolesarji ne morejo ujeti pravega ritma, zato je še težji.

Sledil bo tehnični spust v dolino, nato pa še kar 16 kilometrov dolg ciljni vzpon do Cauteretsa. Ta ima sicer mnogo bolj blag, 5,3-odstotni naklon, ki pa se v zadnjih petih kilometrih spet dvigne nad 7 odstotkov. Takšni vzponi so kot nalašč za Vingegaarda, ki blesti na dolgih klancih, že včeraj pa je Sepp Kuss dokazal, da je spet v vrhunski formi in bo močno orožje v načrtih Danca.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ