Še en šprint razredčene skupine Martinezu, Roglič zadržal rumeno

Še en šprint razredčene skupine Martinezu, Roglič zadržal rumeno
07.04.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Jumbo Visma

Današnja etapa na dirki po Baskiji je bila zelo podobna prejšnjim dvem, tudi tokrat je bilo od vrha zadnjega vzpona do cilja več kot 20 kilometrov razgibanih cest. Na koncu je težak šprint dobil Daniel Martinez, Primož Roglič je s četrtim mestom zadržal rumeno majico.

Včerajšnja etapa je bila za Primoža Rogliča zelo težka, po njej je bil vidno utrujen in potrdil je, da so mu prve etape pustile kar nekaj posledic in da sta z Jonasom Vingegaardom oba kapetana in kandidata za skupno zmago. Nenazadnje je bilo v zaključkih etap, ko se Roglič ni vmešal v šprinte, videti, da mu manjka nekaj odstotkov do vrhunske forme.

V današnji razgibani 4. etapi se je v prvi tretjini odlepila močna skupina ubežnikov, v kateri je bil tudi Geraint Thomas, med nevarnimi hribolazci pa še Victor Lafay in Ruben Guerreiro. Glavnina jih je ohranjala na dosegljivi razdalji, v skupini okrog Rogliča pa so se napadi začeli šele pri vrhu zadnjega vzpona dneva, ki je bil 20 kilometrov pred ciljem.

Nato je na spustu poizkušal Remco Evenepoel, a vnovič neuspešno. Okrog rumene majice je bila močna skupina 30 kolesarjev, v kateri je bilo pet kolesarjev ekipe UAE Emirates in oni so prevzeli naloge lova za ubežniki. Ta naloga pa ni bila lahka, saj je Lafay dirkal izvrstno, a je mu je na razgibanih cestah v dolini zmanjkalo ravno toliko moči, da so ga zasledovalci ujeli v zadnjem kilometru.

Evenepoel opravil nalogo, svetovni prvak pa ne

Čas je bil za šprint, spet je izvrstno delo pri pripravljanju izhodišča za svetovnega prvaka naredil Evenepoel, a je bil Julian Alaphilippe tudi tokrat za las prekratek. V težkem, 200 metrov dolgem šprintu navkreber je bil za nekaj centimetrov hitrejši Daniel Martinez, ki se je z desetimi odbitnimi sekundami prebil na tretje mesto v skupnem seštevku.

Za še vedno vodilnim Rogličem zdaj zaostaja 11 sekund, razlika do drugega Remca je ostala pri petih sekundah. Roglič je etapo tokrat končal kot četrti, potem ko je šele v zadnjih metrih resno pospešil in pridobil nekaj pozicij. "Danes bi si zelo želel zmagati, a mi je zmanjkalo nekaj sreče. Jutri je pred nami težka etapa z veliko vzponi in ciljem na strmem klancu, kjer upam, da bom lahko sledil najboljšim," je bil po etapi jedrnat Roglič.

Dirkanje v Baskiji je dirkanje na nož in boj za vsako sekundo kolesarjem pobere ogromno energije, kar je vidno tudi pri njihovi govorici telesa. Jutri je pred kolesarji predzadnja priložnost, da Rogliču ukradejo kakšno sekundo, v soboto pa bo dan D in najtežja bitka slovite Itzulie.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ