Še kako nevarna etapa

Še kako nevarna etapa
20.07.2018 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Pred kolesarji na dirki po Franciji je 14. etapa, ki se bo končala v kraju Mende. Skorajda ciljni vzpon je kratek, a zahteven. Leta 2015 je tam popustil Kristijan Koren.

14. etapa, 21. julij: Saint-Paul-Trois-Chateaux – Mende, 187 km (razgibana etapa)

Čeprav so kolesarji preživeli Alpe, bo pred prihodom v Pireneje še kako pestro. Ena izmed nepredvidljivih etap bo vsekakor sobotna. Saint Paul Trois Chateaux bo gostil start, cilj pa Mende. Govorimo o razgibani, 187 kilometrov dolgi etapi. Ko se v naslovu pojavi ime Mende, potem je jasno, da prav lahko ne bo.

Po dolgem lažjem uvodu so organizatorji v traso najprej uvrstili prelaz Croiz de Berthel. 18 kilometrov dolg klanec s povprečnim naklonom 3,3 odstotka. Nič posebnega, torej. Vse bo zgolj ogrevanje za eksplozivni zaključek. Do Mendeja vodi tri kilometre dolg vzpon Croix Neuve z 10,1 odstotnim naklonom (najstrmejši odsek je 18-odstoten).

Ko bodo na 1055 visokemu vrhu najhitrejšemu podelili točke za gorski cilj bosta do cilja sledila samo še petsto metrov dolg rahel spust in ravno toliko dolg vzpon. Francozi zaključku pravijo tudi Gora Laurenta Jalaberta, ki jih je tu z zmago na dan Bastilije razveselil leta 1995. Zadnji, ki se je tu veselil zmage je bil Stephen Cummings.

Leta 2015 je tik pred ciljem ujel, presenetil in pretental domačina Thibauta Pinota in Romaina Bardeta, ki sta preveč taktizirala. To je bila etapa, v kateri je tik pred vzponom ubežnike napadel tudi Kristijan Koren. Na koncu 14. Čeprav so glavno besedo imeli ubežniki, je zaključek tako strm, da je tudi takrat prišlo do razlik med kandidati za končno zmago. Zato bo to še kako živčna preizkušnja za vse v glavnini in prav lahko pride do manjših razlik med najboljšimi.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ