Se obeta nova obsežna dopinška afera?

Se obeta nova obsežna dopinška afera?
04.03.2019 AVTOR: FX

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Seefeldu je zaznamovala tudi dopinška afera. Je to zgolj vrh ledene gore? Se obeta nova afera Puerto?

"Kri so mi dodajali vsako jutro pred tekmo, odvzeli pa takoj po tekmi. Tako ni bilo sledi o dopingu."
Karel Tammjarvi

Na SP v nordijskem smučanju
Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Seefeldu je policija izvedla racijo. Po dolgih preizkava in številnih zaslišanjih jim je uspelo prav neverjetno. Med samo transfuzijo krvi so ujeli tekača na smučeh Maxa Haukeja, ki je pred svetovnim prvenstvom dobil tudi tekmo celinskega pokala v Planici. Tako se je začelo. V 16. racijah v Avstriji in v Nemčiji so aretirali tudi Alekseja Poltoranina, Andresa Veerpaluja, Dominika Baldaufa in Karla Tammjarvija.

Vse se vrti okrog nemškega zdravnika
Slednji je na novinarski konferenci tudi že razkril podrobnosti dopinškega programa, ki naj bi potekal prek nemškega zdravnika Marka Schmidta. Tudi zdravnika in nekatere sodelavce so aretirali, skupaj devet oseb. Zdaj prihajajo na dan podrobnosti o tem, kako so prakticirali transfuzijo krvi. Tammjarvi je med drugim dejal: "Kri so mi dodajali vsako jutro pred tekmo, odvzeli pa takoj po tekmi. Tako ni bilo sledi o dopingu.

Mikrodoze?
Nedolgo tega so znanstveniki že dokazali, da so tudi t. i. mikrodoze nadvse učinkovite in očitno se s pomočjo takega manjšega doziranja športniki izognejo nepravilnostim v Bioloških potnih listih. Športniki naj bi za "all inclusive" celoletni program zdravniku Schmidtu plačevali nekje med osem in 15 tisoč evri. Preiskava se je očitno začela, potem ko je goljufanje s pomočjo dopinga priznal Johannes Duerr, ki je tudi padel na dopinški kontroli.

Odkrili dokumente in vrečke s krvjo
V Avstriji je bil tudi vsem znani novinar, ki se ukvarja z dopinškimi primeri Hajo Seppelt. Ta je januarja letos v dokumentarnemu filmu prikazal zgodbo Durra. Zgodba vsekakor še zdaleč ni zaključena. Pri prej omenjenemu zdravniku Schmidtu so našli številne dokumente in kar 40 vrečk s krvjo, pripravljenih za transfuzije. V dokumentih naj bi bili podatki o številnih športnikih. Vsi pa naj bi bili skriti za različnimi vzdevki. Vas vse skupaj na kaj spominja?

Spomin na Puerto?
Morda na afero Operacion Puerto iz leta 2006, v kateri je glavno besedo imel zdravnik Eufemiano Fuentes? Kaznovani so bili predvsem kolesarji, aferi pa do danes niso prišli do dna, pa čeprav je sam Fuentes trdil, da je skrbel za športnike iz različnih disciplin. Od nogometašev do teniških igralcev in atletov. In, kje v avstrijski aferi, ki so jo poimenovali Operacija Aderlass najdemo povezavo s kolesarstvom?

Zdravnik pred leti v Gerolsteinerju in Milramu
Avstrijski preiskovalci so sporočili, da niso vpleteni zgolj tekači. Zdaj 40-letni Mark Schmidt je bil povezan že z nekdanjima kolesarskima ekipama Gerolsteiner in Milram. Nekdanji kolesar Bernhardt Kohl, ki je padel na dopinški kontroli, je Schmidta tudi omenil ob priznanju, vendar pa je bil Schmidt na sodišču oproščen. Zdaj pa sta že dva avstrijska kolesarja priznala zlorabo nedovoljene transfuzije.

Denifl priznal
Prvi se je opogumil Stefan Denifl. Pred sezono je podpisal pogodbo z moštvom CCC, vendar je še pred januarjem sporočil, da se umika iz kolesarstva iz osebnih razlogov. Zdaj je očitno jasno, zakaj se je umaknil. Leta 2017 je dobil etapo na dirki po Španiji, avstrijski mediji pa zdaj pišejo, da je na zasližanju policistom priznal, da si je pomagal s transfuzijo. Denifl je predtem vozil za Vorarlberg, Elk Haus Simplon, Cervelo Test Team, Leopard Trek, Vacansoleil, IAM Cycling in Aqua Blue.

Georg Preidler
Zdaj se je za podobno potezo odločil še Georg Preidler. Kolesar moštva Groupama FDJ je dejal, da: »Ni mogel več živeti s to skrivnostjo.« Sicer pa bi moral nastopiti na dirki Classic de l'Ardèche Rhône Crussol, a naj bi v nedeljo policistom vse priznal: "Zadnji dnevi so bili prava nočna mora. Nisem spal, nisem jedel. Sam s tem nisem mogel več živeti. To je bila vsekakor največja napaka v mojem življenju. Moram se opravičiti vsakemu, ki se počuti ogoljufanega."

Zaradi pritiska?
Sicer pa je priznal zgolj, da je dal kri z namenom, da jo kasneje doda v telo, a tega nikoli ni storil. "Ljudje pridejo do tebe, te izberejo. A moji rezultati so čisti. Brez dopinga. Nikoli nisem goljufal. Prav to je zanimivo. Vedno pa si pod pritiskom, da nekaj dosežeš. Iščeš pogodbe in skrbi te za službo. Na določeni točki prestopiš mejo. Zdravniki ti zagotavljajo, da te nikoli ne bodo ujeli. Veš, da gre za prevaro, a vseeno igraš to igro."

Kakšne razsežnosti?
Preidler je še dodal, da ostalih športnikov, ki bi sodelovali s Schmidtom ne pozna, a vendar je izpostavil, da bi ta afera dobila precej večje razsežnosti: “Prihajajoči tedni bodo zame zelo naporni. Ne poznam imen, niti ne športnikov, vendar pa si lahko samo predstavljam, da bo prišlo do mednarodnega potresa.” Seveda lahko kolesarski navdušenci samo upamo, da v afero niso vpleteni še mnogi drugi kolesarji. Ob teh podatkih se vse prevečkrat v misli prikrade nikoli do konca razrešena Operacija Puerto.

"Prihajajoči tedni bodo zame zelo naporni. Ne poznam imen, niti ne športnikov, vendar pa si lahko samo predstavljam, da bo prišlo do mednarodnega potresa."
Georg Preidler
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ