Še tretjič do vrha Tourmaleta

Še tretjič do vrha Tourmaleta
20.07.2019 AVTOR: DZ

Julian Alaphilippe bo rumeno majico na dirki po Franciji najprej branil v zelo zahtevni etapi s ciljnim vzponom na Tourmaletu.

Serija zahtevnih dni v Pirenejih se bo nadaljevala tudi v 14. etapi. Tarbes bo danes gostil start 117,5 km dolge pirenejske etape, ki se bo končala na vrhu Tourmaleta. Govorimo o kratki, a nadvse zahtevni etapi s tremi kategoriziranimi vzponi. Najprej bodo kolesarji morali premagati 1,4 km dolg vzpon četrte kategorije na Cote de Lambatmale. Sledil bo ravninski odsek od 17 km do 48 km.

Potem pa bodo kolesarji prišli ob vznožje vzpona prve kategorije – Col du Soulour. Klanec je dolg 11,9 km, povprečni naklon pa je 7,7-odstoten. Na 1470 metrov visok prelaz bodo kolesarji prišli po 60 kilometrih. Sledil bo dolg spust in sprint v kraju Pierrefitte-Nestalas po 86 kilometrih. Potem pa se bodo kolesarji pričeli vzpenjati proti vrhu 2115 metrov visokega Tourmaleta.

Tourmalet je najvišji asfaltirani prelaz v francoskem delu Pirenejev. Prvič so ga na dirki po Franciji prečkali leta 1910. Najhitreje je na vrh prišel Octave Lapiz. Od takrat do danes ga je Tour obiskal kar 86-krat, največkrat izmed vseh vzponov. Tokrat ga kolesarji ne bodo prečkali. Še tretjič v zgodovini bo cilj na vrhu 19 kilometrov dolgega vzpona s 7,4-odstotnim povprečnim naklonom.

Najstrmejši del je v zadnjem kilometru. Prvič je bil tam cilj leta 1974. Zmagal je Jean Pierre Danguillaume. Naslednjič pa leta 2010, ko sta izjemen boj uprizorila Alberto Contador in po sprintu zmagovalec Andy Schleck. Schleck je tisti Tour za zeleno mizo kasneje tudi dobil. Tokrat bo Alaphilippe branil 1:26 prednosti pred Geraintom Thomasom in 2:12 pred Stevenom Kruijswijkom.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ