Se v gorskem kolesarstvu obetajo epski boji?

Se v gorskem kolesarstvu obetajo epski boji?
21.02.2013 AVTOR: D. Z.
O tem, da bo Marianne Vos cestno kolesarstvo zamenjala za gorsko, smo že pisali. Zdaj pa je izjemna Nizozemka že sporočila, kje bo začela svojo novo pot ? na Cipru.

»To, da bo pri nas nastopala Marianne Vos je zares velika čast, « je dejal organizator pokala Sunshine Mike Hadjioannou. Vosova bo nastopila na treh dirkah tega pokala. Najprej 23. februarja na dirki Voroklini. Potem od 1. do 3. marca na dirki Afxentia Macheras Mountains in teden dni kasneje še na preizkušnji Amathous-Agios-Tychon. Vosova je že tekmovala v gorskem kolesarstvu, vendar se je kmalu posvetila predvsem cestnim dirkam, pa tudi dirkanju na velodormu in pozimi ciklokrosu.

V teh treh disciplinah je nanizala neverjetne rezultate. Blestela je že takoj, ko je iz mladinske kategorije prestopila v člansko. Dvakrat je postala svetovna prvakinja na cesti (leta 2006 in 2012). Vmes je nanizala vrsto drugih mest na svetovnih prvenstvih. Lani pa je dvema svetovnima naslovoma dodala še naslov olimpijske prvakinje. A ni zgolj mojstrica za enodnevne preizkušnje. Dvakrat zapored je slavila tudi zmago v skupnem seštevku najzahtevnejše etapne dirke za ženske – na ženski različici dirke po Italiji.

Poleg tega je tudi aktualna svetovna prvakinja v ciklokrosu, mavrične majice pa ji niso tuje niti na velodromu. Vosova je kljub šele 25 letom v cestnem kolesarstvu dosegla praktično vse, kar je lahko. In tako ji zdaj samo še v gorskem kolesarstvu manjkajo medalje z največjih tekmovanj . Z »gorcem « je na velikem tekmovanju zadnjič nastopila leta 2005, ko je na svetovnem prvenstvu v Livignu kot mladinka zasedla četrto mesto.

Letos bo nastopala za moštvo Giant Pro Cross Country, medtem ko cestnega dirkanja vseeno ne bo povsem opustila. Tam jo bomo lahko videli v barvah moštva Liv/Giant Team. Na Cipru bo nastopila skupaj s klubsko kolegico Jolando Neff, sicer aktualno svetovno prvakinjo do 23 let. Na tridnevni preizkušnji pa naj bi med drugimi nastopili tudi Sabine Spitz in Eva Lechner, tako da bo Vosova že takoj imela pravo primerjavo, če je tudi v gorskem kolesarstvu na pravi poti.

Na startni listi so še Blaža Klemenčič, Alexandra Engen, Katrin Leumann, Linda Indergand, Adelheid Morath in Elisabeth Brandau. A nekakšno različico Marianne Vos na cesti imajo tudi gorske kolesarke. Lani je namreč na vseh največjih dirkah – tudi na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah – povsem prevladovala mlada, komaj 23-letna Francozinja Julie Bresset. In prav lahko se zgodi, da bomo v ženskem olimpijskem krosu letos spremljali epske dvoboje teh dveh deklet.

Ogledate si lahko nekakšen video-posnetek kariere Marianne Vos

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ