Še zadnja klasika v Ardenih z drugačnim ciljem

Še zadnja klasika v Ardenih z drugačnim ciljem
27.04.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

La Doyenne oziroma klasika Liege-Bastoge-Liege. V nedeljo bo na sporedu že 105. izvedba te dirke, ene izmed najprestižnejših enodnevnih preizkušenj.

Govorimo o najstarejši izmed tistih najprestižnejših petih klasičnih dirk in o eni izmed treh enodnevnih klasik, ki potekajo v Ardenih. Organizatorji so se odločili za spremembo. Start bo že po tradiciji gostil Liegeois, cilj pa bo v starem delu mesta Liege. To je sprememba, saj je cilj od leta 1992 gostil Ans, tako da so morali kolesarji v zaključku premagati še en vzpon, pa tudi Cote de Saint Nicolas. Zdaj bo zaključek hitrejši, ravninski.

Tak, kot je bil do leta 1991, preden se je preselil v Ans. Vmes pa bo trasa tudi letos vseeno dovolj zahtevna, da bo prišlo do večje selekcije. Dirka bo dolga 256 kilometrov. V zadnjih sto kilometrih bo kar devet strmih vzponov. Na znameniti Cote de la Redoute (dolžina 2,2 km, povprečni naklon 8%) bodo prišli po 220 kilometrih. Zatem bosta sledila še dva klanca. Cote des Forges (1,3 km, 8,2 %) in zadnji Cote de la Roche-aux-Faucons (1,3 km, 10.2 %).

Vrh tega klanca bo po 241 kilometrih dirkanja. Sledil bo nekategoriziran klanec, potem pa spuščanje proti cilju in daljša ciljna ravnina. Zaključek bo torej precej lažji kot prejšnja leta. Na startu bodo Matej Mohorič, Tadej Pogačar, Grega Bole in Luka Pibernik. Favoritov je ogromno. Bob Jungels lanske zmage ne bo branil, zato pa bo zelo močna ekipa Deceuninck Quick Step s prvim zvezdnikom Julianom Alaphilippom. Philippe Gilbert je to dirko že dobil in bo spet na startu.

Tu so še Alejandro Valverde, Romain Bardet, Vincenzo Nibali, Tom Dumoulin, Michael Matthews, Tim Wellens, Jakob Fuglsang, Michael Matthews, Adam Yates, Michael Woods, Aleksej Lucenko, brata Ion in Gorka Izagirre, Enric Mas, David Gaudu, Michael Valgren, Roman Kreuziger, Enrico Gasparotto, Rui Costa, Dan Martin, Tao Geoghegan Hart, Wout Poels, Michal Kwiatkowski, Maximilian Schachmann … V nadaljevanju pa podatki o vzponih na dirki Liege-Bastogne-Liege.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ