SeAlps, prva amaterska etapna dirka v Sloveniji

SeAlps, prva amaterska etapna dirka v Sloveniji
10.10.2016 AVTOR: Matej Zalar
V Stari šoli v Kortah so prejšnji konec tedna predstavili etapno dirko, ki bo prihodnje leto med 13. in 16. septembrom kolesarje popeljala od morja do Alp.

SeAlps: 13.–16. september 2017
www.sealps.com
Facebook


1. etapa – vožnja na čas: Portorož–Korte, 24,4 km
2. etapa: Portorož–Postojna, 122 km
3. etapa: Postojna–Nova Gorica, 110 km
4. etapa: Nova Gorica–Vršič, 125 km

 

Startnina: 250 evrov za posameznega kolesarja
Prijave: od 1. januarja 2017

Organizatorja Jan Starman in Mohor Vrhovnik se dobro zavedata potenciala kolesarskega turizma v deželi, kjer lahko z nekaj truda od morja do Alp prikolesarimo že v enem dnevu, skozi nekaj ovinkov pa bodo udeleženci v štirih dneh spoznali dobršen del zahodne Slovenije od Portoroža, kjer bo start uvodne etape, do Vršiča, kjer se bo zaključila zadnja, četrta etapa.

Prva dirka od morja do Alp

Odločili so se za zanimiv in na etapnih preizkušnjah za gorske kolesarje dobro uveljavljen model dvočlanskih ekip, pričakujejo pa tako odlično pripravljene amaterske kolesarje kot rekreativce, ki si bodo želeli predvsem prevoziti traso. Prav zato bo mobilna zapora trajala eno uro po prihodu prvega tekmovalca na določeno točko.

Dirka bo skupaj dolga slabih 400 kilometrov in bo imela okoli 5000 metrov višinske razlike. Trasa bo povezala turistične točke v zahodni Sloveniji, predstavitev na spletni strani www.sealps.com pa lahko pričakujemo v kratkem.

V prvi etapi se bodo tekmovalci pomerili na 24-kilometrski posamični vožnji na čas, ki so si jo lahko novinarji ogledali v družbi enega izmed ambasadorjev dirke, Luke Mezgeca. Kronometer bo vse prej kot lahek: start bo v Portorožu, pred zaključnim vzponom iz doline Dragonje do cilja pri Stari šoli Korte pa bodo morali tekmovalci premagati še vzpon na Sv. Peter, v Novo vas in spust s Padne.

V drugi etapi bodo kolesarji zapustili Obalo, start bo spet v Portorožu, cilj pa po 122 kilometrih pri Postojnski jami. Tretja etapa bo iz Postojne vodila na Col in na Predmejo do cilja v Novi Gorici, a z dodatno zanko čez klančke v Goriških brdih. Dolga bo 110 kilometrov. Odločilna pa bo zadnja, kraljevska etapa s startom v Novi Gorici in ciljem na Vršiču, ki bo dolga 125 kilometrov in bo morda glavnino razredčila že na prvem klancu.

Razpisane so štiri kategorije: moški pod 80 (skupni seštevek obeh članov ekipe ne presega 80 let), moški nad 80, ženske in mešani pari. Startnina bo znašala po 250 evrov na udeleženca (torej 500 evrov za par), organizator pa bo skupaj s partnerji ponudil še ugodne pakete namestitev. Prijave se bodo odprle 1. januarja 2017.

Velika priložnost za slovenski turizem
Starman in Vrhovnik se zgledujeta po največjih etapnih cestnih in gorskih prireditvah, kot so Tour Transalp, Haute Route in Bike Transalp. Na predstavitvi dirke v Stari šoli Korte, kjer ponujajo kolesarjem prijazno namestitev, so tako predstavili visoke ambicije, ki jih zasledujejo v sodelovanju s turističnimi destinacijami . V prvi izvedbi tako pričakujejo 400 udeležencev, od tega več kot polovico tujcev, v projekciji za leto 2021 pa že več kot tisoč udeležencev. Ob tem je Jan Starman opozoril na velike finančne učinke prireditve iz naslova tujih kolesarskih gostov, ki v povprečju dnevno potrošijo 62 evrov, medtem ko običajni turisti potrošijo 35 evrov dnevno.

Že v prvi izvedbi naj bi tako dirka prinesla kar 215.000 evrov, posameznemu kraju pa bi nočitve tekmovalcev in njihovih spremljevalcev prinesle do 27.000 evrov zaslužka. V kolesarskem turizmu vidi velik potencial tudi Jasmin Kogoj, direktor Stare šole Korte, ki je na novinarski konferenci povedal: "Veseli nas, da se turistično kolesarstvo v Sloveniji prebuja, saj gre za zdravo aktivnost turistov, hkrati pa prinaša slovenskemu turizmu kot celoti novo poslovno priložnost. Namestitev Stara Šola Korte že nekaj časa nudi celovito podporo profesionalnim kolesarjem, z električnimi kolesi in organiziranimi turami pa od letos naprej spodbujamo aktiven oddih tudi med ostalimi gosti, rekreativnimi kolesarji ali gosti, ki sicer ne kolesarijo redno. Nedavno smo tudi uradno postali specializirana namestitev za kolesarje z oznako treh simbolov koles, na kar smo še posebej ponosni.

Trasa navdušuje tudi ambasadorje
Predstavitve sta se udeležila tudi ambasadorja dirke Kristijan Koren in Luka Mezgec, SeAlps pa podpirata še Primož Roglič, ki je bil v času novinarske konference že na svetovnem prvenstvu v Katarju, in Borut Božič, ki je novinarsko konferenco izpustil zaradi zdravstvenih težav. Luka Mezgec je ob tej priložnosti povedal: »SeAlps je fantastičen projekt za povezavo kolesarstva in narave. Začetek na obali in konec v Alpah bo zagotovo čudovito doživetje za vse udeležence maratona, v obiskanih krajih pa bodo izkusili, kako pomemben je kolesarski turizem v svetu. Na pomembnost promocije skozi kolesarski turizem je opozoril tudi Kristijan Koren: "Po letošnji dirki Po Sloveniji sem se pogovarjal z Markom Cavendishem, ki si sploh ni mislil, kako lepa je Slovenija.

 

 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ