Šef o Rogliču: O testiranju v Specialized, druženju v Soldnu in Touru

Šef o Rogliču: O testiranju v Specialized, druženju v Soldnu in Touru
14.11.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Sam sem vedno sanjal o zmagi na Touru. Ampak, tudi če se to ne zgodi, bo sonce naslednji dan še vedno vzšlo. Je pa to cilj," je dejal Ralph Denk, glavni mož Bore Hansgrohe.

Naslednja Dirka po Franciji bo za ekipo Bora-Hansgrohe osrednjih cilj sezone. Tudi letos je bil in Jai Hindley je po etapni zmagi celo en dan nosil rumeno majico. Naslednje leto bo nemška ekipa na startu imela Primoža Rogliča.

"Tour mi bi pomenil največ. Že to, da bomo na startu z enim izmed najresnejših kandidatov za zmago je za nas nekaj novega in je tudi nekaj, s čimer se moramo soočiti. Pozornost bo tudi na nas, vendar pa smo lahko dobri, če bomo opravili svoje delo," je o Touru dejal Ralph Denk. A do tja je treba priti. Ni samo tekmovalni del sezone dolg. Ko v ekipo dobiš enega izmed največjih zvezdnikov, potem je zanj veliko stvari novih. To pomeni, da je tudi obdobje med sezonama nadvse naporno.

"Ne moremo kar kopirati nečesa iz preteklosti. S tem ne boš spremenil igre. Vpeljati moraš mešanico vsega. Gledati levo in desno in si začrtati svojo pot. Imamo svojo taktiko in svoj način dela z našo ekipo trenerjev," je dejal Denk. Na gre samo za trening - z Rogličem je v ekipo prišel še trener Marc Lamberts - ampak tudi za opremo. Letos je Roglič uporabljal kolesa Cervelo in opremo SRAM, zdaj se bo vrnil na Shimano, kolo pa bo Specialized. Očitno pa je tudi že odpotoval v ZDA:

"V Specializedu smo že testirali pozicijo na kolesu za kronometer, pa tudi opremo. Naredili smo velik korak naprej, saj uporabljamo novo kolo. V naslednjih dneh bo v Red Bull centru opravil nekaj testiranj. Potem bo sledilo še testiranje aeordinamike na dirkališču. To je kar naporen del leta, čeprav ni sezone. Delati moramo začeti takoj," je še dejal Denk, ki je izrazil navdušenje že po spoznavnih dneh, ki so jih kolesarji preživeli v Soldnu:

"Bilo je neverjetno, kako hitro se je ujel z ekipo. Prijateljski je bil. Takoj je prevzel vlogo vodje in prinesel nekaj dobrih idej o strukturi in načinu dela. Skupaj smo preživeli nekaj lepih dni, tako da se že veselimo prvega trening kampa. Če se pogovarjaš z njim, takoj začutiš, da želi od sebe dati več kot sto odstotkov, da bi potem bil uspešen. Ob pogovoru spoznaš, da ima rad to, kar počne in da mu ni težko vsak dan oditi na kolo. Mislim, da je eden izmed najboljših vzornikov." Zdaj se začenja tudi razmišljanje o programu dirk.

Po Denkovih besedah naj bi Roglič tekmovalno sezono začel marca. Na začetku tega meseda sta na sporedu dveh dirki, ki se terminsko sicer prekrivata. To sta Tirreno-Adriatico in Pariz-Nica. Prvo je Roglič dobil dvakrat, drugo pa enkrat. Proti koncu meseca je na sporedu še dirka po Kataloniji, ki jo je dobil letos. Aprila bi se morda lahko vrnil v Ardene. A nič ni potrjenega. Vsekakor pa ne bo branil zmage na dirki po Italiji, kar pomeni, da bodo mnogi kolesarji pri Bori Hansgrohe lahko tam imeli bolj proste roke. Ralph Denk je izpostavil, da tam ne vidi Jaija Hindleyja:

"Bolj ga vidim na Touru, saj je na Giru dolga posamična vožnja na čas. Jai bi bil pomemben na Touru, tako da bi ga imeli ob Primožu. Ni še odločeno, a Jai bi ob tako dolgem kronometru težko ponovil zmago z Gira 2022. Odkrito povedano, je čisti hribolazec, zadnji teden na Giru pa ni tako težek kot ponavadi. Ni Mortirola ali Zoncolana. Ni veliko klancev, kjer bi se delale razlike. Tisti najstrmejši, na katerih lahko Jai naredi razliko, kar mu je uspelo leta 2022 mankajo."

To pomeni, da se bodo za vloge glavnih adutov na Giru borili mladenič Cian Uijtdebroeks, Aleksander Vlasov, Dani Martinez in Lennard Kamna. Brez dvoma bi nekateri izmed teh prav prišli tudi na Touru. Nemci imajo sicer širok izbor, a če se želijo na največji dirki po robu postaviti Jumbo Vismi in UAE-ju potem bodo morali pripeljati zelo močno zasedbo: “Prvo selekcijo za nastop na Touru bomo naredili v začetku maja. Zame je smiselno počakati do konca aprilskih dirk,” je še dodal Denk.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ