Sejem Eurobike predstavlja trende 2013

Sejem Eurobike predstavlja trende 2013
29.08.2012 AVTOR: Švigelj Uroš
Kljub pomladni poplavi novosti, ostaja jesenski Eurobike središče kolesarske industrije, ki pokaže kaj nas čaka v prihodnjem letu...

Friedrichshafen – Vseevropsko vprašanje leta je ali urbana prihodnost pripada kolesu? Samo v Nemčiji bo letos prodanih 400.000 električnih koles, ki omogočajo vsakomur, da premaguje večje razdalje brez naporov. Letošnji sejem zaznamuje vse več e-koles, ki si prirejena za prevoz otrok in večjih tovorov. Pričakovanja so da bodo dolgoročno električni dvokolesniki zasedli kar 15% trga, Nizozemska pa je že tam. Slovenska mesta prav tako počasi zapirajo svoja središča za avtomobile, kar bo zagotovo povečalo število kolesarjev, samo ugibamo pa lahko ali so razdalje v naših "mesecih" dovolj velike, da se bodo kupci masovno odločali za nakup e-koles.
S porastom koles v mestih se tudi krepi scena koles s fiksnim pogonom in ponudba dodatkov, ki omogočajo personalizacijo kolesa: od zavornih ročk, do pisanih plaščev.

Če lansko leto nismo videli velikih inovacij, lahko rečemo samo po ogledu hale ali dveh, da letošnji sejem preseneča s poplavo tehničnih inovacij.

Številni proizvajalci so zagrabili in ožvili pozabljeni standar 650B, ki ga nekateri poimenujejo tudi 27,5-palčneži. Za ta gorska kolesa trdijo, da ponujajo optimalen kompromis med hitrostjo tventinajnerjev okretno igrivostjo 26 palčnih koles. Sveža velikost še ni popolnoma našla svojega mesta in letos videvamo tako na spustaških kot xc kolesih. Z veliko verjetnostjo pa lahko ugibamo, da bo v nekaj sezonah prevladovala v razredu vsegorskih koles, med tem ko bodo v razredu dirkalnih XC koles dominirali tventinajnerji.

Ko smo že pri velikih kolesih... glavna novost letošnjega sejma je, da jih ponujajo prakično vsi. Tisti pogumnejši pa so v Evropo pripeljali ameriški stil tventinajnerjev - „the bigger the better“. Ali bomo Evropejci pograbili vsegorske 29 – palčnike s 140 milimetri hoda in 68 stopinjskim naklonom glavne cevi, pa bodo pokazal čas.

Cestna kolesa ohranjajo mantro: lažje in bolj togo za tekmovalce ter udobno in še vedno hitro za rekreativce. Z eno drobno spremembo – cestna kolesa bodo imela disk zavore. Letošnje leto bo zagotovo zabetoniralo standarde glede velikosti rotorjev in morda bomo uzrli prvi popolni hidravlični sistem, ki ponuja boljšo modulacijo, kot trenutne mehanske rešitve... Konec težav s pregrevanjem karbonskih obročev in padca zavorne moči v dežju?

Spremljajte novičke na bicikel.com, kjer vam bomo v naslednjih dneh v fotogalerijah prikazali sočne novosti 2013...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ