Sekunde odločale, na vrhu po starem, Slovenca med 15

Sekunde odločale, na vrhu po starem, Slovenca med 15
20.01.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Tour Down Under. Lansko končno zmago je ubranil Daryl Impey. Etapo na Willundo Hill pa je dobil Richie Porte. Pogačar na koncu 13., Polanc 15.

Organizatorji prve dirke svetovne serije v sezoni Tour Down Under so se odločili, da letos traso nekoliko spremenijo in odločilno, najtežjo preizkušnjo prestavijo na zadnji dan. Sicer pa traso kolesarji že zelo dobro poznajo iz prejšnjih let, še posebej zaključni vzpon na Willungo Hill. Šesta etapa je bila dolga 152 kilometrov, start pa je gostil Mclaren Vale. Vodstvo v skupnem seštevku je branil Patrick Bevin, ki pa je dan prej hudo padel in se skorajda do starta zadnje ni vedelo, če bo lahko nastopil. Bevin, sicer član moštva CCC je vseeno prišel na start. Tam pa sta bila tudi Tadej Pogačar in Jan Polanc.

Oba v igri za visoka mesta v skupnem seštevku, saj sta bila do te etape v družbi z najboljšimi. Takoj po startu je prišlo do številnih napadov. Izoblikovala pa se je manjša skupina ubežnikov, ki so jo sesatvljali: Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Nick White (UniSA-Australia), Alex Dowsett (Katjuša Alpecin), Danny van Poppel (Jumbo-Visma), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale) in Jasha Sütterlin (Movistar). Ob prvem izmed dveh vzpenjanj na Willungo Hill je Bevin že popustil, moštvo Sky pa je krepko pospešilo.

Ubežniki so bili ujeti, napadalna Elissonde in Poels pa z napadom nsta nadaljevala, saj je pihal močan nasprotni veter. Tako so kolesarji poskušali vse moči usmeriti v zadnji vzpon na Willungo Hill. Preostale napade je glavnine nevtralizirala, spet pa so pospešili kolesarji Skyja, predvsem Elissonde in Poels. Na vzponu je bil najbolj vztrajen Wout Poels in zdelo se je, da bo Nizozemec tokrat dobil etapo. 1,3 km pred ciljem pa je napadel še Richie Porte, ki je tu zmagal že petkrat. Hitro je ujel Poelsa in si privozil nekaj metrov prednosti, a večje razlike ni uspel narediti. Poels se mu je pred ciljno črto že zelo približal, v svojem ritmu pa je kolesaril Impey, ki je bil po Bevinovem zaostanku v najboljšem položaju.

Prav pred ciljem mu je uspelo krepko zmanjšati zaostanek za vodilnima. Porte se je na tem vzponu sicer veselil še šeste zmage zapored, s Impeyja bi moral premagati z desetimi sekundami prednosti. To pa mu ni uspelo, saj sta tako Poels kot Impey ciljno črto prečkala v času zmagovalca. Sledili so Dennis, Sanchez, Hamilton, Woods, Ulissi in Slagter. Tadej Pogačar je bil z zaostankom 20 sekund 15., Jan Polanc pa je izgubil deset sekunde več in je etapo končal na 17. mestu. V skupnem seštevku je Impey dirko dobil in je tako prvi kolesar v zgodovini te dirke, ki je uspel ubraniti zmago in dirko dobiti dvakrat zapored.

Na koncu je imel prepričljivih 13 sekund prednosti pred Richiejem Portom, še četrtič drugim na tej dirki. Tretji je bil Wout Poels. Sedili so Sanchez, Dennis, Hamilton, Woods, Guerreiro, Ulissi in Devenyns. Tadej Pogačar je ob krstnem nastopu med elito dirko končal na 13. Mestu in na četrtem med mladimi kolesarji. Jan Polanc je bil 15. Njuna ekipa UAE Team Emirates je bila najboljša med ekipami.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ