Senzacija: Sneg, krajšanje in izjemni Ciolek pred Saganom! (foto in video)

Senzacija: Sneg, krajšanje in izjemni Ciolek pred Saganom! (foto in video)
17.03.2013 AVTOR: D. Z.
Dirko Milano-Sanremo je na presenečenje mnogih dobil Gerald Ciolek, ki je premagal glavna favorita dirke Petra Sagana in Fabiana Cancellaro. Najboljši Slovenec je bil Borut Božič, ki je zasedel 21. mesto.

A ta dirka je bila zares dolga, naporna, ne samo za kolesarje, ampak za celotno spremstvo. Že na start v Milano so prišle informacije, da je prvi resnejši vzpon na Turchino zasnežen. A sicer 298 kilometrov dolga dirka se je vseeno začela. In kmalu po startu se je v ospredju znašla skupina šestih ubežnikov. To so bili Fortin, Rosa, Belkov, Bak, Lastras in Montagutti. Ubežniki so si privozili več kot 12 minut prednosti, potem pa so organizatorji na 117 kilometru dirko ustavili.

Na vzponih Turchino in Manie je bilo preveč snega. Kolesarje so ustavili in ti so pot nadaljevali v spremljevalnih avtomobilih oziroma avtobusih. Sledilo je ogromno odstopov tudi nekaterih favoritov pred dirko, kot sta Boonen in Goss. Kmalu se je začel tudi lov za ubežniki, ki so ga sporžili predvsem kolesarji Cannondalea, Skyja in Astane, čeprav je kmalu zatem omagal tudi Vincenzo Nibali. Preostale ubežnike - najdlje so zdržali Bak, Rosa in Belkov - je glavnina ujela slabih 30 kilometrov do cilja.

Kmalu zatem je na vrsto prišel vzpon na Cipresso. Najprej je prišlo do padca, nato pa so kolesarji Lampreja poskrbeli za hujšo selekcijo, tako da je v ospredju ostalo vsega skupaj okrog 30 kolesarjev. V spustu je ta skupina razpadla na dva dela in v ospredju je ostala osmerica kolesarjev. Vse to so izkoristili trije. Sylvain Chavanel, Edvard Vorganov in Ian Stannard so napadli in si do vznožja zadnjega klanca privozili nekaj več kot pol minute prednosti.

Na vrh vzpona Poggio sta v ospredju prišla samo še Chavanel in Stannard, v ozadju pa se je odvijal pravi boj med najboljšimi. Najprej je napadel Maksim Iglinski, proti vrhu se je naredila že večja selekcija in na vrhu vzpona so prej omenjenim ubežnikoma sledili Paolini, Cancellara, Sagan in Ciolek. V spustu in na tri kilometre dolgi ravnini proti cilju so ujeli oba ubežnika, tako da se je v ospredju izoblikovala skupina šestih kolesarjev, v kateri je v zaključku prišlo še do nekaterih napadov.

Še posebej aktiven je bil Stannard, vendar pa je bil predvsem Peter Sagan zelo pozoren na to, da ni pustil nikakršnega presenečenja. Vse do sprinta. Ta je bil zelo dolg in vse je kazalo, da bo Sagan upravičil vlogo favorita. Vendar pa je bil tokrat močnejši Gerald Ciolek. Nekdanji svetovni prvak med maljšimi člani in zdaj član južnoafriške ekipe MTN Qhubeka je premagal Petra Sagana in Fabiana Cancellaro.

Sylvain Chavanel je bil četrti. Prvi izmed zasledovalcev je bil Taylor Phinney, ki je za zmagovalcem zaostal za 14 sekund. V tej skupini se je pripeljal tudi Borut Božič, ki je zasedel 21. mesto. Grega Bole je bil 78., Kristjan Koren pa 96. Robert Vrečer je odstopil.

Milano-Sanremo, rezultati:

1. Gerald Ciolek (Nem) MTN Qhubeka 5:37:20
2. Peter Sagan (Svk) Cannondale Pro Cycling
3. Fabian Cancellara (Švi) RadioShack Leopard
4. Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma Quick Step
5. Luca Paolini (Ita) Katjuša
6. Ian Stannard (VB) Sky Procycling vsi isti čas
7. Taylor Phinney (ZDA) BMC Racing 0:14
8. Alexander Kristoff (Nor) Katjuša
9. Mark Cavendish (VB) Omega Pharma Quick Step
10. Bernhard Eisel (Aut) Sky Procycling
21. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team vsi isti čas
78. Grega Bole (Slo) Vacansoleil DCM 5:13
96. Kristijan Koren (Slo) Cannondale Pro Cycling 11:44
Robert Vrečer (Euskaltel Euskadi) je odstopil

Zaključek dirke Milano-Sanremo

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ