Šest vzponov in najtežja etapa v zgodovini?

Šest vzponov in najtežja etapa v zgodovini?
01.09.2015 AVTOR: D. Z.
Dan po prvem prostem dnevu bo kolesarje na dirki po Španiji čakala najtežja etapa. Nekateri pravijo, da najtežja, kar so jih kdaj vozili.

Kolesarji bodo morali v 11. etapi prevoziti vsega 138 kilometrov. A kakšnih! Na sporedu bo kar šest kategoriziranih vzponov. Etapa bo potekala v Pirenejih. Štirje vzponi bodo prve kategorije, po en pa ekstra in druge kategorije. Prave ravnine in tako priložnost za počitek ne bo. Start bo v Andorri in takoj bo na vrsto prišel prvi vzpon. Najprej se bodo kolesarji povzpeli na vzpon prve kategorije. To bo 1790 metrov visoka Collada de Beixalis. Gre za dobrih šest kilometrov dolg vzpon, osrednji del je izjemno strm, z naklonom med 10 in 15 %. Na vrh bodo prišli po vsega desetih kilometrih dirkanja.

Po krajšem spustu bo sledilo vzpenjanje proti 1980 metrov visokemu vzpon prve kategorije na Coll d'Ordino. Vrh bodo kolesarji dosegli po 32 kilometrih dirkanja. Potem pa se bodo spuščali kar 25 kilometrov in sledil bo še tretji vzpon prve kategorije. Po 58 kilometrih dirkanja se bo klanec začel, vrh bodo kolesarji dosegli na 72 kilometru. Govorimo o 1818 metrov visokem Col de la Rabassa. Vzpon je dolg 14 kilometrov, predvsem prvi del je zelo strm. Prvih osem kilometrov naklon ni manjši od osmih odstotkov, drugi del vzpona pa je nekoliko lažji.

Po spustu bo celo dobra dva kilometra dolga ravnina in potem spet vzpon. Tokrat na Collado de la Gallino. Gre za 1905 metrov visok vzpon ekstra kategorije. Dolg je 12 kilometrov, od tretjega kilometra dalje pa ne bo več časa za počitek. Naklon bo vseskozi večji od 7 odstotkov, na nekaterih mestih celo do 13 odstotkov. Samo zadnji kilometer je nekoliko položnejši. Sledil bo spust in vzpon druge kategorije na Alto de la Cornello. Potem pa še zaključek, ko se bodo kolesarji povzpeli na več kot dva tisoč metrov nadmorske višine.

Natančneje na 2095 metrov visoki Alto Els Cortals d'Encamp. Govorimo o vzponu prve kategorije. Tudi ta je zelo strm, predvsem prvi del je v povprečju več kot 10 %. Drugi pa okrog 8 %. Kolesarji in strokovnjaki etapo opisujejo kot najtežjo etapo, kar so jih kdaj videli. V manj kot 140 kilometrih bodo morali premagati okrog pet tisoč metrov nadmorske višine. »To bo prav drama. Etapa bo takoj od starta težka in to bo dolga pot za zmagovalca, « je dejal drugi v skupnem seštevku Joaquim Rodriguez.

»Mislim, da je to ena izmed najtežjih etap v zgodovini Vuelte. S 138 kilometri, šestimi vzponi in brez priložnosti za oddih. To je odločilna gorska etapa letošnje Vuelte. Tu si nihče ne sme privoščiti napake. V nasprotnem primeru bo njegovih upov za končno zmago konec, « pa je bil jasen nekdanji šampion in španski junak Pedro Delgado. Po nekaterih podatkih naj bi prišlo tudi do spremembe vremena. Prvih deset dni so kolesarji dirkali v izjemni vročini. Tu naj bi se kar precej shladilo, popoldne pa morda tudi deževalo. Vodilni Tom Dumoulin je presenečen nad formo.

Nihče mu ne pripisuje večjih možnosti, a do zdaj je tudi na vzponih presenečal, celo dobil gorsko etapo. »Lahko dobim Vuelto? Ne verjamem, vendar pa bom poskusil. Nisem verjel niti v to, da bi lahko dobil gorsko etapo, zato lahko vsaj poskusim. Izgubiti nimam kaj, « je dejal Dumoulin, ki ima 57 sekund prednosti pred Rodriguezom. Od drugega do desetega mesta pa so razlike manjše. Pozzovivo na desetem mestu zaostaja za 1:52. A ti klanci, ki so pred kolesarji, so drugačni od klancev v prvih desetih dneh.

Prej je šlo za krajše vzpone, zdaj pa bodo na vrsto prišli tisti pravi hribolazci. »Pomembno je, da smo motivirani, in da nam etapa ustreza. Videl pa bom, kako bo telo reagiralo po odpeljanem Touru. Do zdaj sem imel kar težave. Po Touru nisem imel prav veliko časa za počitek, « je dejal Nairo Quintana. Sicer pa je Vuelta zares še povsem odprta. Velike težave pa bodo jutri imeli tudi spritnerji. Lovili bodo časovno "rampo". Imeli pa bodo najtežjo nalogo, kar si jo lahko predstavljajo. Prvi vzpon takoj po startu in zelo kratka etapa. Če bo še ritem že od starta peklenski, bi lahko bili priča številni odstopom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ