Sezona se začenja brez Slovencev

Sezona se začenja brez Slovencev
14.01.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

16. januarja se bo tudi uradno začela nova sezona v svetovni seriji. Po tradiciji z dirko Tour Down Under. Že 24. izvedba je pred vrati. Na startu pa tokrat ni Slovencev.

Pred kolesarji je šestdnevna dirka. Potem, ko je bil lani na sporedu tudi posamični kronometer, so se organizatorji tokrat odločili za običajne etape. Predvsem zadnji dve pa bosta še kako zahtevni. Tanunda bo gostila začetek in konec prve, sicer 144 kilometrov dolge etape.

Gre za krožno etapo s trikratnim vzpenjanjem na vzpon Menglers, ki so mu prisodili četrto kategorijo. Dolg je 1 km, povprečen naklon pa je 5,2-odstoten. Po 130 kilometrih dirkanja bodo kolesarji še tretjič prišli na vrh klanca. Sledila bo krajša vožnja po vrhu, spust in lažji vzpon proti cilju. Pričakujemo lahko sprint glavnine. Še bolj razgibana bo druga etapa. Norwood bo gostil start, po 141 kilometrih pa bo cilj v Lobethalu.

V trasi so trije vzponi druge kategorije. Takoj po startu je deset km dolg klanec s 4,3-odstotnim naklonom. Potem pa še dvakrat Fox Creek. Ta je dolg 1,6 km, naklon pa je 7,5-odstoten. Kolesarji bodo imeli tri kroge, ki bodo dovolj razgibani, da bi lahko kdo tudi presenetil sprinterje. Tea Tree Gully bo prizorišče začetka tretje etape s ciljem v Campbelltownu, ki tradicionalno gosti dirko. Etapa bo dolga 145 kilometrov.

Prvi del je razgiban, a vseeno lahko pričakujemo sprint glavnine. Sprint glavnine lahko pričakujemo tudi naslednji dan. Murray Bridge bo gostil start, Port Elliot pa cilj 136 km dolge preizkušnje. Najtežji bosta zadnji dve etapi. V peti se vrača znameniti vzpon na Willungo. Christies bo gostil start sicer dolgega ravninskega uvoda. Po dobrih sto kilometrih dirkanja se bodo kolesarji vrnili v Willungo in ob vznožje prej omenjenega vzpona Willunga Hill.

Dolg je 3,4 km, povprečni naklon paj e 7,3-odstoten. Po 106 kilometrih bo karavana prečkala ciljno črto, a se bo podala v nov krog. Najprej sledi vožnja po vrhu, potem spust in spet vzpon na Willungo. Cilj bo po 129 kilometrih dirkanja. Zadnji dan dirkanja bo najzahtevnejši. V šesti etapi bodo kolesarji 128 kilometrov dolgo pot začeli v kraju Unley, cilj pa bo na Mount Loftyju.

Na trasi so trije vzpon prve kategorije. Že takoj po startu prvi, ki bo omogočal napade. Potem pa se bodo kolesarji še trikrat podali na Mount Lofty. Ob tretjem prečkanju ciljne črte bo na vrhu tudi cilj. Sicer pa gre za 1,6 km dolg vzpon s 6,5-odstotnim povprečnim naklonom. Med glavne favorite spada Simon Yates, ki je član zelo močne in motivirane ekipe Jayco AlUla.

Tu je še državni prvak Luke Plapp, potem pa kolesarji, kot so Jack Haig, Julian Alaphilippe, George Bennett, Filippo Ganna, Biniam Girmay, Leo Hayter, Joshua Tarling, Bauke Mollema, Quinn Simmons, Jhonatan Narvaez, Derek Gee, Finn Fisher Black, Oscar Onley … Tu so še sprinterji. Povratnik v avstralsko ekipo Caleb Ewan je vsekakor zelo motiviran, potem pa še Jose Alvarto Hodeg, Casper Pedersen, Phil Bauhaus, Elia Viviani, Sam Welsford, Daniel McLay … Slovenskega predstavnika na dirki letos ne bo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ