Sezona se začenja v vroči Avstraliji in z dvema Slovencema

Sezona se začenja v vroči Avstraliji in z dvema Slovencema
19.01.2020 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Pred vrati je nova kolesarska sezona na najvišji ravni. Po tradiciji se bo začela na dirki Tour Down Under. Pred kolesarji – na startu bosta dva Slovenca – je šest etap.

Prva dirka World Toura bo, tako kot smo že vajeni Santos Tour Down Under. Dirka se bo začela 21. januarja. Tanunda bo gostila start in cilj prve etape. Zadnja etapa se bo končala na vzponu Willunga Hill. Eden izmed junakov te dirke Richie Porte je traso letošnje preizkušnje označil za "Eno izmed najtežjih do zdaj."

Tudi športni direktor moštva Mitchelton Scott Matt White, ki bo z Darylom Impeyem branilo lansko zmago je potrdil, da v več kot 20-letni zgodovini Tour Down Under še ni imel tako razgibane trase. To seveda pomeni, da bo Impey težko prišel še do tretje zmage zapored. Morda bomo letos dobili zmagovalca, ki sicer blesti na tritedenskih dirkah. Zadnji, ki mu je to uspelo je bil Richie Porte, ki je to dirko dobil enkrat, štirikrat pa je bil drugi.



Letos temperature niso tako visoke. Dirka pa se začenja tudi z mislijo na požar, ki je močno prizadel Avstralijo. Zato mnogi tudi zbirajo denarna sredstva za prizadete v požaru. Prva etapa v Tanundi bo krožna. Pet krogov po 30 kilometrov. V vsakem krogu bodo morali kolesarji premagati vzpon Breakcneck Hill. Kljub vsemu naj bi bila etapa namenjena sprinterjem.

Druga etapa bo potekala tudi v bližini nekaterih področij, ki jih je prizadel požar. V zaključku bodo kolesarji prevozili dva 24 kilometrov dolga kroga, tako da se bodo dvakrat podali na sicer položnejši ciljni vzpon v Stirlingu. Dan za sprinterje, ki pa lahko sprintajo v take klance. Tu je že zmagal Caleb Ewan. Sledila bo zahtevnejša tretja etapa. Paracombe bo gostil cilj.



Po razgibanem delu govorimo o zaključnem, 1,1 km dolgem klancu z 9,5-odstotnim povprečnim naklonom. Naslednji dan bo glavna ovira na poti do Victor Harborja Kerby Hill. Govorimo o vzponu druge kategorije. Na 258 metrov visoki vrh bodo kolesarji prišli po skoraj 130 kilometrih dirkanja. Klanec je dolg 1,6 km, naklon pa je 8,7-odstoten. Sledil bo razgiban del, spust in 1,4 km dolg položnejši vzpon. Potem pa še šest kilometrov ravnine.

Etapa ne bo posebej zahtevna, vsekakor pa bo odločilna zadnja. Tistemu, ki bo branil majico vodilnega ne bo lahko. Prvih 125 kilometrov ni zahtevnih. Potem pa se bodo kolesarji podali na že poznani vzpon Willunga. Dolg je 3,7 km, povprečni naklon pa je 6,8-odstoten. Na 374 metrov visoki vrh bodo kolesarji prišli po 128,5 km. Sledila bo vožnja po vrhu, potem pa spust v Willungu in zaključni klanec – spet na Willungo Hill. Tu bomo dobili končnega zmagovalca.



Sicer pa je rekorder po zmagah na tej dirki Simon Gerrans. Dobil jo je kar štirikrat. Stuart O’Grady jo je dvakrat, a je bil tudi po dvakrat drugi in tretji. Andre Greipel se na dirko, ki jo je dobil dvakrat vrača. Z dvema zmagama je tu še Daryl Impey. Tu je še Richie Porte. Enkrat je dirko dobil, kar štirikrat pa je bil drugi. Je pa od leta 2014 neporažen v etapah, ki so se končale na vrhu vzpona Willunga. Na startu bo šest nekdanjih zmagovalcev:

Richie Porte, Daryl Impey, Rohan Dennis, Andre Greipel, Cameron Meyer in Luis Leon Sanchez. Omenimo še druge izpostavljene kolesarje: Simon Yates, svetovni prvak Mads Pedersen, Romain Bardet, Caleb Ewan, Thomas De Gendt, Elia Viviani, Sam Bennett, Jasper Philipsen, Diego Ulissi, Jay McCarthy, George Bennett ... Na startu bosta tudi dva Slovenca. Oba člana moštva Bahrain McLaren Luka Pibernik in državni prvak Domen Novak.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ