Sezona v polnem teku: Vrnitev Quintane in Kristofffa

Sezona v polnem teku: Vrnitev Quintane in Kristofffa
14.02.2022 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Sicer se trenutno veliko govori o zimskim olimpijskih igrah, a v kolesarstvu je sezona že v polnem teku. Predvsem s pripravljalnimi dirkami.

Mi smo vsekakor v pričakovanju prve dirke World Toura v sezoni 2022. To bo tudi letos UAE Tour, na katerem bo Tadej Pogačar branil lansko zmago. Zdaj pa se v Evropi odvijal kar lepo število etapnih in enodnevnih dirk. Končala se dirka Tour de la Provence. V štirih dnevih dirkanja smo videli na delu številne vrhunske ekipe in kolesarje, tudi svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa, ki pa do zmage ni mogel priti.

Uvodni kronometer je pričakovano dobil svetovni prvak v tej disciplini Filippo Ganna. Naslednji dan je bil v sprintu najboljši Elia Viviani, ki je tako poskrbel za dve zaporedni zmagi kolesarjev Ineosa. Sledila je etapa, ki jo je dobil Bryan Coquard, vodstvo pa je obdržal Filippo Ganna. Zadnji dan dirkanja je bila na sporedu kraljevska preizkušnja in jasno je bilo, da Ganna majice ne bo mogel obdržati. Po koncu te etape ga niti ni bilo med uvrščenimi, saj so ga komisarji diskvalificirali.

Razlog? Nepravilna menjava kolesa. V sicer razgibani etapi je bilo jasno, da bomo glavni boj videli na zaključnem vzponu na Montagne de Lure. Cilj je bil na 1567 metrih nadmorske višine. Govorimo o 13,4 km dolgem vzponu s 6,5-odstotnim povprečnim naklonom. Dobre štiri kilometre pred cilje, ko je bil naklon že večji je pospešil Nairo Quintana in sledil mu je Julian Alaphilippe. Tri kilometre pred ciljem Francoz Kolumbijcu ni mogel več slediti.

Quintana se je po 166 kilometrih veselil etapne zmage in tudi zmage v skupnem seštevku. To dirko je že dobil tudi leta 2020, potem pa se je pričela pandemija. Imel je težave s kolenom. Zdaj je očitno na pravi poti. Drugo mesto v etapi je z zaostankom 37 sekund osvojil komaj 21-letni Mattias Jensen Skjelmose. Tretji je bil Matteo Jorgenson. Skupni seštevek? Quintana je za 27 sekund ugnal Alaphilippa, ki je bil tudi najboljši po točkah, in za 34 sekund Skjelmosa.

V Španiji se nadaljujejo enodnevne dirke. V nedeljo je bila na sporedu Clasica de Almeria. Po prvem zelo razgibanem delu je bil drugi lažji in hitrejši. Kljub štirim sicer lažjim kategoriziranim vzponom smo tako v zaključku v mestecu Roquetas de Mar videli sprint glavnine. Po 29. avgustu lani pa je do zmage spet prišel Alexander Kristoff. Tokrat vozi za moštvo Intermarche. Premagal je Nacerja Bouhannija in Giacoma Nizzola.

Pred dvema dnevoma je bila v Španiji tudi enodnevna dirka. Tokrat po Murciji. Kolesarji so nekje na polovici 183 kilometrov dolge preizkušnje premagali kar 17,5 km dolg vzpon na Alto Collado Bernejo. 20 kilometrov pred ciljem pa še 5 km dolg klanec Alto El Cedacero. Dirka je bila precej bolj zahtevna in na koncu se je zmage veselil Alessandro Covi, ki je prišel na cilj sekundo pred zasledovalno skupinico 11 kolesarjev. Uspeh kolesarjev UAE je dopolnil Matteo Trentin, ki je dobil sprint za drugo mesto. Tretji je bil Matis Louvel.

Končala se je štirdnevna dirka po Antalyiji. Matteo Malucelli je dobil prvo etapo, v drugi je bil najhitrejši Dušan Rajović. Tretjo, najtežjo, s ciljem na Termessosu je dobil Jacob Hindsgaul, ki je takrat prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Njegovo moštvo Uno-X, ki letos dokazuje, da je naredilo še večji napredek mu je pomagalo do končne zmage tudi v zadnji etapi, ki jo je sicer dobil Jakub Mareczko.

Nadaljuje pa se dirka p Omanu. Za kolesarji so štiri etape. Prvo je dobil Fernando Gaviria, drugo Mark Cavendish, tretjo s krajšim, a strmim ciljnim vzponom pa Anthon Charmig. Sledila je etapa do Muscata in samostojni pobeg Fausta Masnade. Kolesar Quick Stepa je v ozadju imel pomočnike, ki so pokrivali napade in tako si je do cilja privozil 1:07 prednosti. Drugi je bil njegov kolega Mauro Schimd. Masnada vodi v skupnem seštevku in ima 55 sekund prednosti pred Charmigom. Do konca sta še dve etapi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ