Shimano Di2 - po domače

Shimano Di2 - po domače
17.12.2018 AVTOR: Jure Klančar

Ali je možno narediti menjalnik z funkcionalnostjo Shimanovega Di2 za desetino cene? Nekakšen Di2 DIY?

Proti koncu mojih let na tehniški šoli je prišel čas, da svoje znanje pokažem v zaključnem izdelku. Po navdihu Shimanovega nadvse ekskluzivnega sistema Di2, sem se kmalu ambiciozno odločil, da bom izdelal elektronski menjalnik za kolo.
In tako se je začelo planiranje, izdelovanje, testiranje in izboljševanje dokler nisem po več mesecih imel delujočega izdelka. V tem članku vam na kratko predstavljam končan elektronski menjalnik.


Za osnovo menjalnika je uporabljen modificiran 10-redni Shimano XT z odstranjeno glavno vzmetjo, za premikanje uporablja servo motor, ki je montiran na fiksen del ohišja z osjo pa premika menjalnik. Glavni izziv je bila montaža servo motorja za katero je bila uporabljena karbonska konstrukcija - treba je pač paziti na težo!
Za napajanje so bile uporabljene polnilne baterije, vse skupaj pa deluje z pomočjo regulatorja ter mikrokrmilnika. Baterije zaradi visokih obremenitev motorja zdržijo le dobro uro, potem pa prenos ostane v najtežji prestavi.


Za izbiro prestave se uporabljati dve tipki na krmilu, ena za višjo in ena za nižjo prestavo - izvedba ni ravno bleščeča lahko pa dodam, da ima novejša verzija vodoodporne gumbe.


Srce celotnega sistema je mikrokrmilnik Arduino, ki sprejema signale iz tipk in kontrolira menjalnik. Ta vrsta krmiljenja omogoča tudi, da se sistem brez večjih problemov reprogramira za 9 ali 11-redne kasete, mogoče celo 12-redne.

Kaj pa glede delovanja? Ali so take ''domače'' elektronske prestave boljše od normalnih mehaničnih? Ko sem menjalnik prvič namestil na kolo in zavrtel pedale sem pričakoval, da bo delovanje katastrofalno - vendar ni bilo! Menjalnik je gladko prestavljal, po občutku celo boljše od originalnega mehaničnega. Kljub dobremu prvemu vtisu sem kmalu ugotovil, da tudi po ogromno nastavitvah prestavljanje v težjo prestavo še vedno ne deluje tako gladko kot v lažjo in za stalno uporabo raje uporabljam navaden mehaničen sistem.


Kljub vsemu sem bil prijetno presenečen, sistem sicer ne ponuja enakih prednosti kot pravi Di2 - vendar je še vedno nekaj posebnega, nekaj kar ne bo imel nihče drug na tedenski rundi.

Značke: Gorsko, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ