Shimano predstavil naslednjo generacijo komponent XT in SLX

Shimano predstavil naslednjo generacijo komponent XT in SLX
01.06.2019 AVTOR: Jure Klančar

Tehnologija 12-rednega XTR zdaj dostopnejša z XT M8100 in SLX M7100

Shimano je po pričakovanjih predstavil naslednjo generacijo komponent XT in SLX, ki sledijo vzoru novega XTR z 12-rednim prenosom ter širšim razponom. XT in SLX ohranjata večino prednosti XTR za manjšo ceno, kar bo nadgradnjo na 12-redni sistem omogočilo več kolesarjem.

Dostopnejši 12-redni Shimano prenos?

Po pričakovanjih sta novi grupi XT in SLX obe 12-redni z izbiro 10-51 ali 10-45 kasete in popolnoma novim izgledom. Tako kot pri XTR M9100 je uporaba manjšega 10t zobnika mogoča zaradi novega standarda Micro Spline, ki se je do zdaj že začel pojavljati na obročih raznih OEM proizvajalcev, tako da večjih problemov s kompatibilnostjo ni za pričakovati. Tako kot dražji XTR tudi XT ter SLX uporabljata nov sistem za kombinacijo zavorne ter prestavne ročke I-SPEC EV, ki na žalost ni združljiv s starejšim standardom.

Hyperglide+ za gladko prestavjanje pod obremenitvami

Vsi poznamo tisti zvok prestavljanja pod obremenitvijo, ta stok zobnikov, na katerih se zatika veriga, ki ne želi na svoje mesto. Dobro nastavljeni novejši menjalniki so take grozote sicer že delno odpravili, vendar se na kakšni skupni turi še vedno zasliši ta srca (in verige) parajoči zvok.

Shimano z novim Hyperglide+ (vsaj v teoriji) obljublja konec teh grozot, saj so nove kasete ter verige opremljene s profilom, ki pri menjavah na manjši zobnik (v težjo prestavo) preprečuje nenadne skoke ter tako omogoča gladko prestavljanje. Shimano z novo tehnologijo obljublja tudi trikrat krajši čas prestavljanja v primerjavi s starim HG standardom, kar je precej velika obljuba glede na precejšnjo hitrost trenutnih prestavnih sistemov.



Nove zavore in več kombinacij

Glavna novost za vse enduro zanesnjake je izbira 4-batnih XT in SLX zavor, ki pa za razliko od XTR uporabljajo enako ročko, kot 2-batna verzija. Ročka po vzoru XTR Enduro zavor uporablja dve točki kontakta s krmilom, kar izboljša togost, saj se ob močnem zaviranju ohišje ročke ne premika. 2-batne zavore uporabljajo stari standard zavornih oblog, medtem ko 4-batne uporabljajo nov tip, enako kot pri XTR.


Gonilke za vse okuse

Shimano z novim XT in SLX ponuja tri širine gonilk za 142, 148 (boost) in 157-milimetrske (super boost) kolesa, ki vse kljub podobnosti starim gonilkam uporabljajo novi direct-mount standard za pritrditev zobnikov. Za zveste uporabnike dveh zobnikov shimano ponuja le eno kombinacijo (26/36), medtem ko opcij za tri zobnike ni več.


Zanesljiva pesta in obroči

Poleg zavor in prenosov je shimano predstavil tudi novo generacijo vedno popularnih SLX ter XT pest ter dve opciji XT obročev. Vsa pesta uporabljajo hitrejšo 7-stopinjsko račno in jih bo možno dobiti v skoraj vseh velikostih, vendar le z novejšo micro-spline montažo za kaseto. Zaradi zapletov v proizvodnji tako XTR kot tudi XT ter SLX pesta ne uporabljajo tehnologije Scylence.

Na voljo bo tudi 1840-gramska (29'') Cross-country ter robustnejša 1932-gramska Enduro verzija aluminijastih XT obročev.

Cena ter teža

Uradne cene še niso znane, teža pa naj bi bila zaradi težjih 12-rednih kaset primerljiva s prejšnjo generacijo komponent s približno 250 grami razlike med XT in SLX grupo. Vse nove komponente bodo na voljo od 14. Junija 2019 lahko pa jih pričakujemo tudi na kolesih za modelno leto 2020.

Značke: Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ