Shimano S-Phyre RC9

Shimano S-Phyre RC9
27.06.2018 AVTOR: Urednik Bicikel

Model S-Phyre SH-RC900 je s svojim prihodom nadomestil model R321 s številnimi tehničnimi izboljšavami najbolj izstopajoča je nižja teža.

Pri velikosti 43 tehta par 516 gramov. Shimano se je s tem modelom približal tudi po teži lažjim cestnim čevljem v višjem cenovnem razredu. Posledično je notranjost čevlja minimalistična brez nepotrebnega materiala. Podplat je v celoti karbonski s trdoto dvanajst na dvanajst stopenjski lestvici. Vložek Silvadur ™, ki ima možnost menjave blazinic v delu stopalnega loka glede na stopalo kolesarja. V čevlju je vložek z blazinico rumene barve, ki nudi stopalnemu loku srednjo oporo, priloženi pa sta tudi blazinici rdeče barve za visoko podporo kolesarjem, ki prekomerno zvračajo stopalo navznoter.

V primerjavi z modelom R321 je z modelom S-Phyre izboljšana aerodinamika, s pomočjo perforiranih jamic, ki spominjajo na vdolbine pri žogici za golf, po usnjenem delu, ki prekriva dobršen del čevlja. Za zračnost skrbijo omenjene perforirane jamice, saj čevelj nima spredaj neposredne odprtine. Podpora zračnosti sta večja luknja spredaj v predelu palca in manjša luknja zadaj v predelu pete.

Modelu RC-900 ima zamenljivo gumijasto peto, ki je pritrjena iz notranjosti čevlja z dvema majhnima vijakoma. Da bi zagotovili popolno prileganje gumijaste pete, poteka na tem delu karbonskega podplata reža za prilagajanje pete in istočasno je to tudi kanal za zračnost in odtekanje vode.

Petnemu delu stabilizacijo in trden oprijem pete zagotavlja plastična petna skodelica ki je vezana na spodnji strani karbonskega podplata. Podobno obliko petnega dela nam je že poznan pri modelu Specialized S-Works 6. Nogo pa dodatno fiksira tudi nedrseč material okoli opetnika in petnega dela v notranjem delu čevlja.

Mnogi smo ob tem modelu rekli »končno«, ko smo zagledali enostaven sistem zategovanja in odtegovanja s koleščkom, imenovan sistem Boa IP1. Čevelj ponuja dve IP1 sponki, ki omogočata enostavno mikro prilagoditev v obe smeri, ter preprosto in izjemno hitro odpenjanje, ko je to potrebno. Spodnja sponka je sredi stopala ter fiksira srednji in spodnji del stopala. Vrhnja sponka je pritrjena na pašček, ki tako objame jezik in omogoča še boljše fiksiranje narta. Kar pa je pogosto težava pri predolgih jezikih, je pri modelu S-Phyre elegantno rešeno z oblazinjenim mehkejšim delom iz blaga črne barve, kar ni zanemarljivo pri dolgotrajni uporabi.

Čevlji so na voljo od številke 37 do 47, pri čemer so na voljo tudi vmesne polovične velikosti in širši modeli. Dynalast fit tehnologija je funkcionalnost, ki bi naj zadostila veliko večino po prilagajanju čevlja na nogo. Kar je tudi razlog, da se je pri tem modelu opustila možnost toplotnega oblikovalno tehnologije, ki jo je pri Shimano ohranil samo še model RP9.

Kar ni ravno pogosto za čevlje v višjem cenovnem razredu pri tem modelu Shimano odločno izstopa z drzno odločitvijo, da ponudi predstavljen model v štiri barvnih kombinacijah. Poleg predstavljenega modela biserno bele barve je model S-Phyre na voljo še v rumeni, kovinsko modri in črni barvi.


Ko se vse podrobnosti združijo v kompletno celoto

Večkrat sem zapisal, da sodi predstavljen model v višji cenovni razred in pri Shimanu sodijo čevlji S-Phyre v najvišji kakovostni razred Duare Ace. Čevlji so bolj pomemben del opreme in hkrati kočljiv za vsakega posebej. Za kos opreme, ki pa mu kdo namenja pri nakupu čevljev v visokem cenovnem razredu premalo pozornosti, so poskrbeli pri Shimanu takoj ob nakupu predstavljenega modela čevljev.

Seveda govorim o nogavicah, ki so razvite posebej za ta model čevlja in so v ustrezni barvi tudi priložene čevljem. S-Phyre nogavice združujejo termo regulacijo, udobje, stabilnost petnega dela in pete. Da se zgornji del čevlja med vrtenjem pedal ne poveša je rešeno z asimetrično strukturno tkanja nogavice.

Novost pri nakupu čevljev S-Phyre, ki sem jo prihranil za konec in ima poleg estetske vrednosti tudi ustrezno funkcionalnost, v katero se bo moral prepričati vsak uporabnik sam. Prvi občutek, ko nogavice obujemo je stabilnost celotnega stopala in spominja na kompresijske nogavice. Več o tej izkušnji naslednjič, ko predstavimo tudi različico čevlja za gorske kolesarje.Značke: Cestno
Komentarji
ad2010 10.07.2018 21:23
Če bi se jih dalo kje probati in kupiti bi bili pa res super?!?
icindr2 11.07.2018 15:16
@ad2010
Če bi se jih dalo kje probati in kupiti bi bili pa res super?!?
Velikost je ista kot pri ostalih Shimano čevljih. Kar se tiče kakovosti; super, jaz jih od januarja vozim, 300h za sabo in več ali manj brez problemov. Vendar so tastari čevlji seveda bolj udobni, saj pri Sphyre ni možen custom fit čevlja (pečica in vakum).
kineziolog 11.07.2018 21:15
Meni so tudi kul: http://www.kineziolog.si/test-shimano-rc9-s-phyre-kolesarski-cevlji/
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ