Shimano ultegra 2014

Shimano ultegra 2014
24.06.2013 AVTOR: Miha Švigelj
Nova generacija Ultegre je izgubila nekaj gramov in pridobila dodaten zobnik.

Nova Ultegra prinaša številne preizkušene tehnološke rešitve dražje skupine Dura Ace. Po dostopnejši ceni je bližje ljubiteljskim kolesarjem, ki iščejo zanesljive komponente. Skupni prihranek pri teži celotne skupine znaša petintrideset gramov. Bolj kot prihranek pri teži jo bodo na vrh številnih nakupovalnih seznamov uvrstile tehnološke izboljšave zaradi katerih ostaja ena izmed najbolj priljubljenih skupin komponent med rekreativci.

Udobnejši položaj za krmilom

Prestavljanje z novimi karbonskimi zavorno/prestavnimi ročicami je hitrejše in natančnejše. Ergonomsko oblikovani ročaji so postali udobnejši in nudijo boljši oprijem. Krajši in bolj jasno definirani so tudi prehodi med posameznimi prestavami stopnjami.

Hitrejši menjalnik
Povsem na novo je zasnovan tudi zadnji menjalnik z novim mehanizmom in manjšimi zunanjimi merami. Prestavljanje med posameznimi prestavnimi razmerji je hitrejše, sila ki je potrebna za prestavljanje pa je bolj enakomerno porazdeljena po celotnem zadnjem verižniku. Prestavljanje s prednjim menjlanikom je bolj tekoče v primerjavi s predhodno generacijo, zaščitna obloga na kletki menjalnika, pa zmanjšuje obrabo verige med prestavljanjem.


Večja zavorna moč

Zavorna moč se je v primerjavi z različico 6700  povečala za deset odstotkov. Nova je zasnova zavornih čeljusti z dvema vzvodoma s krajšimi hodi, ki olajšajo stiskanje zavorne ročice za petintrideset odstotkov. Povsem nova je zmes zavornih oblog, na voljo pa je tudi aerodinamična različica BR-R6800. Modulacija je izboljšana z uporabo novih vodil in pletenic, ki so prevlečene s polimeri.

Široka izbira prenosov
Ultegra 6800 ponuja široko izbiro prestavnih razmerij. Razpon zadnjih verižnikov sega od 11-23 zob, pa vse do 11-32 zob. Gonilna ročica povzema oblikovne in tehnične značilnosti skupine Dura-Ace, s štirimi kraki, ki omogoča boljši prenos moči in nižjo težo, v primerjavi z predhodno generacijo. Gonilni verižniki so na volj v razmerjih 53x39, 52x36,50x34 in 46x36.

Trdoživa veriga

Veriga je izdelana po tehnološkem postopku Sil-Tec, ki je bil prvič predstavljen ob lansiranju skupine Dura Ace 9000. Pri tem postopku so sestavni členi verige prevlečeni z zaščitno plastjo, ki zmanjšuje trenje in podaljšuje življenjsko dobo verige.

Novi obročniki 

Na novo razviti obročniki so v celoti izdelani v Shimanovih obratih. Asimetrična oblika zadnjega obroča poveča  togost in omogoča boljši prenos moči. Hitri zapenjalci se odpirajo lažje, pesta pa se vrtijo na konusnih ležajih. Obročniki so na voljo v različi za tabularje, ter v klinčer izvedbi, na katere lahko namestite tudi plašče, ki ne potrebujejo zračnice.

Ultegra 6800 bo predvidoma na voljo septembra, na nekaterih trgih pa jo obljubljajo že v Juliju 2013. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ