Shimano: Preizkušali brezžične menjalnike, a ni potrebe po njih

Shimano: Preizkušali brezžične menjalnike, a ni potrebe po njih
28.01.2016 AVTOR: D. Z.
Brezžični sistem SRAM Red eTap že uporabljajo kolesarji Katjuše. Pri Shimanu pa trdijo, da se v boj s Sramom ne bodo spustili.
SRAM naredil korak naprej?
Shimano je pred časom razvil vse bolj popularne elektronske menjalnike Di2. Pri razvoju novih tehnologij v kolesarstvu je zelo napreden, predvsem pa daje na trg zelo dobre izdelke. Zdaj se zdi, da ga je prehitel SRAM, ki letos kar dve World Tour ekipi opremlja s povsem novim brezžičnim prestavnim sistemom.

Med tistimi, ki to opremo uporablja je tudi član Katjuše Simon Špilak. Zdaj se zdi, da so brezžični menjalniki stvar prihodnosti, stvar, ki jo bodo želeli ponujati vsi ponudniki takih sistemov. Očitno pa pri Shimanu niso takega mnenja. Japonsko podjetje ne kaže interesa, da bi razvijalo take menjalnike. Predstavnik tega podjetja Takao Harada je za cyclingweekly.com dejal, da so vseskozi v stiku z ekipami, ki uporabljajo njihovo opremo, vendar:

"Ne zaupajo"

»Vedno jih sprašujemo, kaj želijo na dirkah, vendar nam vedno odgovorijo, da so z menjalniki Di2 zadovoljni. « Seveda pa to naj ne bi pomenilo, da Shimano počiva na lovorikah. Harada je celo potrdil, da so že preizkušali brezžične menjalnike. Edina stvari, ki jim trenutno preprečuje, da bi te menjalnike še naprej razvijali in jih kmalu dali na trg je, da tej tehnologiji kolesarji na najvišji ravni še ne zaupajo.

Vsaj v primerjavi z menjalniki Di2, ki so jih razvijali skozi daljše obdobje, je pojasnil Harada in dodal: »Brezžični sistem smo že preizkusili, vendar morajo takemu sistemu zaupati tudi kolesarji. « A na začetku (leta 2008) je bilo podobno s sistemom Di2. Od takrat se je ta izkazal za zanesljivega in je vse bolj popularen. Če se bo izkazalo, da je Sramov Red eTap dosegel svoj namen (uporabljata ga Katjuša in AG2R La Mondiale), potem se bo po vsej verjetnosti kaj hitro odzval tudi Shimano.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ