Shimanov brezžični menjalnik Di2 s sistemom D-Fly

Shimanov brezžični menjalnik Di2 s sistemom D-Fly
02.02.2014 AVTOR: Matej Zalar
Shimanov elektronski menjalnik Di2 bo v prihodnje na voljo tudi v brezžični različici, delujoči preko oddajnika D-Fly.

Brezžični Shimanov sistem SM-EWW01, ki bo podatke prenašal preko sistema D-Fly, bo tehtal le dodatnih 5 gramov (teža oddajnika), enota pa bo dolga 38, široka 25 in visoka le 12.5 milimetrov. Kompatibilna bo s kolesarskim računalnikom PRO SCIO.

Na evropskem sedežu podjetja Shimano so predstavili uradno različico brezžičnega menjalnika, ki bo preko D-Fly oddajnika menjalnik povezal s kolesarskim računalnikom, ki bo prikazoval prestavno razmerje, raven baterije in še nekatere osnovne kolesarske funkcije. 

Oddajnik modela, poimenovanega SM-EWW01, se v predstavljenem modelu skriva znotraj majhne črne škatlice (38 - 25 - 12.5 mm), ki jo lahko namestimo kamorkoli vzdolž Shimanovega e-tube sistema. (na sliki na zadnji desni vilici) Podoben izdelek je bil predstavljen tudi na letošnjem Interbiku, kjer se je oddajnik nahajal znotraj prestavnih ročic. Di2 brezžična enota bo kompatibilna s sistemi Dura-Ace 9070, Ultegra 6870 Di2 in Ultegra 6770 E-tube. 

Oddajnik bi bil lahko nameščen tudi zraven baterije ali pa znotraj okvira, vendar pri Shimanu opozarjajo, da bi nameščanje ANT oddajnika v notranjost kolesa lahko preveč oslabilo signal in s tem naredilo menjalnik neuporaben. Okrepitev signala in tako možnost integracije oddajnika bo ena glavnih nalog razvijalcev v prihodnosti, če bodo želeli, da brezžični menjalniki postanejo stalnica v kolesarstvu.

V sporočilu za javnost so pri Shimanu razkrili, da bo brezžična enota uporabljala enake baterije kot standardni model Di2, kompatibilna pa bo z novim Shimanovim kolesarskim računalnikom PRO SCIO, ki prav tako šele prihaja na trg. Model SM-EWW01 bo signal oddajal preko kodiranega ANT + protokola, kompatibilnost z kolesarskimi računalniki MIO in še nekaterimi drugimi proizvajalci, katerih še niso želeli razkriti, pa bo zagotovljena v prvi četrtini letošnjega leta. 

Če bo novi Shimanov izdelek, ki bo tehtal le dodatnih 5 gramov, dovolj enostaven za uporabo, a bo hkrati ponujal zanimive in privlačne nove možnosti, ne zgolj prikazovanja ravni baterije in prestavnega razmerja, bi lahko brezžični Di2  postal pravi tržni hit. Če pa se bo razvoj ustavil na tej stopnji, potem je japonski proizvajalec kolesarske opreme naredil le majhen korak na poti k brezžični tehnologiji v svetu kolesarstva.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ