Si želite 3D natisnjeno kolo, zvarjeno z robotsko roko?

Si želite 3D natisnjeno kolo, zvarjeno z robotsko roko?
31.03.2016 AVTOR: Matej Zalar
Jeklena kolesa, narejena s 3D tiskalniki, niso več novost, skupina nizozemskih študentov pa je pri izdelavi uporabila nov pristop obdelave jekla.

Prihodnost oblikovanja vsaj deloma zagotovo leži v 3D tiskalnikih, tudi kovinska kolesa so na ta način že izdelali. A običajno uporabljajo tehniko laserskega toplenja jeklenega prahu, ki se nato nalaga v plasti in tako oblikuje okvir.

Študenti iz tehnične univerze Delft na Nizozemskem pa so ubrali drugačen pristop - s pomočjo robotske roke so skupaj zvarili cevi, tako kot običajno poteka postopek izdelave, in na ta način naredili prvo robotsko varjeno kolo. Sodelovali so z amsterdamskim podjetjem MX3D, ki se v industriji 3D tiskalnikov nahaja že kar nekaj časa.

Svojo tehnologijo varjenja jekla že uporabljajo za gradnjo mostu na Nizozemskem, k študentom pa so pristopili, ker so uporabnost svoje tehnologije želeli preizkusiti še v drugih panogah. Tako je nastalo jekleno kolo, sestavljeno iz več robotsko varjenih delov, ki so bili skupaj v celoto še vedn

Vas zanima več?
Celoten članek si lahko preberete v zadnji izdaji revije Bicikel.com!
Še niste naročeni?
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ