Šibeniško kninska regija

Šibeniško kninska regija
16.06.2020 AVTOR: Uredništvo

V vodah šibeniško kninske regije je več kot 300 otokov, sten in grebenov. Otoki s čistim morjem in slikovitimi zalivi privlačijo obiskovalce željne sprostitve v samoti in tišini nedotaknjene narave.

Razlogi za obisk šibeniško kninske regije

600 arheoloških najdb

230 kulturnih spomenikov

11 gradov iz srednjega veka

2 nacionalna parka

Šibeniško kninska regija, ki se nahaja v osrčju hrvaškega Jadrana, je poznana po lepoti svojega okolja in bogati kulturno zgodovinski dediščini. Na njenem področju se nahajata dva narodna parka – Krka in Kornati, 11 srednjeveških utrdb, 230 kulturnih spomenikov in 600 arheoloških najdišč. Od leta 2017, poleg katedrale sv. Jakova, ki je na seznamu Unesca od leta 2000, je tudi utrdba sv. Nikole vstopila na seznam zaščitene svetovne dediščine.

Center regije je Šibenik, ki se nahaja ob prostranem zalivu v ustju reke Krke. Zgrajen je kot amfiteater na pobočju hriba, na vrhu katerega je trdnjava sv. Mihovila. Visoke kamnite hiše, ozke in vijugaste ulice, številne stopnice in ostanki mestnega obzidja mu dajejo zanimivo topografijo in figurativno vrednost. Na vhodu v kanal sv. Ante, ki zaliv spaja z morjem, mesto ščiti pozno renesančna trdnjava sv. Nikole.

Na področju regije je več kot 2500 km medsebojno povezanih poti in stez, ki vodijo ob morju in mimo kulturnih, arheoloških in zgodovinskih znamenitosti. Za tiste bolj adrenalinsko zasvojene pa bo primernejša pot po kanjonu reke Čikole pri Drnišu, saj ponuja poleg kolesarskih in pešpoti tudi kanjoning, prosto plezanje in spust po jeklenici čez kanjon.

Ko boste obiskali šibeniško kninsko regijo, si morate vsekakor ogledati stari del mesta Šibenik, katedralo sv. Jakova, štiri trdnjave šibeniškega obzidja, sprehoditi se ob kanalu sv. Anteja, obiskati narodna parka Krka in Kornati, si ogledati kninsko trdnjavo in arheološko najdišče Velika Mrdakovica pri Vodicah.



KOLESARSKE POTI
1. ŠIBENIK (01 - 99) - Brodarica, Grebaštica, Zlarin, Žirje, Bilice

2. PRIMOŠTEN - ROGOZNICA (101 - 199)

3. VODICE (201 - 299) - Tribunj, Pirovac, Tisno, Betina, Jezera, Murter, Skradin

4. DRNIŠ (301 - 399)

5. KNIN (401 - 499)

Značke: Cestno, Gorsko
Ključne besede:
Krk Šibenik
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ