Simon Špilak Baskijo končal na izjemnem četrtem mestu! Luka Pibernik osmi v Belgiji!

Simon Špilak Baskijo končal na izjemnem četrtem mestu! Luka Pibernik osmi v Belgiji!
06.04.2013 AVTOR: D. Z.
Tony Martin je dobil zaključno vožnjo na čas na dirki po Baskiji. V skupnem seštevku se je zmage veselil Nairo Quintana. Simon Špilak je osvojil končno četrto mesto, za tretjim je zaostal zgolj za sekundo.

Dirka po Baskiji, končni vrstni red
1. Nairo Alexander Quintana Rojas (Kol) Movistar Team 21:39:35 
2. Richie Porte (Avs) Sky Procycling 0:23 
3. Sergio Luis Henao Montoya (Kol) Sky Procycling 0:34 
4. Simon Špilak (Slo) Katjuša 0:35 
5. Alberto Contador Velasco (Špa) Team Saxo Tinkoff 0:54 
6. Pieter Weening (Niz) Orica GreenEdge 1:18 
7. Carlos Alberto Betancur Gomez (Kol) AG2R La Mondiale 1:19 
8. Benat Intxausti Elorriaga (Špa) Movistar Team 1:57 
9. Wouter Poels (Niz) Vacansoleil DCM Pro Cycling Team 2:47 
10. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale 2:56

Martinu kronometer, Špilak peti v etapi ...
Dirka po Baskiji se je končala z zelo zahtevnim posamičnim kronometrom, dolgim 24 kilometrov. Najhitreje je s progo pričakovano opravil svetovni prvak v kronometru Tony Martin. Nemec je 24 kilometrov premagal v 35 minutah in petih sekundah. Zmaga je bila prepričljiva. Bolj kot boj za etapo, pa je bil zanimiv boj za končno zmago. Neverjetno predstavo je uprizoril Kolumbijec Nairo Quintana. Na progo se je podal predzadnji, vendar je na koncu za Martinom zaostal zgolj za 17 sekund.

To je bilo dovolj, da se je veselil končne zmage, saj je v nasprotju s pričakovanji Richie Porte kronometer odpeljal počasneje. Avstralec je z zaostankom 40 sekund zasedel četrto mesto. Bil je tik za Benatom Intxaustijem. Odlično peto mesto v etapi je osvojil Simon Špilak, k ije za Martinom zaostal za 48 sekund. Sergio Henao, do te etape vodilni, je z zaostankom 57 sekund osvojil sedmo mesto, medtem ko je slabše šlo Albertu Contadorju. Izgubil je več kot minuto in končal na desetem mestu.

Quintani dirka, Špilak četrti z zgolj sekundo zaostanka za tretjim mestom
V skupnem seštevku se je zmage zasluženo veselil Nairo Quintana. Kolumbijec je kar za 23 sekund premagal pred kronometrom favoriziranega Richieja Porta. Izjemno tesen pa je bil boj za tretje mesto. Ko je Simon Špilak prečkal ciljno črto, se je zdelo, da bo najnižja stopnička na odru pripadla njemu … A zadnji je bil na poti Sergio Henao. Začelo se je mučno čakanje, in ko je Kolumbijec prečkal ciljno črto je postalo jasno.

Henao je dirko končal na tretjem mestu, za Quintano je zaostal za 34 sekund. Samo sekundo manj kot Simon Špilak, ki je četrti. Kolesar Katjuše je vseeno ugnal Alberta Contadorja. Ta je bil peti in je še zadnji izmed kolesarjev, ki je v skupnem seštevku zaostal za manj kot minuto.

Pibernik osmi na "Flandriji"
Mlajši člani pa so pod vodstvom selektorja Martina Hvastije nastopili na dirki za Pokal narodov. Govorimo o dirki po Flandriji za kolesarji do 23 let. V preteklosti se je zmage na tej dirki v neverjetnem slogu – po samostojni vožnji v zaključku – veselil Marko Kump. Letos se je dirka končala v sprintu skupine. Po dobrih 170 kilometrih dirkanja je bil najmočnejši Rick Zabel. Gre za sina zelo uspešnega sprinterja Erika Zabla. Drugo mesto je zasedel Nizozemec Dylan Groenewegen, tretji pa je bil Danec Magnus Cort Nielsen.

Najboljši Slovenec je bil Luka Pibernik, ki je v tem sprintu zasedel osmo mesto. V skupini z istim časom kot zmagovalec se je na 24. mestu pripeljal tudi Mark Džamastagič. Jan Polanc in Jure Bitenc sta nekoliko zaostala. Zaradi padcev sta odstopila Andrej Rajšp in Tim Mikelj. Kolesarji bodo serijo dirk nadaljevali 10. aprila, ko bo v Franciji na sporedu Cote Picardie, kjer sta se pred leti zmag veselila tudi Simon Špilak in Kristjan Koren. 13. aprila bo na sporedu ZLM Tour na Nizozemskem, potem pa se bo 16. aprila začela etapna dirka v italijanski Toskani. Vse spadajo v prestižno tekmovanje za Pokal narodov.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ