Simon Špilak blestel na vzponu, Slovenca odlična v Avstriji, Mark Cavendish v Turčiji

Simon Špilak blestel na vzponu, Slovenca odlična v Avstriji, Mark Cavendish v Turčiji
02.05.2015 AVTOR: D. Z.
Simon Špilak je bil peti v kraljevski etapi dirke po Romandiji. Zmagal je Thibaut Pinot. Mark Cavendish je dobil 7. etapo na dirki po Turčiji, Đurasek je obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Dejan Bajt je dobil dirko v Avstriji.

Dirka po Romandiji
Na dirki po Romandiji so kolesarji opravili s peto etapo, ki je bila tudi najtežja, saj se je končala na vrhu vzpona. Etapa se je začela v Fribourgu in končala v Champex Lacu. Dolga je bila 166 km. Kolesarji so morali premagati štiri vzpone prve kategorije, vključno z zaključnim na 1493 metrov nadmorske višine. Prav tam se je dirka odvila, ko smo videli številne napade med favoriti za zmago. Večkrat je poskusil tudi Simon Špilak, ki je bil zelo aktiven v njemu najljubšem vremenu - na dirki je namreč deževalo. Ko so Špilaka in Bardeta najboljši ujeli tri km do cilja - za to je bil zaslužen predvsem Chris Froome, ki je ves čas kolesaril v svojem ritmu - je protinapad sprožil Ilnur Zakarin.

Rus je na vsak način poskušal ujeti Francoza Thibauta Pinota, ki pa je uspel zdražti vse do cilja in se je lahko veselil tudi etapne zmage. V zaključku se mu je najbolj približal Rus Ilnur Zakarin. Tretji je bil Romain Bardet, ki je dobil boj manjše skupine kolesarjev, ki je zaostala za 20 sekund. V tej skupini je bil tudi Simon Špilak, ki je zasedel peto mesto. Pred njim je bil še Nairo Quintana, za njim pa Majka in Froome. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Zakarin, ki ima šest sekund prednosti pred Pinotom in 14 pred Froomom. Špilak je z 19 sekundami zaostanka četrti. Peti Quintana za njim zaostaja že za 35 sekund.

VN Vorarlberga
Odlične novice prihajajo iz Avstrije, kjer sta se izkazala Slovenca, ki zastopata moštvo Amplatz BMC. Na dirki za VN Vorarlberga – dolga je bila 175 km – se je izjemne zmage po samostojnem pobegu veselil Dejan Bajt. Dirko je dobil po štirih urah, devetih minutah in 44 sekundah dirkanja. Sedmerica kolesarjev se je 14 sekund za njim udarila za drugo mesto in ta boj je dobil Bajtov klubski kolega Andi Bajc. Bajc je tudi prevzel vodstvo v avstrijskem pokalu. Prej je vodil še tretji slovenski predstavnik tega kluba Jan Tratnik.

Dirka po Turčiji

Za kolesarji na dirki po Turčiji je za kolesarji že predzadnja, sedma etapa. Selcuk je gostil start, cilj pa je bil v Izmirju. Etapa je bila dolga 168 kilometrov in je imela dva kategorizirana vzpona. Najprej vzpon druge kategorije, potem pa še vzpon prve kategorije, katerega vrh je bil dobrih 25 km pred ciljem. Vodstvo v skupnem seštevku je včeraj prevzel Hrvat Kristijan Đurasek. Pobeg dneva je uspel skupini treh kolesarjev. Skupino so sestavljali De Bie, Agnoli in Atalay.

Privozili so si več kot šest minut prednosti. 75 km pred ciljem je ta razlika narastla na sedem minut. Takrat je povsem v ospredju v glavnini na krožišču prišlo do padca, vendar pa ni bilo nič hujšega. Serghij Grechyn je 65 km pred ciljem grdo padel in je moral zaradi udarca v glavo tudi odstopiti, v glavnini so se kolesarjem Lampreja Meride pri narekovanju ritma pridružili tudi člani MTN Qhubeke, kasneje pa še Southeasta in UnitedHealthCarea.

Dobrih 50 km prede ciljem je razlika že padla pod štiri minute. Ob vznožju zadnjega vzpona 35 km pred ciljem so imeli ubežniki samo še minuto in pol prednosti in jasno je bilo, da jih bo glavnina prej ali slej ujela. Vzpon je bil dolg dobrih osem km, povprečni naklon pa je znašal dobrih 5 %. Agnoli na preostala ubežnika ni več čaka in je napadel. V glavnini so ritem narekovali člani UnitedHealthCarea, ki so poskrbeli, da se je razlika hitro zmanjšala na manj kot minuto.

V glavnini je prišlo do prve selekcije, a mnogi so še vedno lahko sledili najboljšim. Najprej je bil 31 km pred ciljem ujet Atalay, kilometer kasneje sta se rokovala še Agnoli in De Bie in počakala na glavnino, v kateri so pobudo prevzeli člani MTN Qhubeke. Poskrbeli so, da so odpadli nekateri sprinterji, tudi Mark Cavendish. 30 km pred ciljem sta napadla Hansen in Quintero, vendar pa razlike nista uspela narediti. Tik pod vrhom je sledil napad De Gendta, Cano Ardila in Rebellina.

Pridružil se jima je še Pauwels. Đurasek je ostal v zasledovalni skupini. Četverica si je hitro privozila 20 sekund prednosti. Potem pa so se v lov podali člani Orice GreenEdga in Tinkoff Saxa. Dobrih 20 km pred ciljem je bilo poskusa konec in obetal se je sprint manjše skupine kolesarjev, v kateri so še vedno vztrajali nekateri sprinterji, medtem ko so v večji skupini v ozadju stik poskušali vzpostaviti tudi pomočniki Marka Cavendisha.

Dobrih 11 km pred ciljem jim je to tudi uspelo. Ko so kolesarji prišli v Izmir, so vlak poskušali sestaviti najštevilnejši v skupini – člani moštva Bardiani. Natančno tri km pred ciljem je defekt dobil vodilni Đurasek, ki je moral zamenjati zadnji obroč. Sledil je sprint, v katerem pa je bil Mark Cavendish spet premočan. Že tretjič na letošnji dirki. Drugi je bil Sonny Colbrelli, tretji pa Kristian Sbaragli.

"Nisem čakal na tisto oznako treh kilometrov. Lahko ste videli. Bil sem še ob kolegih, potem pa naenkrat več ne. Zadnji obroč je tako 'opletal', da nisem mogel nadaljevati z vožnjo niti kilometer ali dva več," je priznal Đurasek. Pred kolesarji je zdaj samo še zadnja, osma etapa v Carigradu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ