Simon Špilak enakovreden z najboljšimi, Van Garderen zmagal

Simon Špilak enakovreden z najboljšimi, Van Garderen zmagal
18.06.2016 AVTOR: D. Z.
Tejay Van Garderen dobil etapo do Soeldna. V Švici je vodstvo prevzel Warren Barguil. Simon Špilak ostaja med najboljšimi.

Najdaljša in do Soeldna
Sedma etapa na dirki po Švici je kolesarje popeljala od Arbona do smučarskega središča Soeldna. Dolga je bila kar 224 kilometrov in so jo zato označili za kraljevsko. Kolesarji so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Najprej Hochtannbergpass na 85 kilometru.

Govorimo o 1650 metrov visokem vzponu. Za konec pa so se povzpeli še na Soelden, na kar 2669 metrov nadmorske višine. V rumeni majici je etapo začel Wilco Kelderman, a to je bila etapa, ki je prinesla nekaj sprememb. Takoj po startu sta se v pobeg podala Mathias Brandle in Iljo Keisse. Kasneje se jima je pridružil še Antwan Tolhoek. Tik pred vznožjem prej omenjenega prvega vzpona so imeli ubežniki že 12 minut prednosti.

Brandle vztrajal najdlje
Tolhoek je bil najboljši na vzponu in se je tako še utrdil v boju za majico najboljšega v tem točkovanju. Tolhoek je kmalu zatem popustil in v begu sta ostala samo še Keisse in Brandle. Glavnina je na vzponu zmanjšala prednost na deset minut, medtem ko je odstopil Pierre Latour, ki naj bi zbolel. V glavnini so ritem narekovali člani LottoNL Jumba, ki so branili rumeno majico.

12 kilometrov pred ciljem sta imela ubežnika dobrih sedem minut prednosti. Potem pa se je začel zaključni vzponu. Brandle je takoj napadel in nadaljeval v samostojnem pobegu. A v povprečju 10-odstoten vzpon je bil vseeno pretežek, v ozadju pa so favoriti za končno zmago krepko pospešili. Warren Barguil je imel Ten Dama in Geschkeja, ki sta narekoval oster ritem, medtem ko se je v težavah hitro znašel Kelderman.

Na vrhu snežilo
Pričel se je boj med najboljšimi in Brandle je imel osem kilometrov pred ciljem samo še tri minute prednosti. Najstrmejši del vzpona pa je bil še pred kolesarji. V skupini z najboljšimi pa je bilo slabih 20 kolesarjev, med njimi je bil tudi Simon Špilak. Sedem kilometrov pred ciljem pa je začelo še deževati, na cilju pa je celo snežilo.

Dobrih pet kilometrov pred ciljem je bil Brandle ujet, ritem pa je narekoval Vasilij Kirijenka, ki je pomagal Geraintu Thomasu. Dobre štiri kilometre pred ciljem pa je napadel Tejay Van Garderen, ki je nadaljeval z napadom. Slediti pa mu ni mogel nihče. V lov za njim sta se podala Barguil in Pantano, a Američan je imel dva kilometra pred ciljem 27 sekund naskoka. To razliko pa je samo še povečeval.

Špilak šesti pred kronometrom
Barguilu in Pantanu se je pri lovu pridružil še mladi Lopez. Prav slednji je dobil boj za drugo mesto, medtem ko se je spredaj zasluženo veselil Van Garderen. Tretje mesto je osvojil Warren Barguil. Zaostala sta za 16 sekund. Simon Špilak je bil šesti. Izgubil pa je 43 sekund. Jan Polanc je bil 15.

V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Warren Barguil, ki ima 21 sekund prednosti pred Miguelom Lopezom. Andrew Talansky zaostaja za 24 sekund. Sledita Ion Izaggire in Jarlinson Pantano. Simon Špilak je šesti, zaostaja pa za 1:07. Za njim so Van Garderen, Thomas, Kelderman, Costa, Černecki … Jan Polanc je napredoval na 16. mesto. Pred kolesarji je zdaj kronometer.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ