Simon Špilak izjemen. 2. v Franciji!

Simon Špilak izjemen. 2. v Franciji!
14.03.2015 AVTOR: D. Z.
Na dirki Pariz-Nica je Simon Špilak osvojil odlično 2. mesto. Woutu Poelsu etapa in vodstvo v Italiji. Na Hrvaškem je zmagal Eibegger, Primož Roglič 4.

PARIZ-NICA
Na dirki Pariz-Nica je bila na sporedu šesta etapa. Vence je gostil start, cilj pa je bil v Nici. Etapa je bila dolga dobrih 180 kilometrov, kolesarji pa so morali premagati kar šest kategoriziranih vzponov. Trije so bili prve kategorije, ostali trije pa druge. Etapo je zaznamovala večja skupina ubežnikov. Na koncu je ostal samo še Tony Gallopin, ki se je lahko veselil zaslužene zmage.

Kolesar moštva Lotto Soudal je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. V dežju in zahtevnih vremenskih razmerah se je spet odlično znašel Simon Špilak. Na koncu je bil v prvi zasledovalni skupini. Kolesar Katjuše je dobil sprint za drugo mesto. Tretji je bil Rui Costa.

Tony Gallopin ima pred zaključnim kronometrom 36 sekund prednosti pred Richiejem Portom. Do te etape vodilni Michal Kwiatkowski ima zdaj 37 sekund zaostanka. Sledijo Geraint Thomas, Jakob Fuglsang in Rui Costa. Simon Špilak je sedmi in zadnji izmed tistih, ki za nosilcem rumene majice zaostaja manj kot minuto. Njegov zaostanek znaša 53 sekund.

Zaključek:
 


TIRRENO-ADRIATICO
Na dirki Tirreno-Adriatico so kolesarji odpeljali najdaljšo etapo na dirki. Govorimo o 126 kilometrov dolgi preizkušnji od Indicatoreja do Castelraimonda. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone, v zaključku so dvakrat prečkali vzpon na Crispiero, katerega vrh je na 583 metrih nadmorske višine. Po vzponu je sledil samo še dobrih pet kilometrov dolg spust do cilja.

Prav na zadnjem vzponu je stik z najboljšimi izgubil vodilni v skupnem seštevku Greg Van Avermaet. Belgijec je do vrha izgubil več kot minut, ritem v vse manjši skupini pa so ritem narekovali člani moštva Ag2r La Mondiale. Sedem kilometrov pred ciljem je sledil napad člana Katjuše Giampaola Carusa. Še pred vrhom vzpona sta ga uspela ujeti tudi Domenico Pozzovivo in Wout Poels, ki je z napadom v zadnjih metrih dobil tudi gorski cilj.

Sledil je spust proti cilju. V ospredju je vztrajal samo še Poels, medtem ko so se favoriti za končno zmago držali skupaj. Ritem v tej skupini so narekovali trije člani Katjuše, ki so se tako podali v lov za Poelsom. Ta je imel tri kilometre pred ciljem 15 sekund prednosti. Ob vstopu v zadnji kilometer je Poels imel še vedno dobrih 15 sekund prednosti in postalo je jasno, da se bo kolesar Skya veselil zaslužene zmage. Po skoraj šestih urah dirkanja.

Boj za drugo mesto je s 14 sekundami zaostanka dobil Rigoberto Uran, tretji pa je bil Joaquim Rodriguez. Poels je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Pred Uranom ima 17 sekund prednosti, pred Cummingsom pa že 26.

ISTRSKA POMLAD

Za kolesarji je tudi najtežja etapa na dirki Istrska pomlad. Govorimo o dirki druge kategorije in o drugi etapi od Vrsarja do Motovuna. Etapa je bila dolga 157 kilometrov. Odločitev pa je pričakovano padla na zadnjem vzponu. Tam je imel največ moči včeraj drugi Markus Eibegger. Avstrijec, ki vozi za azerbajdžanski Synergy Baku je za šest sekund ugnal mladega Silvia Herklotza. Še dve sekundi počasnejši je bil včerajšnji zmagovalec Sergej Nikolajev.

Najboljši Slovenec je bil tudi tokrat Primož Roglič (Adria Mobil). Zasedel je četrto mesto, zaostal pa je za 11 sekund. Marko Pavlič (Radenska Ljubljana) je bil 14. Jure Golčer je zasedel 18. mesto, Jan Tratnik je bil 25. V skupnem seštevku je Eibegger prevzel tudi vodstvo. Zdaj ima osem sekund prednosti pred Rusom Sergejem Nikolajevim. Tretji je Herklotz, ki zaostaja že za 20 sekund. Najboljši Slovenec je Primož Roglič, ki je s 36 sekundami zaostanka četrti. Marko Pavlič je 15., Jan Tratnik 19., Jure Golčer 25.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ