Simon Špilak Romandijo končal kot sedmi, junak Nairo Quintana

Simon Špilak Romandijo končal kot sedmi, junak Nairo Quintana
01.05.2016 AVTOR: D. Z.
Michael Albasini je dobil zadnjo etapo na dirki po Romandiji. Nairo Quintana končni zmagovalec. Simon Špilak 7.

DIRKA PO ROMANDIJI
Peta in obenem zadnja etapa na dirki po Romandiji je kolesarje popeljala od Ollona do Ženeve. Dolga je bila 178 kilometrov. Kolesarji pa so morali premagati dva kategorizirana vzpona. Govorimo o vzponih tretje kategorije. Vodstvo v skupnem seštevku je branil Nairo Quintana, ki ima ob sebi odlično Movistarjevo ekipo, tako da velikih možnosti, da bi ga kdo še lahko 'slekel ' ni bilo. Etapa ni bila preveč zahtevna, vseeno pa spritnerji tokrat niso imeli glavne besede.

Na startu so bili tudi vsi trije Slovenci, ki so dirko začeli. Simon Špilak je bil sedmi v skupnem seštevku. Omenimo še Jana Polanca in potnika na dirki po Italiji Mateja Mohoriča. Etapo je zaznamovala deseterica ubežnikov. Sestavljali so jo Chris Froome, Albasini, Verona, Kelderman, Amador, Romain Bardet, Moreno Moser, Jerome Coppel, Sander Armee in Tsgabu Grmay. Privozili so si dve minuti naskoka in tudi sprinterske ekipe so se v lov podale nekoliko prepozno.

36 kilometrov pred ciljem je napadel Chris Froome, a večje selekcije ni mogel narediti. Sledil je napad Verone 16 km pred ciljem, ki je poskrbel za večjo 'škodo '. Sledili so mu samo še Albasini, Amador in Kelderman, ki so imeli deset kilometrov pred ciljem eno minuto prednosti pred glavnino. Tri kilometre pred ciljem je bila razlika 32 sekund. V zadnjem kilometru pa se je začelo taktiziranje. Glavnina pa se je ubežnikom tako približala, da se je šesto metrov pred ciljem Tom Bohli lahko preselil v ospredje.

Takoj je tudi napadel ubežnike, a na njegovo akcijo je bil pozoren prav Albasini. V zadnjih stotih metrih je uspel prehiteti Bohlija in slaviti pomembno zmago. "Po radijski postaji so mi rekli, da imamo 17 sekund prednosti, zato tega nisem pričakoval. Ko je priletel mimo, sem si rekel, da bo v zadnjih petsto metrih popustil. Zato sem izpeljal svoj sprint nekoliko prej. Že štiristo metrov pred ciljem. Bilo je ravno dovolj, " je dejal Albasini.

Amador je bil drugi, Kelderman pa tretji. V glavnini je prišlo v zadnjem kilometru do padca in mnogi favoriti so bili ujeti v ozadju, a na koncu se je vsem štel čas zmagovalca. Matej Mohorič je bil najboljši izmed trojice Slovencev. Zasedel je 23. mesto. V skupnem seštevku tako ni prišlo do sprememb. Končne zmage se je veselil Nairo Quintana, ki je za 19 sekund ugnal Thibauta Pinota in za 23 Iona Izagirreja.

Sledijo lanski zmagovalec Ilnur Zakarin, Tom Dumoulin in Rui Costa. Drugi v skupnem seštevku v zadnjih treh izvedbah te dirke Simon Špilak je tokrat končal na sedmem mestu. Zaostal je za minuto in 16 sekund. Za njim so bili še Frank, Mollema, Van Garderen, Reichenbach, Latour, Caruso, Valls, Rolland … Jan Polanc je dirko končal na 23. mestu. Matej Mohorič je bil 62.

DIRKA PO YORKSHIRU
Končala se je tudi tridnevna druga dirka prve kategorije po Yorkshiru. Na njej nastopata Luka Mezgec in Primož Roglič. Tokrat pa slovenska predstavnika nista bila v ospredju. Zadnja etapa je bila tudi najtežja. Middlesbrough je gostil start, Scarborough pa cilj 198 kilometrov dolge preizkušnje.

Kolesarji so morali premagati kar pet kategoriziranih vzponov, tako da je na koncu prišlo do velikih razlik. V zaključku sta se za zmago udarila Thomas Voeckler in Nicolas Roche. Dolgo sta lahko taktizirala, potem pa je bil prepričljivo močnejši Voeckler. Roche, ki vozi za domači Sky, pa je zasedel drugo mesto. Sky tako ni ubranil lanske zmage z Larsom Pettrom Nordhaugom. Tretji je bil Adam Yates. Sledili so Turgis, Kruijswijk, Nordgaug, Moson, Juul Jensen, Hermans in Arndt. Roglič je bil 48. Luka Mezgec je odstopil.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ