Simon Špilak spet blestel v Švici, končal kot 2.

Simon Špilak spet blestel v Švici, končal kot 2.
03.05.2015 AVTOR: D. Z.
S končnim drugim mestom se je na dirki po Romandiji izkazal Simon Špilak. Zmagal Ilnur Zakarin. Dirko po Turčiji je dobil Kristijan Đurasek.

Dirka po Romandiji, 6. etapa
1. Tony Martin (Nem) Etixx Quick-Step 23:17
2. Simon Špilak (Slo) Katjuša 0:11
3. Ilnur Zakarin (Rus) Katjuša 0:13
4. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Soudal 0:19
5. Rohan Dennis (Avs) BMC Racing 0:22
6. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:24
7. Jonathan Castroviejo (Špa) Movistar 0:25
8. Stef Clement (Niz) IAM Cycling 0:26
9. Rafal Majka (Pol) Tinkoff Saxo 0:28
10. Steve Morabito (Švi) FDJ.fr 0:31

Dirka po Romandiji, končni vrstni red
1. Ilnur Zakarin (Rus) Katjuša 18:36:30
2. Simon Špilak (Slo) Katjuša 0:17
3. Christopher Froome (VB) Sky 0:35
4. Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:49
5. Rigoberto Uran (Kol) Etixx Quick-Step 1:20
6. Simon Yates (VB) Orica GreenEdge 1:21
7. Rafal Majka (Pol) Tinkoff Saxo 1:24
8. Nairo Quintana (Kol) Movistar 1:42
9. Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 1:43
10. Vincenzo Nibali (Ita) Astana 1:54

Dirka po Romandiji
Na dirki po Romandiji je bil na sporedu zaključni kronometer v Lozani. Ta je bil dobrih 17 kilometrov. Pričakovano ga je najhireje premagal Tony Martin. Odlično pa je z vožnjo na čas opravil Simon Špilak. Za nemškim šampionom je zaostal za vsega 11 sekund in je tako končal na drugem mestu. Tretji je bil njegov klubski kolega pri Katjuši Ilnur Zakarin, ki je moral vmes celo zamenjati kolo. Izgubil pa je samo 13 sekund, kar dokazuje, da je Rus zares v izvrstni formi. Zakarin, ki šele prvo leto nastopa v World Tour ekipi - lani se je izkazal z drugim mestom na dirki po Sloveniji – se je veselil tudi končne zmage.

V igri za zmago so bili pred kronometrom še štirje. Poleg Zakarina, ki je po kraljevski etapi vodil, še Špilak, Pinot in Froome. Špilak pa je bil med preostalimi najboljši in je tako osvojil drugo mesto. Dirka po Romandiji je zanj vsekakor najuspešnejša. Tu je leta 2010 zmagal. V zadnjih treh letih pa je bil vedno drugi. Letos se mu je le etapna zmaga izmaknila. Zmagovalec zadnjih dveh let Froome je dirko končal na tretjem mestu, četrti pa je bil Pinot. Luka Mezgec, ki se pripravlja na Giro je dirko končal na 76. mestu.

Dirka po Turčiji
Z osmo etapo v središču Carigrada se je končala 51. dirka po Turčiji. Tokrat so organizatorji na start uspeli privabiti številne vrhunske sprinterje, ki so se lahko za zmago pomerili kar petkrat. Tri zmage je osvojil Mark Cavendish, po eno pa Sacha Modolo in Andre Greipel. Tudi zadnji dan je bil bolj pisan na kožo sprinterjev, a zaključek etape je bil speljan čez kratek vzpon in priča smo bili presenečenju. Etapo je zaznamovala četverica ubežnikov. To so bili Carlos Quintero, Kenny de Ketele, Boris Vallee in Eduard Michael Grosu.

Glavnina jih je vseskozi držala na varni razdalji. Za to so skrbeli kolesarji Southeasta in Lampreja Meride – slednji so branili majico vodilnega v skupnem seštevku, ki jo je nosil Kristijan Đurasek. Ob cesti se je zbrala množica gledalcev, ki pa očitno ni vajena takih dirk, saj so večkrat ob neprimernih trenutkih prečkali cesto in Mark Cavendish je večkrat obiskal avtomobil s komisarji, da bi se o tem pogovoril. Slabih 30 km pred ciljem so imeli ubežniki še vedno več kot minuto in pol prednosti, takrat pa je prišlo do padca. Na tleh se je znašel Davide Rebellin.

Italijan v dresu CCC Sprandi je bil do takrat drugi v skupnem seštevku in je imel za Đuraskom vsega dobrih 20 sekund zaostanka. Italijan se je dolgo držal za ramo in počakal na zdravniško pomoč. Najprej so mu povili poškodovano nogo, potem pa se je Rebellin odločil, da dirko konča in je odšel v reševalni avtomobil. Do padca naj bi prišlo zaradi psa, ki je prečkal cesto. Glavnina je takrat pospešila v lovu za četverico ubežnikov. Pobudo so prevzeli člani Etixx Quick Stepa. Ubežnike je glavnina ujela 4,5 km pred ciljem in zdelo se je, da bomo videli sprint za zmago.

Tik pred krajšim vzponom v desnem ovinku pa je napadel Mas Bonet. Dolgo ni bilo jasno, ali mu bo podvig uspel ali ne. Cavendish je imel po zožanju ceste še vedno dva pomočnika. Potem se je umaknil Boonen in dolgo je moral ritem narekovali Renshaw. Kolesar Caje Rurala pa ni popuščal in se je lahko veselil zmage. Mark Cavendish je dobil sprint, ki mu je prinesel drugo mesto, tretji pa je bil Carlos Barbero. Četrti pa je bil Alessandro Petacchi.

»Na startu smo razmišljali samo o tem, da bo Carlos Barbero sprintal, v zaključku pa smo se v zadnji ovinek pripeljali povsem v ospredju. Odločil sem se, da napadem, Carlos pa mi je rekel. Ne ustavi se, ne ustavi se, « je dejal Mas Bonnet. Zmage v skupnem seštevku se je veselil Hrvat Kristijan Đurasek, po odstopu Rebellina je na drugo mesto napredoval Eduardo Sepulveda. Jay McCarthy je dirko končal kot tretji.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ