Simon Špilak spet neverjeten na vzponu. Zmagal Pinot.

Simon Špilak spet neverjeten na vzponu. Zmagal Pinot.
17.06.2015 AVTOR: D. Z.
Simon Špilak je v 5. etapi dirke po Švici zasedel 3. mesto in je tudi 3. v skupnem seštevku. Thibaut Pinot je z zmago prevzel vodstvo.
Za kolesarji na dirki po Švici je zares dolg in naporen dan. Peta etapa je bila dolga kar 237 km. Unterterzen je gostil start, cilj pa je bil na vrhu vzpona Rettenbachgletscher. Kolesarji so poleg ciljnega 2669 metrov visokega vzpona morali premagati še klanec na 2036 metrov visoki Bielerhohe. Vrh tega je bil na 109 kilometru.

Kmalu po začetku se je izoblikovala ubežna skupina, ki so jo sestavljali Gregory Rast (Trek Factory Racing), Stefan Denifl, Matthias Brandle (IAM Cycling), Ben King (Cannondale-Garmin), Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Stefan Schumacher (CCC Sprandi) in Mirko Selvaggi (Wanty - Groupe Gobert).

Včerajšnji zmagovalec Michael Matthews pa se na startu ni pojavil. Na vrhu prej omenjenega prvega vzpona ekstra kategorije so imeli ubežniki že skoraj deset minut naskoka. Potem pa so ritem v ozadju pričeli narekovati kolesarji Astane, FDJ, Ag2r in Katjuše. Razlika se je hitro zmanjšala in posledično tudi možnosti ubežnikov za končni uspeh.

Na zadnjem vzponu je bilo jasno, da ubežniki ne bodo prišli do zmage. Že devet km pred ciljem se je v težavah znašel vodilni Tom Dumoulin, medtem ko je sedem kilometrov pred ciljem ostro napadel Simon Špilak. Takoj za njim se je naredila huda selekcija in v lov za njim so se podali le redki. To so bili Pinot, Majka, Thomas, Henao, Pozzovivo, Anacona in Dombrowski.

Po dveh kilometrih bega je ta skupina Špilaka ujela, sledil je napad Pozzoviva in v težavah se je znašel še Thibaut Pinot. Francoz pa se je kasneje vrnil v igro. Potem ko so ujeli še Denifla pa sta prav Pinot in Špilak slabe tri kilometre pred ciljem spet napadla. Pinot je potem ostal sam in se je veselil prestižne zmage. Po šestih urah in 22 minutah dirkanja je drugega Domenica Pozzoviva premagal za 34 sekund, tretjega Simona Špilaka pa še za tri sekunde več.

Sledili so Lopez, Thomas, Fuglsang, Hirt, Henao, Denifl, Dumoulin, Majka … Pinot je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku in ima 47 sekund naskoka pred Thomasom. Špilak je tretji. Zaostaja za 50 sekund.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ