Simon Špilak: Moje telo bolje deluje v hladnejšem vremenu

Simon Špilak: Moje telo bolje deluje v hladnejšem vremenu
02.06.2013 AVTOR: D. Z.
Za Simonom Špilakom je zares izjemen prvi del sezone in za nagrado je deseti na lestvici dirk Svetovnega koledarja.

Izjemen prvi del sezone
Kolesar Katjuše se zdaj pripravlja na dirko po Švici, medtem ko ga na franoskem Touru tudi letos ne bomo videli. V prvem delu sezone pa je bil zares neverjeten. Najprej je zasedel četrto na dirki po Andaluziji, bil je šesti na dirki Pariz-Nica. Dobil je dve enodnevni preizkušnji. Najprej dirko za VN Miguela Induraina, potem pa še dirko v Frankfurtu. Obenem je bil še četrti na dirki po Baskiji. Blestel pa je tudi na dirki po Romandiji, ki jo je po zmagi leta 2010 tokrat končal na drugem mestu.

Dobil je tudi četrto etapo, v kateri je premagal Christopherja Frooma. »Spomini so lepi. Etapa je bila tudi zaradi ekstremnih vremenskih pogojev zelo težka. Zaključek etape pa je bil idealen za oba. Tako za Frooma kot zame. V glavi sem imel, da pridem čim hitreje do cilja, saj sem že na prologu nekoliko zaostal in izgubil nekaj dragocenih sekund, « je zdaj pojasnil Simon Špilak.

Najboljši, ko je najtežje
Šele 26-letni kolesar ima za sabo zares neverjetno kariero, a dejstvo je, da najboljše rezultate dosega v slabem vremenu. Tako je bilo tudi letos in v takem vremenu je potekala tudi prej omenjena četrta etapa: »Meni je ravno tako mraz kot ostalim. Sam pravim, da je za vse isto. Moje telo deluje bolje v bolj hladnem vremenu, zato pa v vročini nekoliko slabše. «

Špilak je še poudaril, da mu ni žal, ker letos ni nastopl na dirki po Italiji, čeprav je Giro zaznamovalo zares slabo, hladno in deževno vreme, obenem pa so odpovedali tudi tiste najtežje prelaze. A te preizkušnje Špilak že od samega začetka sezone ni imel v programu. Zdaj se posveča predvsem krajšim etapnim dirkam, vsekakor pa ga bomo v prihodnosti lahko videli tudi na tistih največjih tritedenskih, pa tudi na klasikah.

O tritedenskih dirkah in klasikah
Nenazadnje je v krstnem nastopu leta 2008 na dirki po Flandriji zasedel deveto mesto. »Trenutno mi bolj odgovarjajo krajše etapne dirke. Enkrat v prihodnosti pa se bom mogoče poskušal pripraviti tudi za tritedenske. Tudi klasike bom začel vključevati v program, zato lahko tudi tam pričakujem kakšen dober rezultat, « je dejal Špilak in pojasnil, kaj je zanjga dober rezultat:

»Odvisno od dirke. Dober rezultat so prva tri mesta, tudi prvih pet, če je dirka prava. « Vsekakor pa se je do zdaj izkazal kot vsestranski kolesar, ki lahko odlično odpelje tudi kronometre. Po odpeljani dirki po Belgiji, na kateri je v zadnji etapi vozil s povišano temperaturo, se zdaj pripravlja na dirko po Švici. Vsekakor je Špilak do zdaj pokazal, da spada v sam svetovni vrh. To nenazadnje potrjuje tudi položaj na najprestižnejši lestvici, saj je trenutno deseti.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ