Simon Yates do zmage, favoriti skupaj

Simon Yates do zmage, favoriti skupaj
25.08.2016 AVTOR: D. Z.
Simon Yates dobil zahtevno etapo na dirki po Španiji. Darwin Atapuma obdržal rdečo majico.

Na startu ni bilo Kruijswijka in Kišerlovskega
Šesta etapa na dirki po Španiji je potekala med krajema Monforte de Lemos in Luintra Ribera Sacra. Dolga je bial 163 kilometrov. Tudi ta pa je bila nadvse zahtevna. Še posbej drugi del etape. Kolesaji morali premagati sicer samo en vzpon druge kategorije, a etapa je bila v zaključku precej razgibana.

Etapa se je začela brez Stevena Kruijswijka, ki je zaradi grdega padca in poškodbe ključnice v peti etapi že odpotoval domov. Po padcu ni mogel nadaljevati niti pomočnik Alberta Contadorja Robert Kišerlovski. Pred startom so se kolesarji z minuto molka poklonili prizadetim v potresu v Italiji. Potem pa se je vse začelo. In v prvi uri dirkanja smo bili priča številnim napadom. A prav nikomur ni uspelo. Potem pa se je vendarle izoblikovala ubežna skupina enajstih kolesarjev.

11 ubežnikov
Sestavljali so jo Kevin Reza (FDJ), Andrey Zeits (Astana), Jan Bakelants (AG2R - La Mondiale), Alberto Losada (Katjuša), Gert Dockx (Lotto Soudal), Jos é Mendes, Gregor Muhlberger (oba Bora-Argon18), Omar Fraile (Dimension Data), Mathias Frank (IAM Cycling), Valerio Conti (Lampre - Merida) in Laurent Didier (Trek-Segafredo).

Njihova največja prednost pa je znašala vsega štiri minute, tako da niso imeli večjih možnosti za uspeh. Na kategoriziranem vzponu je napadel Felline se sam nadaljeval proti cilju. 45 kilometrov pred koncem je uspel obdržati skoraj štiri minute naskoka pred glavnino, v kateri so ritem narekovali predvsem član Orice Bike Exchangea. Ko pa so se v ospredje postavili člani Movistarja, se je razlika hitro zmanjšala.

Simon Yates do zmage
Fraileja so uspeli ujeti še Bakelants, Frank in Didier. Frank je nemudoma napadel, medtem ko se je tudi glavnina zaradi hudega ritma in vzpenjanja krepko zredčila. Zadnji preizkus je sledil pet km pred ciljem. Nov vzpon, tudi ta nekategoriziran, a zelo zahteven. Skupina z najboljšimi je ujela še Franka, medtem ko se je zdelo, da Movistar pripravlja teren za Alejandra Valverdeja. A napadel je Moreno, sledil pa mu je Simon Yates.

Ta je pod vrhom klanca ostal sam in z napadom nadaljeval tudi na spustu proti cilju. Po več kot štirih urah dirkanja se je lahko veselil zaslužene zmage. 20 sekund za njim je ciljno črto prečkal Luis Leon Sanchez. Sledil je Fabio Felline. Skupina z najboljšimi se je z 29 sekundami zaostanka udarila za deveto mesto, ki je pripadlo Alejandru Valverdeju. V tej skupini je bila večina favoritov za končno zmago. Vodstvo je uspel obdržati Darwin Atapuma, ki ima 28 sekund naskoka pred Valverdejem in 32 pred Froomom.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ