Simon Yates dopolnil izkupiček, med favoriti brez pretresov

Simon Yates dopolnil izkupiček, med favoriti brez pretresov
19.07.2019 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Na dirki po Franciji je za kolesarji 12. etapa. Prva pirenejska. Dobil jo je Simon Yates, ki je zdaj slavil zmage na vseh tritedenskih dirkah. V begu velika skupina. Favoriti skupaj.

12. etapa je na dirki po Franciji že za kolesarji. Karavana je vstopila v Pireneje. Najprej v etapi od Toulousa do Bagneres de Bigorreja. Etapa je bila dolga kar 209,5 km. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone. Najprej najlažjega – torej vzpon četrte kategorije. Potem pa še dva prvokategornika. Najprej 13,2 km dolg Col de Peyresourde s 6,9-odstotnim povprečnim naklonom. Na 1562 metrov visok vrh so prišli po 146 kilometrih dirkanja.

Sledil je spust v Arreau in do Guchena. Od tam pa so se podali še na 9,9 km dolg klanec s 7,7-odstotnim povprečnim naklonom. Govorimo o 1558 metrov visokem prelazu Horquette d'Ancizan. Tu je bil tudi bonifikacijski sprint. Za karavano pa je bilo že 178 kilometrov dirkanja. Sledil je samo še spust proti cilju v kraju Bagneres de Bigorre, ki je stari znanec dirke po Franciji.

Etapa je bila vsekakor dovolj zahtevna, da bi se med sabo lahko udarili tudi favoriti za končno zmago, a do tega boja ni prišlo. Takoj po startu so se vrstili napadi, poskušal je tudi Matej Mohorič, a mu ni uspelo prit iv pobeg. Po hudem ritmu – prvo je povprečna hitrost znašala 50 km'h – je vendarle prišlo d pobega. V ospredju je bilo kar 40 kolesarjev.

Med njimi tudi Peter Sagan, Michael Matthews, Simon Yates, Pello Bilbao, Lilian Calmejane, Gregor Muhlberger, Maximilian Schachmann, Tim Wellens ... Z begom je poskušal tudi svetovni prvak vožnji na čas Rohan Dennis, vendar se mu ni izšlo in je kasneje tudi sestopil s kolesa. Skupina si je prizozila več kot šest minut prednosti pred glavnino, v kateri so ritem narekovali kolesarji Deceuninck Quick Stepa, ki so branili rumeno majico Juliana Alaphilippa.

Leteči cilj za točke v boju za zeleno majico je prepričljivo dobil Sagan, medtem ko je Sonny Colbrelli vse skupaj izkoristil in nadaljeval s samostojnim pobegom. Na vzponu Peyresourde pa je napadel Calmejane, ki je hitro ostal sam. Privozil si je 50 sekund prednosti, a na vrhu ga je uspel prehiteti Tim Wellens, ki je tako pobral novih deset točk v boju za pikčasto majico.

Na spustu je v ospredju sam ostal Clarke in do vznožja zadnjega vzpona si je privozil minuto prednosti. A Matteo Trentin je opravil veliko dela pri lovu na Britanca. Italijan je tako poskrbel, da je Simon Yates zadnji vzpon začel v skupini, ki se je še borila za etapno zmago. Dobrih 30 kilometrov pred ciljem in štiri pred vrhom vzpona je Yates tudi napadel, sledil pa mu je lahko le Muhlberger, medtem ko se jima je proti vrhu približeval še Pello Bilbao.

Prvi na vrhu je bil Yates, Bilbao pa je oba ujel na spustu proti cilju. Trojica je s taktiziranjem pričela v zadnjem kilometru. Petsto metrov pred ciljem je bil na prvem mestu Muhlberger, medtem ko je Yates pametno čakal na priložnost. Britanec je tudi prvi začel s sprintom. Veselil pa se je prepričljive zmage. "Do zdaj sem hranil moči. To je bila moja prva priložnost. Sicer bi lahko bil v skupini in pomagal Adamu, a dobil sem priložnost in izkoristil sem jo," je dejal Yates:

"Nisem bil prepričan, če bom lahko dobil sprint. A športni direktor mi je iz avtomobila sporočil, da moram skozi zadnji ovinek priti prvi. To sem storil in na srečo sem ostal spredaj do cilja." Drugi je bil Bilbao, tretji Muhlberger. Naslednja skupina je zaostala za 1:28. Boj za četrto mesto je dobil Tiesj Benoot. In glavnina? Favoriti so tokrat poskušali prihraniti moči.

Pred zadnjima dvema vzponoma so zaostajali za dobrih šest minut, na cilj pa za 9:35. Do sprememb ni prišlo. Vodi Alaphilippe, ki bo tako rumeno majico nosil tudi v vožnji na čas. Thomas zaostaja za 1:12. Bernal za 1:16. Sledijo Kruijswijk, Buchmann, Mas, Yates, Quintana, Martin, Pinot, Konrad, Uran, Valverde, Bardet ... Pred kolesarji je vožnja na čas. Edina posamična na letošnji dirki po Franciji.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ